Průzkum: Jak Češi tráví Vánoce | Blog Mall.cz

Češi vnímají Vánoce hlavně jako čas, který můžou trávit s rodinou

Většina Čechů tráví Vánoce doma s rodinou, večeří kapra s bramborovým salátem a kouká v televizi na pohádky. Na Vánocích jim vadí přeplněné obchody a všudypřítomný stres. Ukázal to náš zářijový průzkum na reprezentativním vzorku obyvatel.

Hlavně doma s rodinou

Hned 82 % dotázaných uvedlo, že Vánoce jsou pro ně zejména příležitost, jak trávit více času s rodinou. Většina lidí zůstává na svátky doma, užívá si dobrého jídla a pití a dívá se v televizi na pohádky. Polovina respondentů se shodla na tom, že o Vánocích se potkávají i s lidmi, na které v průběhu roku nemají čas.

Češi o Vánocích nejraději lenoší, zacvičit si během svátků chodí jenom 10 % z nich. Většina lidí dále nevyhledává společenské akce, nechodí na výlety ani neodlétá do zahraničí.

Ideální Vánoce pro většinu Čechů: rodinná idylka doma u televize. • 

Nejvíce lidem vadí stres

Čechům na Vánocích naopak vadí přeplněné obchody a všudypřítomný stres. Zajímavé je, že tlačenice v obchodech více vadí ženám než mužům a úplně nejvíce iritují lidi ve věku 50–60 let. Negativní asociace, které se lidem při pomyšlení na Vánoce nejčastěji vybaví, jsou stres, blázinec a shon.

Není proto divu, že stále více lidí nakupuje vánoční dárky z pohodlí domova – přes internet. Trh on-line nakupování každý rok roste dvojciferným tempem, a byť v roce 2018 mírně zpomalil, experti očekávají, že za rok 2019 obrat všech e-shopů přesáhne 161 miliard korun. To je asi o 25 miliard více než v předchozím roce.

Svátky klidu? Čechům na Vánocích nejvíc vadí stres a shon. • 

Jestliže se letos chcete vánočnímu blázinci a shonu vyhnout, nakupte vánoční dárky už teď v listopadu na MALL.cz. Můžete je zpětně zaplatit klidně až v lednu 2020, zdarma vám je dovezeme na jedno z 500 výdejních míst po celé republice a u menších dárků do 1 000 Kč navíc garantujeme bleskurychlou reklamaci. Jednoduše Vánoce na pohodu.

A pokud ještě nevíte, čím své blízké obdarovat, mrkněte na našeho průvodce výběrem vánočních dárků. Sepsali jsme do něj užitečné tipy, díky kterým rychle najdete ideální dárek pro rodiče, prarodiče, děti, partnera či partnerku i nejlepší kamarády.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.