Jak předejdete striím v těhotenství | Blog Mall.cz

Předejděte striím v těhotenství: 5 rad pro krásné bříško

Těhotenství často doprovází nevítané změny těla, mezi které patří třeba vznik strií. Jak roste bříško, kůže se napíná a objevují se takzvané pajizévky. Ty sice nebolí, ale jsou nepříjemné a velkou parádu na těle neudělají. Začněte s nimi bojovat, ještě než se objeví – sepsali jsme, jak se prasklinkám na kůži vyhnete.

Strie jsou drobné trhlinky na povrchu kůže, které připomínají jizvy. Trpí jimi až 90 % žen a vznik těchto pajizévek se většinou spojuje hlavně s tloustnutím. Trápit ale mohou i sportovce nebo teenagery, kteří rychle vyrostli. Jak to?

Naše pokožka je od přírody elastická, ale nedokáže se rozpínat donekonečna. Když tělo zvětšuje svůj objem a kůže se natahuje (například při tloustnutí nebo skokovém růstu), elastická vlákna pod povrchem kůže popraskají a vzniknou strie. Nejčastěji se objevují na:

  • břiše,
  • prsou,
  • stehnech
  • a bocích. 

Strie nejvíc trápí budoucí maminky

Kůže se totiž s rychlým nárůstem bříška nedokáže dostatečně napínat, elastická vlákna praskají a vznikají trhlinky. V těhotenství navíc tělo produkuje hormon gestagen, který snižuje pružnost tkání, a mohou se narušit elastická vlákna v kůži.

Zpočátku mají strie růžovou, načervenalou nebo fialovou barvu. Postupem času jizvičky blednou a mění se na bílé nebo perleťové linie.

„Během těhotenství jsou nároky na pokožku mnohem větší (zvětšuje se objem, pružnost pokožky dostává zabrat) a kromě strií může ženy potrápit i přecitlivělost kůže, alergie nebo svědění. Ideální je proto používat přírodní kosmetiku s jemným, ale přesto účinným složením. Má jinou koncentraci účinných látek a méně výrazné vůně, které by mohly nastávající mamince zhoršit nevolnosti.”

Jana Goldbricht, odborná kosmetická poradkyně z firmy Weleda

Jestli se u vás strie objeví, ovlivňuje také dědičnost nebo třeba to, jestli jste je měli v předchozích těhotenstvích. Chcete-li se prasklinkám na kůži vyhnout, dbejte na správnou hydrataci pokožky. • 

Co pomůže, aby se strie neobjevily?

Jedině prevence. Jakmile vám totiž jednou kůže popraská, už se jizviček nikdy úplně nezbavíte. Proto se striemi raději začněte bojovat dřív, než na svém těle zpozorujete náznaky popraskání. Pomůže vám těchto 5 kroků:

1. Dodržujte pitný režim

Aby kůže nepopraskala a zvládla rychlý růst bříška v těhotenství, musí být dostatečně pružná a elastická. K tomu vám pomůže správná hydratace. Dodržujte pitný režim a pijte minimálně 2 litry tekutin denně. Ideální je čistá voda, bylinkové čaje nebo 100% ovocné šťávy.

2. Mažte, mažte a mažte

Tělo hydratujte nejen zevnitř, ale také zvenčí. Jakmile máte pozitivní těhotenský test, pořiďte si speciální krémy, oleje nebo tělová mléka a začněte s promazáváním pokožky – zvlhčí ji, podpoří její pružnost a tvorbu kolagenu.

Zaměřte se především na spodní část břicha a mažte ho několikrát denně, alespoň ráno a večer. Nezapomínejte ale také na stehna a poprsí. Zvlášť horní partie mažte speciálními přípravky i po porodu. Jak se prsa nalévají mlékem, zvětšují se a jsou náchylná na vznik strií.

Náš tip: K dostání je mnoho různých značek a typů krémů pro těhotné. Poptejte se kamarádek-maminek ve svém okolí, se kterými přípravky byly nejspokojenější.

>> Přípravky na strie a celulitidu najdete na MALL.CZ. <<

„Speciální kosmetiku by měla žena používat od prvního dne, kdy zjistí, že je těhotná. Kosmetika vhodná pro nastávající maminky či maminky pár měsíců po porodu je jemná, šetrná, nedráždivá a s čistě přírodním složením. Obsahuje látky podporující pružnost (například jojobový olej nebo olej z pšeničných klíčků) a éterické oleje ve správné koncentraci. Podporuje pak nejen správnou funkci pokožky, ale také zklidňuje psychiku a navozuje lepší náladu. Například těhotenský olejíček od značky Weleda obsahuje vzácnou růži damašskou, která je ideální právě v období těhotenství nebo po porodu.”

Jana Goldbricht, odborná kosmetická poradkyně z firmy Weleda

Mazání spojte s masáží a problémová místa jemně hlaďte krouživými pohyby nebo klidně kůži trochu poštípejte. Díky tomu povolí. • 

3. Jezte zdravě

Vyvážený jídelníček by měl být v těhotenství samozřejmostí – nejen, že udělá dobře miminku, ale také vaší pokožce. Chcete-li předejít striím, zařaďte do svého menu především:

  • potraviny bohaté na vitamíny A a E, které podporují elasticitu kůže,
  • vitamín C, který urychluje regeneraci pokožky,
  • a omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují pružnost kůže.

>> Vitamíny a bylinky pro těhotné i kojící najdete na MALL.CZ. <<

4. Přibírejte postupně

Slýcháte ve svém okolí, že v těhotenství máte jíst za dva? Na tyhle rady zapomeňte. Čím rychleji přiberete, tím větší je šance, že se strie objeví. Jezte dost, ale zbytečně se nepřejídejte.

V prvních třech měsících těhotenství byste měla přibrat kolem dvou kilogramů, ve druhém a třetím trimestru zhruba půl kila za týden. O ideálních váhových přírůstcích se ale vždy raději poraďte s lékařem.

5. Hýbejte se

Ani s bříškem nepřestávejte cvičit. Dostatek pohybu a protahování vám udrží zdravý krevní oběh a zajistí pružnější kůži. Najděte si ve svém okolí studia, kde pořádají cvičení pro těhotné, nebo se alespoň pravidelně protahujte doma a choďte na procházky. Jen tak udržíte tělo i pokožku v kondici.

Někteří odborníci doporučují proti striím bylinky podporující pružnost kůže a činnost buněk, které vytváří kolagen a elastin. Díky bylinkovým přípravkům strie rychleji vyblednout a trochu se stáhnou. Poraďte se vždy s lékařem, zda dané bylinky můžete užívat i v těhotenství. • 

>> Přehled bylinek, které pomáhají či škodí v těhotenství. <<

Strie jsou tu, co teď?

Špatná zpráva je, že strie se mohou objevit, i když budete tělo pečlivě mazat a dodržovat všechna pravidla. Jejich vznik totiž ovlivňuje také dědičnost nebo hormonální změny v průběhu života.

Jakmile vám jednou kůže popraská, už se nikdy zcela nezacelí. Jizvičky ale můžete výrazně zmenšit a zesvětlit, když tělo každý den namažete hydratačním krémem a budete namáhaná místa masírovat.

Dermatologická centra navíc nabízí odstraňování strií laserem – myslete ale na to, že pajizévky nijak neohrožují vaše zdraví, jsou jen drobnou vadou na kráse. Zvažte proto, jestli vám lékařský zákrok za pár jizviček stojí.

>> Čtěte také, jak tělo připravíte na těhotenství. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.