Konec roku není od toho, aby ho rodiny trávily v supermarketech a následně v kuchyni. Bujarou oslavu se spoustou jídla vykouzlíte i za pár minut a nemusíte shánět nic speciálního. Potřebujete jen troubu a následujících pět receptů.
>> Vyberte si troubu na silvestrovské pečení. <<
1. Hrušky a niva
Sladká chuť hrušky, výrazná niva a zemité ořechy. Skvělá zimní kombinace, která nadchne i ty, kteří chuť sýra s modrou plísní běžně nevyhledávají.
Na 8 kousků potřebujete:
- 4 hrušky,
- 8 plátků nivy,
- 8 vlašských ořechů,
- 4 lžičky medu.
Jak na to?
Hrušky omyjte, rozkrojte napůl a vyřízněte jadřince. Na každou půlku položte silný plátek nivy a dejte péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Zatímco se hrušky pečou, vlašské ořechy posekejte na kousky a na sucho opečte na pánvi.
Hotové hrušky posypte ořechy, zakápněte medem a servírujte s červeným vínem, které se skvěle hodí k aromatické chuti sýra. Delikatesa skvěle chutná za tepla, ale výborná je i studená.
2. Sušená rajčata a parmazán
Chcete-li silvestrovské občerstvení ozvláštnit trochou středomořských chutí, přizvěte si na pomoc sušená rajčata, bazalkové pesto a parmezán. Teplo trouby všechny přísady spojí a dodá pečeným jednohubkám správný italský šmrnc.
Na 30 jednohubek:
- 3 menší světlé bagety,
- skleničku bazalkového pesta,
- skleničku sušených rajčat,
- 50 g strouhaného parmazánu,
- čerstvou bazalku nebo balzamikovou redukci na ozdobení.
Jak na to?
Bagetky nakrájejte na kolečka a potřete pestem. Sušená rajčata nakrájejte na drobno a poklaďte je na připravené jednohubky. Zasypte sýrem a nechte 10 minut zapékat v troubě. Před servírováním můžete ozdobit bazalkou nebo balzamikem.
K jednohubkám se hodí červené i bílé víno, prosecco nebo šampaňské. Na servírovací prkénko připravte i olivy a sušenou šunku.
3. Švestky a proscciuto
O švestkách ve slanině jste už možná slyšeli. Znáte ale švestky naložené ve whisky a plněné mandlí? Vyzkoušejte je a k obyčejné variantě už se nevrátíte.
Na 30 plněných švestek:
- 30 sušených švestek,
- 30 mandlí,
- 250–300 ml whisky,
- 30 plátků prosciutta,
- špetka chilli.
Jak na to?
Švestky zalijte whisky, přidejte špetku chilli a nechte přes noc marinovat. Poté do každé švestky propíchněte nožem díru, vložte celou mandli a zabalte do plátku prosciutta. Propíchněte párátkem a nechte 15 minut zapékat v troubě.
Jezte samotné jako jednohubky nebo servírujte s opečeným bílým toustem.
4. Špenát a losos
Aby vám v průběhu posledního večera roku nevyhládlo, připravte v troubě i slaný závin. Navíc se jednoduše přenáší, takže se hodí i jako občerstvení na návštěvu.
Na závin budete potřebovat:
- plát listového těsta,
- 300 g syrového lososa,
- balíček nahrubo nasekaného špenátu,
- šťávu z poloviny citronu,
- stroužek česneku,
- 1 menší cibuli,
- 1 vejce,
- sůl a pepř.
V hluboké pánvi připravte na cibulce špenát, ochuťte česnekem, solí a pepřem. Na vál položte listové těsto (máte-li kostku, rozválejte ji na tenko) a naznačte si na něm třetiny. Na prostřední část přidejte špenát a lososa nakrájeného na kousky, zakápněte citrónem a osolte.
Závin zabalte, potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte půl hodiny péct v troubě předehřáté na 200 °C.
5. Ovoce a karamel
Sladká tečka jako závěr silvestrovské taškařice? Připravte exotické ovocné špízy s karamelem a mandlemi.
Budete potřebovat:
- ovoce dle chuti – ananas, banány, jahody, mango, …,
- cukr krystal,
- máslo,
- mleté mandle.
Jak na to?
Ovoce umyjte, nakrájejte na podobně velké kusy a napíchněte na dřevěné špejle. Nechte v troubě péct 15 minut. Mezitím na pánvi rozehřejte máslo, přisypte cukr a míchejte, dokud nevznikne karamel. Hotové špízy pokapejte karamelem a posypte mandlemi. Podávejte s šampaňským, které se skvěle hodí k chuti ovoce.
Jaké je vaše nejoblíbenější silvestrovské občerstvení? Napište nám svoje tipy do komentářů.