6 nápadů na podzimní tvoření z opadaného listí | Blog Mall.cz

Listy nad zlato: 6 nápadů na podzimní tvoření z opadaného listí

Postavičky z kaštanů jsou každoroční klasika. Už jste ale na podzim zkoušeli tvořit umělecká díla z napadaného listí? Sepsali jsme pro vás návod na 6 neokoukaných podzimních děl, které zvládnou i děti.

Využijte procházky v barevných lesích a nasbírejte si zásobu listů, ze kterých můžete tvořit. Hledejte různé druhy listů i zbarvení – vaše dílka pak budou barevná a originální.

Než se pustíte do tvoření, dejte listům čas, ať vyschnou. Nenechávejte je v sáčku – mohly by vám zplesnivět. Pevnější listy vysušte na papíře, měkčí a drobnější lístečky vylisujte v knížce a po pár dnech se pusťte do práce.

1. Karnevalová maska z listí

Chystá-li se vaše dítko na maškarní nebo si doma hraje na krále podzimu, vyrobte pro něj přírodní masku z barevného listí. Co budete potřebovat:

Jak na to:

  1. Vezměte tvrdý papír nebo karton a vystřihněte z něj obrys masky. Jako vzor použijte třeba lyžařské brýle – obkreslíte na papír jejich tvar a vystřihnete.
  2. V masce udělejte dva větší otvory na oči tak, aby přes ně dítko vidělo.
  3. Teď už jen masku ozdobte. Vyberte lístky, které se prckovi líbí, a pomocí tekutého lepidla jimi polepte celý základ – vynechte jen prostor očí. Použijte pestrobarevné listy, ať je maska veselá. Vůbec navadí, když lístky budou čouhat přes okraj. 
  4. Hotovo? Na konec udělejte pomocí děrovačky dírku na každé straně masky, protáhněte gumičku a upevněte. Díky tomu může dítko masku nosit na hlavě a nespadne mu.

>> Pořiďte kreativní pomůcky na MALL.CZ. <<

Jestli děti vyžadují listovou masku hned v lese, improvizujte – stačí vybrat velký list, udělat do něj dírky na oči a maska je na světě. • 

2. Závěs z listů nejen na párty

Správnou podzimní atmosféru vám doma vykouzlí závěs z listí. Stačí vám k tomu jen:

Jak na to:

  1. Listy důkladně vylisujte. Pak je zatavte pomocí laminovačky do laminovací fólie a obstřihněte. Tak bude dekorace odolná a listy se nezkroutí ani neodrolí.
  2. Jehlou propíchněte každý list a provlékněte vždy nit nebo provázek a zavažte na uzlík – tím vám vznikne závěs.
  3. Hotový závěs pověste třeba na dveře nebo na zeď.

Náš tip: Listy využijete i jako dekoraci na podzimní oslavu narozenin. Před zalaminováním jen na každý list napište barvou jedno písmeno tak, aby za sebou v řadě písmena dávala dohromady nápis: Všechno nejlepší! Jednotlivé listy pak přilepte na stěnu pomocí malířské pásky, která nezničí zeď. A nebo vytvořte závěsnou girlandu – aby šel nápis hezky přečíst, propíchněte listy na více místech a nevěště je na provázek pod sebe, ale vedle sebe.

3. Razítkové tvoření

Klasika podzimního tvoření – máte-li doma malé umělce, vybavte je barvami a štětci a nechte je, ať si užívají podzimní razítkování. Každý list jen důkladně natřete barvou a obtiskněte na papír, vznikne krásná podzimní mozaika. Tu zarámujte a zkrášlete s ní obývák nebo ložnici.

Až vás barvy omrzí, dejte se do tvoření „na sucho”. Vyberte s dětmi mezi listy pár výstavních kousků a vyskládejte je na papír do zajímavých ornamentů. Mozaiku zarámujte a máte hotovo. • 

>> Vše na malování najdete na MALL.CZ. <<

4. Podzimní miska

Jestli už masky z listí zvládáte levou zadní a razítkové tvoření máte za sebou, zkuste kreativní nápady pro pokročilé – z opadaného listí si vyrobte misku na poklady. Potřebujete k tomu:

Jak na to:

  1. Nejprve nafoukněte balónek. Čím bude větší, tím větší bude i výsledná miska. Na konci ho dobře zavažte, aby neucházel.
  2. Balónek potřete lepidlem (stačí zhruba do poloviny, kam budou sahat okraje misky), nám se nejvíc osvědčil Herkules nebo dekorativní tekutá lepidla.
  3. Postupně přikládejte na balónek listy a vždy je z vršku znovu potřete lepidlem. Listy přikládejte lehce přes sebe tak, aby zakryly celou plochu. Udělejte takto alespoň dvě až tři vrstvy – jen tak bude miska dost pevná.
  4. Vydržte alespoň hodinu, než lepidlo dostatečně uschne. Pak balónek opatrně propíchněte špendlíkem a zbytky balónku sloupněte z listů. Buďte ale opatrní, ať je nepotrháte.

Podzimní misku můžete použít na odkládání drobností nebo ji využijte třeba místo svícnu – dejte doprostřed svíčku a prostor okolo ozdobte šiškami nebo jinými podzimními plody. Zdroj: Pinterest • 

5. Obkreslovací kouzla

Originální obrazy vyrobíte klidně jen pomocí listů a pastelek. Zkuste třeba tyto dvě techniky:

  • Vyberte si list, který má výrazanou strukturu, a položte ho pod papír rubem vzhůru. Přidržte ho, aby se vám pod papírem nehýbal, a pastelkou či voskovkou přejíždějte po papíře. Objeví se vám struktura listu. Stejným způsobem vyplňte celý obrázek.
  • List položte na papír a pastelkou vybarvujte jeho okraje až na papír – zatímco jindy děti učíte nepřetahovat, tady je přetahování to pravé ořechové. Takto vyšrafujte obrys celého listu. Vytvořte si sérii obrazů s různými druhů listů a zvěčněte tak všechny zajímavé tvary podzimu.

Ať už obkreslíte strukturu listu pod papírem nebo vyšrafujte okolí listu seshora, vzniknou vám originální podzimní obrazy. • 

6. Kytice růží

I na podzim může váš domov zdobit barevná kytice ve váze. Na rozdíl od klasických pugétů vám ale tenhle z listů dlouho vydrží. A vytvoříte si ho podle svých představ. Na listovou kytici si nachystejte:

  • listy,
  • tenký provázek,
  • bezbarvý lak.

Jak na to:

  1. Na výrobu kytiček využijte čerstvě opadané listí, které je ještě trochu vlhké. Čerstvě spadané listy totiž snadno zohýbáte, suché by se vám lámaly a drolily. Ideální jsou javorové listy, které jsou dost velké.
  2. List přehněte napůl a od kraje ho stáčejte do ruličky tak, aby vám vznikl prostředek květu. Zespodu stočený list pevně stiskněte a podložte druhým přehnutým listem.
  3. Stáčejte list stejným způsobem do ruličky – původní list vám tvoří střed květu. Oba listy v dolní části jednou rukou pevně držte.
  4. Postupně přidejte další listy – záleží jen na vás, jak chcete mít růži velkou.
  5. Pokud vám někde vyčuhují špičaté cípy listu, zahněte je dovnitř a nebo naopak ven, kde je pak svážete. Když je květ dost veliký, svažte ho zespodu pevně provázkem.
  6. Nezapomeňte na závěr květ nalakovat bezbarvým lakem ve spreji, aby si zachoval barvu a dlouho vydržel.

Náš tip: Jestli nemáte po ruce bezbarvý sprej, použijte klidně lak na vlasy – poslouží vám stejně.

Kytici z listových růží nevyužijete jen jako podzimní dekoraci, ale třeba i jako dárek. Na oslavě narozenin budete s vlastnoručně vyrobeným pugétem středem pozornosti. • 

Tvoříte z podzimního listí? Napište nám do komentářů, jaká umělecká díla jste z listí vyrobili.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.