Tipy na dobrodružství: vydejte se s rodinou na krásná a méně známá místa v Česku | Blog Mall.cz

Tipy na dobrodružství: vydejte se s rodinou na krásná a méně známá místa v Česku

Jarní sluníčko a modrá obloha přímo vybízí k rodinnému výletu do přírody. Proč se ale vydávat do provařených lokalit a mačkat se v davech turistů? Dáme vám tipy na krásná a klidná místa, kde budete téměř sami.

1. Za nespoutanou přírodou na Křivoklátsku

Na Křivoklátsko turisté nejčastěji vyrazí kvůli stejnojmennému hradu Křivoklát, ale krásnou přírodu jen o pár kilometrů dál už opomenou. Směrem na jihozápad po směru řeky Berounky najdete Skryjská jezírka. Jejich průzračnou vodní plochu obklopují skály a vysoké stromy, nad kterými se zatají dech. Zbirožský potok zde navíc vytváří zajímavý vodopád.

Na jihozápad od Křivoklátu najdete také zříceninu hradu Týřov. Ve své době byl hrad unikátní nejen v Česku, ale v celé střední Evropě. Inspirovali se jím i stavitelé francouzských obranných hradů. Kousek od hradu se tyčí Čertova skála, jejíž podivný tvar láká k vymýšlení pohádek a příběhů o tom, jak vlastně skála vznikla.

Na všechna místa v článku můžete v pohodě vyrazit s malými i většími dětmi. • 

2. Tajuplná místa v Českém krasu

CHKO Český kras je divoká zalesněná oblast jihozápadním směrem od Prahy. Pro ubytované rodiny s dětmi je ideální navštívit Karlštejn, ale vzhledem k jedinečné přírodě se doporučujeme vydat také kousek dál od civilizace., ale vzhledem k jedinečné přírodě se doporučujeme vydat také kousek dál od civilizace. Na severozápad od Karlštejna, poblíž města Beroun, najdete malebnou vesničku Svatý Ján pod Skalou. Ta je ze všech stran obklopena kopci a skalami, a proto vytváří dojem jakéhosi zapomenutého světa mimo civilizaci.

Navštivte některou z vyhlídek kolem obce. Máte-li rádi architekturu, rozhodně přidejte na seznam barokní kostel sv. Jana Křtitele i jedinečný skalní kostel Panny Marie. A nenechte si ujít ani jeskyni sv. Ivana s kryptou a původní krápníkovou výzdobou.

>> Zpříjemněte si výlet pohodlnou outdoorovou obuví. <<

3. Balzám na duši jménem Rychlebské hory

Kouzelná místa nenajdete jen v Čechách, ale i na Moravě a ve Slezsku. Například Rychlebské hory jsou proslulé klidem a neporušenou přírodou. Celé zdejší okolí pokrývají bohaté smrkové lesy a protínají hluboká údolí. Určitě si nenechte ujít zámek Jánský Vrch, který vás již z dálky zaujme svou pestrobarevnou fasádou. Uvnitř najdete největší sbírku dýmek a kuřáckých potřeb v Česku.

Vypravte se také na zříceninu gotického hradu Rychleby, který byl kdysi sídlem loupeživých rytířů.

Máte-li rádi tajemná přírodní zákoutí a zvuk zurčící vody, vydejte se k vodopádům Stříbrného potoka, ve kterých voda padá z úctyhodných 15 metrů. V Rychlebských horách narazíte na každém kilometru na nádherné výhledy, a až vás přepadne žízeň, můžete zavítat do originálního Lesního baru nad Horní Lipovou.

Některá místa jako zříceniny a vodopády jsou dál od civilizace, a proto si s sebou na výlet vezměte dostatek jídla a tekutin. • 

4. Za rozkvetlými loukami v Bílých Karpatech

Vydáte-li se na jihovýchodní hranici mezi Českem a Slovenskem, nenechte si ujít pohoří plné tisíců květnatých luk jménem Bílé Karpaty. Zdejší příroda je natolik unikátní, že byla organizací UNESCO zařazena mezi evropské biosférické rezervace. Ať už se v Bílých Karpatech vydáte kamkoliv, procházka bude stát za to. Tuto oblast spousta Čechů vůbec nezná, a proto nemusíte mít strach, že se budete vyhýbat skupinám turistů.

Z architektonických skvostů se nechte nalákat třeba na větrný mlýn v Kuželově, který je jeden z mála dochovaných mlýnů holandského typu v Česku. Obdivovat můžete také ruinu románského hradu Brumov, jehož překvapivě dobře zachovalé hradby prorůstají barevné stromy. A máte-li rádi také trochu civilizace, vydejte se do poklidného lázeňského města Luhačovice třeba na dobrý oběd uprostřed kolonády.

>> Vyrazte na výlety po Česku s pořádnou outdoorovou výbavou. <<

Jaká méně známá místa v ČR nejraději navštěvujte? Napište nám do komentářů.