3 tipy na jednoduché, ale krásné dekorace na hrob | Blog Mall.cz

Dušičky jsou tady: 3 tipy na jednoduché, ale krásné dekorace na hrob

K podzimu nepatří jen Halloween nebo dýňobraní, vzpomeňte i na své blízké a oslavte 2. listopadu Památku zesnulých. Inspirujte se 3 dušičkovými dekoracemi na hrob, které vyrobíte za pár minut.

Před výrobou dekorací myslete na to, že dušičkové počasí bývá sychravé. Volte proto materiály, kterým nevadí vlhko a přežijí i podzimní plískanice. Ideální jsou přírodní materiály nebo plody, které najdete na procházce v lese. Zužitkujte na tvoření třeba:

  • větvičky z jehličnatých stromů,
  • mech,
  • listy břečťanu,
  • šišky
  • nebo jeřabiny.

Do čeho se pusťte:

1. Mechové srdce

Umělých věnců potkáte na hřbitově spoustu, vy vytvořte vlastnoručně originální dekoraci. Třeba z mechu. Budete na ni potřebovat:

Jak na to:

  1. Z kartonu vystřihněte velké srdce a z obou stran ho obalte alobalem. Dejte pozor, aby ani kousek kartonu nevykukoval – jen tak dekorace nepromokne.
  2. Na srdce umístěte zavařovací sklenici, zkoušejte různé kompozice: líbí se vám na straně, nebo spíš uprostřed? Jakmile se rozhodnete, obkreslete dno sklenice fixou na korpus.
  3. Korpus polepte mechovými chomáči pomocí tavné pistole. Lepte je těsně vedle sebe, vynechejte jen vyznačené místo na sklenici.
  4. Na ozdobení si vezměte třeba čerstvé chryzantémy nebo jakékoliv sušené květy i se stonky – svažte je stužkou a přilepte na srdce.
  5. Nakonec vložte do prázdného místa sklenici se svíčkou.

>> Pusťte se do dalších dekorací s pořadem MALL.TV: Vytvořeno s láskou. <<

2. Šiškový věnec

Věnec je dušičková klasika. Pojměte ho letos netradičně a využijte šišky nebo třeba kaštany. Nachystejte si:

  • korpus na věnec (ze slámy, sena nebo spletený z větviček),
  • podzimní plody (šišky, kaštany nebo žaludy),
  • tavnou pistoli.

Jak na to:

  1. Jako základ si nachystejte korpus věnce. Pokud jste zručnější, vytvořte si vlastní třeba z proutků – předem je namočte do teplé vody, aby se daly ohýbat. Jestli si netroufáte, kupte si hotový základ ve výtvarných potřebách.
  2. Nachystejte si dary podzimu podle svého gusta: korpus polepte šiškami, kaštany nebo třeba žaludy. Klidně jednotlivé druhy i zkombinujte. Vždy je ale pokládejte těsně vedle sebe.
  3. Pokud je na některých místech vidět korpus, netrapte se – u slaměného nebo větvičkového základu nevadí, když kousek vykoukne. Případně vyplňte díry třeba barevnými šípky.
  4. Jakmile máte polepený věnec ze všech stran, je hotovo. Doneste ho na hřbitov, položte na hrob a doprostřed věnce postavte skleničku se svíčkou.

>> Všechny potřeby na tvoření najdete na MALL.CZ. <<

Pokud se vám zdá věnec moc chudý, dotvořte ho pomocí dalších dekorací – využijte třeba oříšky nebo mašličky z lýka. • 

3. Zavařovací svícen

Tuhle dekoraci zvládnete, i když zrovna nemáte umělecké nadání. A navíc vám zabere jen pět minut. Na vytvoření potřebujete:

Jak na to:

  1. Jako základ svícnu použijte zavařovací sklenici. Vezměte si větvičky z jehličnatého stromu nebo kousky kůry a nalepte je zvenčí po stranách sklenice. Pokud se vám nechce do práce s lepidlem, klidně chvojí jen upevněte provázkem.
  2. Jakmile máte hotovo, nalepte na větvičky dřevěné dekorace (třeba vločky a stromečky) nebo použijte šípky či jeřabiny.
  3. Nakonec na dno skleničky položte svíčku.

Fantazii se meze nekladou, skleničkový svícen ozdobte čímkoliv – klidně kůrou, suchými větvičkami nebo listy břečťanu. • 

Před pokládáním dekorací hrob uklidťe

Zvlášť pokud nechodíte na hřbitov pravidelně, ale třeba jen jednou do roka, bude hrob nejspíš zasypaný suchým listím a obrostlý plevelem. Než na něj začnete aranžovat dekorace, ukliďte ho:

  • Odstraňte starou výzdobu i napadané listí.
  • Zkontrolujte spáry kamene a zbavte se plevele pomocí herbicidů – k dostání jsou ve formě spreje nebo gelu.
  • Kamennou desku opláchněte vlažnou vodou.

Chodíte pravidelně na Dušičky na hřbitov? Napište nám do komentářů, jaké dekorace berete s sebou.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.