Jak zvládnout dětské kolektivy bez rýmiček | Blog Mall.cz

Jak zvládnout dětské kolektivy bez rýmiček

Ať už na plavání nebo v herně, začíná to vždy jedním zakašláním a usopleným nosíkem. Druhý den už váš maličký kucká naplno a den na to můžete zapomenout na všechny pochůzky. Budete totiž zdravotníky na plný úvazek. Zjistěte, jak dětem posílit imunitu a nemocem se vyhnout.

Návštěvy kroužků mají svá „ale”

Možností, kde se setkávat s dalšími dětmi (a rodiči dětí) je nepřeberné množství:

  • herničky,
  • plavání či cvičení s dětmi,
  • dětské kavárny,
  • sportovní kroužky,
  • hudební klubíky pro děti
  • nebo sousedská setkávání.

Nejen, že se vy i dítě dobře odreagujete a odpočinete si od známého domácího prostředí, ale také naučíte dítko trávit čas v kolektivu a řešit situace s ostatními dětmi.

Právě socializace je jedním z hlavních přínosů všech zmiňovaných aktivit.

Jenže dětské kolektivy jsou rájem pro šíření infekcí. Především ze špatně větraných přetopených prostorů si můžete kromě zážitků odnést i zárodek nemoci.

Po prodělání několika kol rýmiček a kašlíčků už na návštěvy kolektivů nemáte sebemenší náladu. Ochudit ale dítě i sebe o kontakt se světem by byla škoda. Lepší cestou proto je posílit imunitu dítěte.

V kolektivu si dítko užije spoustu zábavy. Pohlídejte si ale, aby ve skupině dětí neonemocnělo – třeba tím, že mu posílíte imunitu. • 

4 kroky k silnější imunitě

1. Choďte s dítětem ven

Déšť nebo chlad by vás neměl zastavit. Děti od 6. měsíce zvládnou procházky i v -10 °C. Pediatři doporučují chodit ven v době před obědem a po odpoledním spánku.

Obzvlášť na podzim a v zimě ale počítejte s krátkými dny a naplánujte si návrat z procházky nejpozději kolem páté odpolední.

Pokud váháte, jak děťátko na procházku nebo projížďku na odrážedle obléci, držte se pravidla, že by mělo na sobě mít o jednu vrstvu více než vy. Právě díky vrstvení snadno i během procházky přizpůsobíte tepelný komfort aktivitě dítěte.

Nevíte, jestli je dítěti chladno? Sáhněte mu na zátylek a podle teploty vrstvy přidávejte nebo odebírejte. • 

2. Zvolte vhodný jídelníček

Přibližně 70 % buněk zodpovědných za imunitu se nachází ve střevech. Proto je vyvážená strava, základ, bez kterého vaše dítě snadno skolí každá nemoc.

Pokud maminky kojí, předávají dítěti v mateřském mléce:

  • vitamíny,
  • prebiotika (nejčastěji oligosacharidy)
  • a další prospěšné látky, které utužují střevní mikroflóru dítěte.

Když je ale mléka málo nebo maminka sama onemocní, nezapomínejte mléčnou složku stravy dítěti dopřát v umělém mléce. Při výběru ale dbejte na to, aby bylo vyrobeno po vzoru mateřského mléka a plnilo co nejvěrněji jeho funkci.

>> Tady zjistíte, jak přejít z mateřského mléka na umělé v klidu a v pohodě. <<

Mix vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. To jsou mléka NUTRILON. • 

Na mléko ale nezapomínejte ani ve chvíli, když už nekojíte. Raději než po krabici trvanlivého kravského mléka sáhněte po speciálním kojeneckém a batolecím mléku. To obsahuje potřebná GOS/FOS prebiotika, vitamíny a další prospěšné látky.

O mléčnou složku stravy neochuzujte kojence ani batolata. • 

3. Naplánujte dětem dostatek odpočinku

Snažte se pro své malé členy rodiny připravit takový program, ve kterém bude čas na odpočinek. Pozorujte, co jim vyhovuje a pokuste se stanovit pravidelný režim. Díky tomu si děti navyknou lépe odpočívat.

Ne vždy ale okolnosti a čas hrají do karet. Proto si kolem spánku vytvořte vlastní rituály, které dětem pomohou usnout i ve chvílích, kdy nemohou být ve svém běžném spacím prostředí:

  • zpívání stejné ukolébavky,
  • mazlení s oblíbenou hračkou
  • nebo stejná spací dečka.

4. Dopřejte dětem luxus stonání

Jestli někdy přecházíte kvůli množství úkolů doma nebo v práci drobná onemocnění, možná si zaděláváte na pořádný malér. Tělo potřebuje dostatek času, aby na nemoc zareagovalo a plně se z ní zotavilo.

Základy imunitního systému se tvoří v průběhu prvních 3 let života, proto je nezbytné, aby v tomto období mělo dětské tělíčko dostatek času se s nemocí utkat. Každý takový boj si obranný systém pamatuje a při dalším kontaktu se stejnou nemocí bude váš potomek na boj lépe připravený.

Proto při příznacích nemoci raději zvolněte, dopřejte dětem více spánku, kvalitní stravu, čerstvý vzduch a dostatek tekutin.

Jaké tipy máte na posilování imunity dětí vy? Napište nám do komentářů.