12 nápadů, které vám usnadní život na koleji | Blog Mall.cz

12 nápadů, které vám usnadní život na koleji

Chystáte se bydlet na studentské koleji? Hodně slabých povah takové spolubydlení vyděsí. S pár základními hacky si svůj nový domov ale rychle oblíbíte.

1. Doneste si svou výbavu

I když na koleji dostanete peřiny i s povlečením, doneste si obojí radši svoje. Je mnohem příjemnější, když spíte pod přikrývkou, kterou nepoužilo deset lidí před vámi. A také povlečení voňavé od maminčiny aviváže dokáže dokáže zpříjemnit první dny na obávané koleji.

Stejně tak si pořiďte vlastní hrnek a skleničku, které v žádném případě nenechávejte ve dřezu. Při bydlení s více lidmi se sluší, aby po sobě každý nádobí umýval hned. Mimo to, když svůj hrneček s pandou necháte v kuchyni, už ho tu třeba další den nenajdete.

K posteli si navíc pořiďte fotky svých blízkých nebo třeba psa a myslete na to, že už je o víkendu zase uvidíte.

>> Veselé povlečení pořídíte na MALL.cz. <<

Všímejte si lidí, se kterými se potkáváte na koleji na chodbě – zeptejte se každého na jméno i obor, který studuje. Můžete se pak třeba společně učit na zkoušku. • 

2. Pořiďte si kolejovou KPZ

Pro bydlení na koleji se vyplatí mít pár nezbytností vždycky u sebe:

  • špunty do uší,
  • masku na oči,
  • odpuzovač do zásuvky na případné breberky
  • a něco dobrého na zub, když se budete seznamovat s lidmi z vedlejších pokojů.

3. Domlouvejte se se spolubydlícím na tabuli

Pověste si do pokoje malou tabuli nebo nástěnku, kam si zapisujte, kdy je jaká párty, kdo má zrovna vytřít podlahu a kolik si navzájem dlužíte za nákup. Také sem vždycky můžete hodit nějaký milý vzkaz.

>>  Nástěnky a tabule koupíte na MALL.cz. <<

Komunikujte se svým spolubydlícím také přes internetové chaty. Můžete se informovat, kdy nebudete na pokoji, co je potřeba dokoupit a utužíte vztahy. • 

4. Místo skříně větev

Skříň zabírá spoustu místa a to na koleji není. Proto věšte svoje oblečení chytře. Pokud to není u vedení koleje problém, navrtejte ke stropu dva háčky, pověste na ně provazy a na ty uvažte dřevěnou tyč. Sem věšte svoje modely ramínko po ramínku.

Náš tip: Pokud nemáte tyč, použijte větev – vaše doupě dostane hipsterský ráz.

5. Zakryjte výhled nanic

Podívejte se z okna. Vidíte popelnice, byty z protějšího domu a továrnu? Jednoduše přelepte spodní třetinu okna papírem nebo třeba plakátem s výhledem na moře. Využijte také tónovací fólie do auta, které výhled schovají, ale přitom propouští světlo. Mějte na mysli, že čím barevnější fólii pořídíte, tím to u vás bude veselejší.

>> Tónovací fólie seženete na MALL.cz. <<

6. Využijte prostor chytře

Vytvořte si šikovné úložné prostory, kde vás napadne:

  • Matraci postele hoďte na nízké skříně. Takhle budete mít postel a poličky v jednom. Ověřte si ale, že vás skříňky unesou.
  • Úzký regál postavte přímo na psací stůl.
  • Používejte háčky. Hodně háčků. Lepte je na dveře nebo na bok skříně a věšte na ně fén na vlasy nebo našpinené džíny.

Náš tip: Na stůl postavte malý květináč nebo hrnek a schovejte do něj všechny povalující se propisky.

Koleje vás naučí být minimalističtější, nenakupovat zbytečnosti a vystačit si s málem. Hodně věcí totiž prostě nebudete mít kam dát. • 

7. Pořiďte si deku

Zní to banálně, ale taková deka umí kouzla. Postel přemění v gauč během pár sekund. Když u vás přespí nečekaná návštěva, hned máte o peřinu navíc. A v pěkném počasí nabídne možnost udělat si na trávníku před kolejemi piknik.

>> Deky všech velikostí a barev seženete na MALL.cz. <<

8. Uklízejte pomocí toho, co máte po ruce

Nekupujte drahé čistící prostředky. Hodně vám pomůže obyčejná jedlá soda, které odstraňuje mastnotu, vodní kámen i zápach. Ucpaný odpad vyčistíte dávkou obyčejného octa, zašlé prkénko zase solí s citronovou šťávou. A pokud vám zbyla kola, použijte ji na čištění záchodu, oken, fleků a tak dál.

Pro cestu do koupelny si pořiďte boxík, ve kterém přenesete všechny nezbytnosti naráz. • 

9. Braňte jídlo proti krádeži

Sdílená lednička je pro vaše jídlo spása a zkáza zároveň. Ať už se vám to nelíbí sebevíc, může vám ho totiž kdokoli vzít. A studenti mívají velký hlad a žádné zábrany.

Nic se neděje, i proti tomu se dá bojovat šikovnými fígly.

  • Jídlo si pro začátek značkujte a nalepte na něj štítek se svým jménem. Zloděj se třeba slituje a radši sáhne po jídle, které je anonymní.
  • Pokud značkování nepomáhá, uchovávejte jídlo v barevných krabičkách, do kterých není vidět. Ledničkový nenechavec spíš sáhne po těch průhledných.
  • A když už ani to nefunguje, vezměte jeden zipový sáček, nakreslete na něj zvenčí zelenou a fialovou fixou něco, co připomíná plíseň, a jídlo prostě schovávejte do něj. Případné zloděje tím odstrašíte.

10. Ve špajzu bezpečně

Myslete na to, že kdykoli může někdo přitáhnout moly a ty napadnou i vaše jídlo. Proto si nakupte neprodyšné boxy, ve kterých uchovávejte sypké potraviny jako vločky nebo rýži.

11. Vařte s remoskou

Trouba v kuchyňce neviděla houbičku tak sto let? Pořiďte si elektrickou pánev Remosku. Je malá, skladná a není drahá. Navíc v ní nejenom uvaříte, ale i upečete. Po použití si ji ale vždycky vezměte zpátky s sebou na pokoj, aby se jednoho dne náhodou nevypařila.

>> Remosku pořídíte na MALL.cz. <<

12. Do pokoje hodně kytek

A poslední tečka na závěr. Nezapomeňte na kytky všech možných tvarů a velikostí. Prostě proto, že s nimi je každý pokoj hezčí. I ten kolejní.

Skvělá rostlina, která přežije snad všechno, je takzvaný Zamiokulkas. • 

Co pomáhá ve společném bydlení na koleji vám? Napište nám své tipy do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.