Jak správně oblékat miminko do mrazu | Blog Mall.cz

Jak správně oblékat miminko do mrazu

Zima je v plném proudu a venku přituhuje. Vybrat teplé a přitom pohodlné oblečení je kolikrát těžké pro nás, natož pro malé děti. Poradíme, jak obléct miminko nejen na zimní procházku.

Jako každá maminka chcete pro svůj uzlíček radosti jen to nejlepší. Proto když přijde na zimní oblékání, myslíte především na zdraví a komfort. Obléct malé dítě do mrazu může být ale těžší, než se na první pohled zdá.

3 zásady oblékání miminek do mrazu

Na rozdíl od starších dětí si miminka jednoduše neřeknou, že je jim zima. Naštěstí existuje pár tipů, které vám pomohou.

1. Oblečte miminko do více tenkých vrstev. Malé děti nemají ještě vytvořenou tukovou zásobu a rychleji ztrácí teplo. Vrstvené oblečení ho udrží u těla. Pediatři na to mají jednoduchou pomůcku: dítěti oblečte jednu vrstvu navíc, než máte vy.

Ideální jsou kombinézy nebo fusaky, pod které se vejde body, tričko nebo dupačky.
Nezapomeňte na čepici a rukavičky. A to i když zrovna nemrzne, ale fouká studený vítr. Nejvíc tepla totiž uniká od hlavičky.

V neposlední řadě dbejte na kvalitu vybrané čepičky. Dětská pokožka je velmi citlivá – zvolte proto čepici ideálně z bavlny nebo hypoalergenní látky. I když vaše dítě ještě neběhá, nezapomeňte, že i nožičky musí mít hezky v teple. Poslouží tlusté ponožky nebo bačkůrky s kožešinou.

Oblečení na zimu volte pečlivě, ať vaše dítě neprochladne. • 

2. Kontrolujte mu zátylek. Studené ručičky a růžolící tvářičky jsou v zimě v pořádku. Proč? Tělo reaguje na okolní mráz tím, že soustředí krevní oběh do životně důležitých orgánů, jako je mozek a srdce. Periferní části jako prsty, ušní boltce a nos jsou přirozeně trochu chladnější.

Jak je na tom dítě s teplotou nejlépe poznáte, když mu sáhnete na zátylek. Je-li teplý a ručičky studené, buďte v klidu, dítěti je dobře. Zpozorněte v případě, když za krkem ucítíte pot. To už je mu nejspíš horko, takže jednu vrstvu odeberte.

3. Dejte pozor na přehřátí. Termoregulace kojenců a batolat není ještě zcela vyvinutá. Při prudkých teplotních přechodech hrozí miminku přehřátí či prochladnutí, aniž byste si toho všimli. Myslete na to při návratu do tepla a včas dítě vysvlečte z většiny vrstev.

Než děti vyrostou, je na vás, abyste je ochránili před mrazem i horkem. • 

Jak dítě obléct, když jedete autem?

Na cestách se řiďte ne venkovní, ale vnitřní teplotou v autě. V ideálním případě ho předem vytopte a dítě posaďte do autosedačky bez zimní bundy. Pokud nemáte možnost auto vytopit, i tak nechte dítě bez bundy a přikryjte ho dekou, dokud v autě nebude teplo.

Nemusíte ho pak za jízdy složitě vysvlékat, ale jednoduše deku odkryjete.

Kdy raději zůstat doma

„Obecně platí, že za dobrého počasí můžete ven s miminkem už za 10–14 dní po porodu. To ale za předpokladu, že miminko je zdravé a donošené. U rizikových a předčasně narozených dětí jsou pokyny poněkud přísnější,” radí plzeňská pediatrička Taťána Florianová.

Než se vydáte na dlouhou procházku v mrazu, navykněte dítko nejprve na studené podmínky – krátkým větráním v bytě, chozením na balkon nebo zahradu.

Pokud venku hodně mrzne, zůstaňte s miminkem raději doma. • 

A jak oblékáte své dítě do zimy vy? Napište nám do komentářů.