15 tipů na cestování s miminkem nejen v autě | Blog Mall.cz

15 tipů na cestování s miminkem nejen v autě

Vašemu uzlíčku radosti a nervů ještě není ani půl roku a už ho čeká dlouhá cesta. K doktorovi, na nákup, za babičkou nebo třeba na dovolenou. Poradíme, jak v klidu zvládnout první cestu autem, výlet na druhý konec republiky i za hranice.

Hned na začátek pro vás máme dobrou zprávu – čím menší miminko, tím snadněji se s ním cestuje. Větší děti vyžadují více zábavy a pohybu, ty do 3 měsíců ale často celou cestu prospí. Samozřejmě zrovna vaše miminko to může mít jinak, vždy proto záleží hlavně na něm a na co si troufáte. Cestování se ale s náležitou přípravou nebojte.

Zatímco v šestinedělí se snažte cestování spíše vyhnout, později už řešte jen to, jak cestu zvládnout co nejpohodlněji. Cestování většině dětem nevadí, naopak je dobré pro posílení jejich obranyschopnosti. A bez ohledu na různé názory, někdy se s miminkem prostě cestovat musí.

Do konce šestinedělí by děti i maminky měly mít klidový režim, později s nimi klidně cestujte. • 

Tipy pro pohodovou jízdu autem s miminkem

1. Vždy používejte autosedačku

I když jedete jen kousek, vždy trvejte na bezpečí a dítě posaďte do sedačky. Už náraz v rychlosti 50 km/h odpovídá pro miminko pádu z výšky 10 m a je bohužel smutnou jistotou, že v náručí ho během srážky neudržíte.

U autosedačky typu “vajíčko”, kterou můžete upevnit i na sedadlo spolujezdce, nezapomeňte vypnout airbag. To samozřejmě platí i pro jiné autosedačky na předním sedadle, ty však musí být navíc možné upevnit pásem.

TIP: Podrobné a zajímavé informace o bezpečnosti dětí v autě se dočtete v příručce BESIP.

2. Dbejte na správnou velikost autosedačky

Jak miminko poroste, bude potřebovat větší a větší autosedačky. V autosedačce správné velikosti pro něj bude cesta nejen bezpečnější, ale i zábavnější (pojede otočené po směru jízdy) a pohodlnější, protože nebude stísněné v malém prostoru.

TIP: Výběr správného typu a velikosti usnadní náš průvodce výběrem správné autosedačky a doplní odpovědi na 7 nejčastějších otázek při výběru.

Výběr správné autosedačky je pro pohodu v autě zásadní. • 

3. Když to jde, nejezděte sami

I 10minutová cesta se může změnit v horor, když miminku chvíli po startu spadne hračka a začne brečet. Nesoustředěný řidič je nebezpečný pro oba, pomocník v autě proto při cestě s miminkem přispívá k pohodě všem.

4. Když jedete sami, dejte si miminko vedle sebe

To je sice možné jen u “vajíček”, ale rozhodně to doporučujeme. Třeba takovou čepičku shrnutou do očí, která by jinak byla důvodem k srdceryvnému pláči, jednou rukou snadno vyřešíte bez nebezpečného otáčení se dozadu.

5. Nastavte si správně zrcátko

Pokud je miminko na zadní sedačce za spolujezdcem, nastavte si zpětné zrcátko tak, abyste viděla nejen provoz, ale i autosedačku s vaším pokladem. Je to drobnost, ale její opomenutí může být důvodem velkého stresu.

Menší i větší miminka naštěstí cesta autem téměř vždy uspává. • 

6. Na cestu se připravte s předstihem

Co jde, to nachystejte do auta den předem. Při samotném nakládání miminka budete ve větší pohodě. Některé věci, například balení vlhčených ubrousků, náhradní plenu nebo deku, můžete mít v autě pořád. Hodí se i hračka pro miminko.

TIP: Nová hračka baví miminko déle než známá, protože ji může zkoumat. Spacího medvídka nebo jinou nejoblíbenější hračku je ale také dobré mít po ruce. Hlavně, aby hračka nebyla ostrá či tvrdá a miminko v případě prudkého zastavení neporanila.

7. Zpívejte nebo pouštějte oblíbenou hudbu

Zábavu v autě zajistí nejen hračky. CD nebo MP3 se známými a oblíbenými písničkami miminko uklidní a zabaví. Maminčin zpěv je ještě lepší, protože miminko lépe pocítí vaši blízkost.

8. Pořiďte si nálepku na auto

Ostatní řidiči budou obezřetní a připravení na to, že třeba nečekaně zabrzdíte nebo na poslední chvíli odbočíte.

TIP: Nálepku si můžete sami vytisknout, koupit nebo nechat vyrobit přímo s fotkou vašeho miminka.

Pokud máte miminko na sedačce spolujezdce, nezapomeňte deaktivovat airbag. • 

9. Postarejte se o tepelnou pohodu

K přípravě na cestu patří i zohlednění aktuálního počasí, protože miminka ještě nemají pořádně vyvinutou termoregulaci. Pohotovostní deka nebo přenastavení klimatizace ale problém snadno vyřeší. Jen pozor, aby miminko neofouklo.

10. Pořiďte si sluneční clony

Bez ohledu na roční dobu mějte na oknech clony. Nenadálé vykouknutí sluníčka přímo do oček miminka je důvodem k pláči a celkové nepohodě v autě.

11. Mějte u sebe jídlo a pití

Přes všechnu přípravu se může stát, že v autě zůstanete déle, než jste plánovala. Proto mějte vždy v autě láhev vody a malou svačinku pro sebe. Pokud nekojíte, tak i mléko pro miminko.

Sluneční clona může být i zábava. • 

12. Dělejte pravidelné pauzy

Na delších cestách dělejte pravidelné pauzy. V klidu nakojíte a přebalíte a miminko se trochu protáhne. Pravděpodobně pak také usne.

13. Jezděte, když miminko spinká

Přestože jízda autem většinu miminek uspává, cesty plánujte na dobu, kdy vaše miminko obvykle spí. Vše pak půjde mnohem snáz a bez narušení běžného režimu.

14. Miminko (i sebe) pohodlně oblékněte

Pohodlné oblečení respektující aktuální teploty je základ. Přestože jedete na svatbu a vaše miminko má roztomilý fráček, převlékněte ho do něj až na místě.

15. Buďte v pohodě i vy

Ne nadarmo se říká, že spokojená maminka se rovná spokojenému dítěti. Cestu autem si proto vždy zařiďte tak, abyste byla hlavně v klidu.

Máte vlastní tipy na cestování s dětmi? Podělte se o ně na našem Facebooku.