Ke každému vinobraní patří zábava, dobré jídlo a samozřejmě pití. Nejinak je tomu v případě kaštanobraní.
Zábava: sbírejte a tvořte
Ze všeho nejdřív si v okolí vytipujte dva stromy – jírovec maďal a kaštanovník setý. První plodí klasické (koňské) kaštany, druhý ty jedlé. Oba jsou snadno rozpoznatelné, kaštanovníku setého ale roste o poznání méně. Jedlé kaštany ale naštěstí můžete koupit i v obchodě.
Když máte zaměřený cíl, vyrazte na lov. S sebou potřebujete jen tašku nebo košík a nadšené sběrače. Sbírejte, dokud vás to bude bavit a klidně přihoďte i zbarvené listí, žaludy, jeřabiny a další podzimní plody. Při tvoření se budou hodit.
Doma si úlovky rozložte na stole a přidejte:
- tavnou pistoli nebo lepidlo,
- hřebík na vrtání děr do kaštanů,
- špejle a modelovací drátky,
- nůžky,
- korálky,
- případně nalepovací očka.
>> Všechny kreativní potřeby najdete na MALL.cz. <<
Máte-li materiál pohromadě, pusťte se do tvoření. Vyrábějte zvířátka a postavičky, případně važte podzimní věnce a kytice.
Náš tip: Zpříjemněte si tvoření – pod stolem mějte celou dobu lavor plný kaštanů a nořte do něj nohy. Je to neskutečně příjemné a kaštanová masáž prohřeje studené nohy.
Jídlo: šup s kaštany do trouby
Po sběru i tvoření jistě vyhládne a právě tehdy přichází na řadu druhá část vašeho úlovku. Pečené kaštany jsou klasika, kterou si snadno připravíte i doma v troubě:
- Na vypouklé straně kaštany nařízněte. Půjde to lépe, když je předem namočíte na několik hodin do vody nebo použijete speciální kleště.
- Kaštany dejte na plech řezem nahoru a pečte na 180–200 °C do té doby, než začnou řezy praskat a vnitřek lehce hnědnout. Trvá to zhruba 10–15 minut.
- Ještě horké kaštany vyloupejte, po zchladnutí by to už nešlo.
Jedlé kaštany obsahují vitamíny A, B, C a dále železo, hořčík, vápník, fosfor a další minerály. Prospívají tak trávení, vlasům i psychické pohodě. Tak dobrou chuť.
Pití: trochu jiné teplé mléko
Dva pečené kaštany si nechte bokem, připravíte si z nich lahodný a zdravý nápoj:
- Vyloupané pečené kaštany vhoďte do mléka (může být i rostlinné). Na jednu osobu počítejte 2 kaštany a 2 dcl mléka.
- Přidejte skořici, lžičku medu a třeba i kakao nebo kostičku čokolády. Záleží na vaší chuti.
- Vše rozmixujte a ohřejte.
Horký kaštanový drink si vychutnejte při prohlížení výtvorů – je to ideální závěr vašeho kaštanobraní.
Máte tip na originální zvířátko z kaštanů nebo kaštanový recept? Podělte se s námi v komentářích.