Kdy je ideální čas mít dítě? | Blog Mall.cz

Kdy je ideální čas mít dítě: rozhodnutí je na každé ženě

Většina holčiček si již odmalička hraje s panenkami. Když dospějí v ženu, vědí, že se jednou stanou maminkami. Ovšem, kdy k tomu přesně dojde, vůbec neřeší. Většina z nás zkrátka nechává rodičovství volný průběh. Na druhou stranu bychom neměly nic promeškat. Existuje tedy ideální čas, kdy si pořídit první dítě?

Preference dnešních žen jsou jiné nežli před lety

Kdy je ideální čas mít dítě? Naše maminky, babičky či prababičky se touto otázkou příliš nezabývaly. První děti v jejich případě přišly na řadu již po svatbě, kterou měly na dnešní poměry ve velmi časném věku. Ovšem doba se mění a s ní i osobní preference dnešních žen, které stále častěji založení rodiny odkládají kvůli studiu, budování kariéry nebo cestování.

>> Máte rádi knihy, které rozvíjí vaši osobnost? Zkuste motivační knihy z MALL.CZ. <<

Mít dítě už spousta žen nepovažuje za hlavní cíl svého života. Chtějí mít zkrátka cílů hned několik. Na druhou stranu mají strach z toho, aby něco důležitého ve svém životě nepromeškaly a aby už následně nebylo na dítě pozdě. Spousta z nich si tak pokládá otázku, jaký je ideální věk na to mít první dítě. Pokusíme se dát vám jasnou odpověď.

Stále něco odkládáme „na potom"

Dnešní ženy, ale i muži nevědí, kam dřív skočit. Jsou svým současným osobním, studijním či pracovním životem stoprocentně zaměstnaní, proto mívají tendence některé věci odkládat „na potom". Tato skutečnost se týká zejména plánovaného těhotenství a s ním souvisejícího založení rodiny. První dítě často odkládáme na dobu, až dostudujeme, až si najdeme práci, až nás povýší, až postavíme dům nebo třeba až splatíme část hypotéky.

Jde sice o věci, které si dokážeme náležitě odůvodnit, ale co když kvůli nim v životě něco ještě důležitějšího promeškáme? V tomto případě jde o ekonomická a sociologická hlediska. Kdy bychom si ovšem měly pořídit první dítě z hlediska biologického?

Miminko si mnohdy plánujeme, až když jsme na něj stoprocentně připravené. • 

Biologický pohled: ideální čas je 25 let

Podle lékařů by žena měla mít děti mezi 20. a 30. rokem svého života. Ideální je podle nich doba kolem 25. roku života, kdy je žena nejplodnější a má ve svém těle k dispozici vysoký počet velmi kvalitních vajíček. Z biologického hlediska v tomto věku existují pouze minimální rizika toho, že dojde k těhotenským komplikacím nebo že se miminko narodí s určitou vadou.

>> Péči o miminko vám usnadní členství v MALL klubu pro děti. Zaregistrujte se ZDE. <<

Je důležité vědět, že plodnost ženy se snižuje v době, kdy dosáhne zhruba 32 let. K výraznému poklesu plodnosti dochází po 35. roce jejího života, kdy je šance na početí během tří měsíců zkoušení zhruba 16 procent. V případě 40letých žen tato šance klesá na pouhých 7 procent. U 35letých a starších žen navíc stoupá i riziko spontánních potratů nebo genetických abnormalit u miminka. Během těhotenství a porodu může dojít i k dalším komplikacím.

>> Chcete otěhotnět? Nápomocný vám bude ovulační test. <<

Založení rodiny zvažujeme i z finančních důvodů

I když lékaři říkají, že by si ženy měly pořídit dítě kolem 25 let, skutečnost je jiná. Většina dnešních 25letých žen v této době studuje, buduje kariéru, poznává svět nebo si vydělává na to, aby měla zajištěnou budoucnost například v podobně vlastního bydlení. Jen výjimečně se dnešní ženy stávají matkami v 25 letech nebo dříve. Často čekají až několik let, až budou na svou mateřskou roli stoprocentně připravené.

Rozhodně jim nikdo z nás nemůže tento přístup vyčítat. Pořídit si dítě je nejen závazek na celý život. V současné době je to také poměrně drahá záležitost, se kterou vám však může pomoci MALL klub pro děti, který je plný výhod na dětský sortiment.

>> Do MALL klubu pro děti se zaregistrujete ZDE. <<

Po registraci do MALL klubu pro děti získáte například slevu 200 Kč na první nákup z MALL.CZ. Po šest prvních měsíců od registrace máte rovněž na všechny objednávky dopravu zdarma. Jako registrovaní členové také každý měsíc mailem dostanete exkluzivní slevové kupony na dětský sortiment, zahrnující například pleny, vlhčené ubrousky, dětskou výživu, hračky nebo dětské oblečení.

Spokojená rodina je to největší životní štěstí. • 

Ideální čas na první dítě? Neexistuje

Věk, kdy se rozhodneme mít své první dítě, je u každé z nás různý. A rozhodně v tom nehraje roli pouze biologické hledisko. Řada z nás potřebuje mít zkrátka po osobní či pracovní stránce již něco odžito, chceme mít také vybudované určité zázemí, a hlavně chceme mít po svém boku milujícího partnera, o kterém víme, že při nás bude stát po celý život a že bude skvělým tátou našich dětí.

>> Vyjádřete svému partnerovi lásku. Třeba dárkem z MALL.CZ. <<

Touha po rodině zkrátka u každé ženy přichází v různém věku. Nemusíte si rozhodně vyčítat, když se první dítě rozhodnete mít až po třicítce. O starších maminkách se totiž říká, že jsou trpělivější a vyrovnanější a že své mateřství berou mnohem zodpovědněji nežli mladší maminky.

Co je ovšem nejpodstatnější? Neměly bychom čekat na dobu, kdy bude naprosto vše dokonalé. Tedy budeme mít práci snů, vlastní bydlení, splacenou hypotéku a ideálního partnera. Čekáním bychom ztratily spoustu času a vysněného miminka bychom se nemusely dočkat vůbec.