Silvestrovské pohoštění z trouby. 5 receptů do 30 minut | Blog Mall.cz

Silvestrovské pohoštění z trouby. 5 receptů do 30 minut

Chlebíčky, jednohubky, kanapky. Od každého alespoň tři druhy a k tomu celé odpoledne strávené v kuchyni. Zní vám to povědomě? Letos to zkuste jinak – s pěti vynikajícími dobrotami, které připravíte v troubě za půl hodiny

Konec roku není od toho, aby ho rodiny trávily v supermarketech a následně v kuchyni. Bujarou oslavu se spoustou jídla vykouzlíte i za pár minut a nemusíte shánět nic speciálního. Potřebujete jen troubu a následujících pět receptů.

>> Vyberte si troubu na silvestrovské pečení. <<

1. Hrušky a niva

Sladká chuť hrušky, výrazná niva a zemité ořechy. Skvělá zimní kombinace, která nadchne i ty, kteří chuť sýra s modrou plísní běžně nevyhledávají. 

Pokud vás aroma sýra neláká, vyměňte nivu za camembert.Pokud vás aroma sýra neláká, vyměňte nivu za camembert.

Na 8 kousků potřebujete:

  • 4 hrušky,
  • 8 plátků nivy,
  • 8 vlašských ořechů,
  • 4 lžičky medu.

Jak na to?

Hrušky omyjte, rozkrojte napůl a vyřízněte jadřince. Na každou půlku položte silný plátek nivy a dejte péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Zatímco se hrušky pečou, vlašské ořechy posekejte na kousky a na sucho opečte na pánvi.

Hotové hrušky posypte ořechy, zakápněte medem a servírujte s červeným vínem, které se skvěle hodí k aromatické chuti sýra. Delikatesa skvěle chutná za tepla, ale výborná je i studená.

2. Sušená rajčata a parmazán

Chcete-li silvestrovské občerstvení ozvláštnit trochou středomořských chutí, přizvěte si na pomoc sušená rajčata, bazalkové pesto a parmezán. Teplo trouby všechny přísady spojí a dodá pečeným jednohubkám správný italský šmrnc.

Fantazii se meze nekladou, proto na chlebíčky můžete přidat i italskou sušenou šunku nebo salám.Fantazii se meze nekladou, proto na chlebíčky můžete přidat i italskou sušenou šunku nebo salám.

Na 30 jednohubek:

  • 3 menší světlé bagety,
  • skleničku bazalkového pesta,
  • skleničku sušených rajčat,
  • 50 g strouhaného parmazánu,
  • čerstvou bazalku nebo balzamikovou redukci na ozdobení.

Jak na to?

Bagetky nakrájejte na kolečka a potřete pestem. Sušená rajčata nakrájejte na drobno a poklaďte je na připravené jednohubky. Zasypte sýrem a nechte 10 minut zapékat v troubě. Před servírováním můžete ozdobit bazalkou nebo balzamikem.

K jednohubkám se hodí červené i bílé víno, prosecco nebo šampaňské. Na servírovací prkénko připravte i olivy a sušenou šunku.

3. Švestky a proscciuto

O švestkách ve slanině jste už možná slyšeli. Znáte ale švestky naložené ve whisky a plněné mandlí? Vyzkoušejte je a k obyčejné variantě už se nevrátíte.

Preferujete-li výraznější chuť, použijte místo proscciuta slaninu nebo na plátky pokrájené uzené.Preferujete-li výraznější chuť, použijte místo proscciuta slaninu nebo na plátky pokrájené uzené.

Na 30 plněných švestek:

  • 30 sušených švestek,
  • 30 mandlí,
  • 250–300 ml whisky,
  • 30 plátků prosciutta,
  • špetka chilli.

Jak na to?

Švestky zalijte whisky, přidejte špetku chilli a nechte přes noc marinovat. Poté do každé švestky propíchněte nožem díru, vložte celou mandli a zabalte do plátku prosciutta. Propíchněte párátkem a nechte 15 minut zapékat v troubě.

Jezte samotné jako jednohubky nebo servírujte s opečeným bílým toustem.

4. Špenát a losos

Aby vám v průběhu posledního večera roku nevyhládlo, připravte v troubě i slaný závin. Navíc se jednoduše přenáší, takže se hodí i jako občerstvení na návštěvu.

Losos se krásné doplňuje se špenátem a křehkým listovým těstem. Říz celé kombinaci přidá česnek a citron.Losos se krásné doplňuje se špenátem a křehkým listovým těstem. Říz celé kombinaci přidá česnek a citron.

Na závin budete potřebovat:

  • plát listového těsta,
  • 300 g syrového lososa,
  • balíček nahrubo nasekaného špenátu,
  • šťávu z poloviny citronu,
  • stroužek česneku,
  • 1 menší cibuli,
  • 1 vejce,
  • sůl a pepř.

V hluboké pánvi připravte na cibulce špenát, ochuťte česnekem, solí a pepřem. Na vál položte listové těsto (máte-li kostku, rozválejte ji na tenko) a naznačte si na něm třetiny. Na prostřední část přidejte špenát a lososa nakrájeného na kousky, zakápněte citrónem a osolte.

Závin zabalte, potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte půl hodiny péct v troubě předehřáté na 200 °C.

5. Ovoce a karamel

Sladká tečka jako závěr silvestrovské taškařice? Připravte exotické ovocné špízy s karamelem a mandlemi.

Místo karamelu můžete použít čokoládu nebo zakysanou smetanu. Obojí s rozpečeným ovocem chutná skvěle.Místo karamelu můžete použít čokoládu nebo zakysanou smetanu. Obojí s rozpečeným ovocem chutná skvěle.

Budete potřebovat:

  • ovoce dle chuti – ananas, banány, jahody, mango, …,
  • cukr krystal,
  • máslo,
  • mleté mandle.

Jak na to?

Ovoce umyjte, nakrájejte na podobně velké kusy a napíchněte na dřevěné špejle. Nechte v troubě péct 15 minut. Mezitím na pánvi rozehřejte máslo, přisypte cukr a míchejte, dokud nevznikne karamel. Hotové špízy pokapejte karamelem a posypte mandlemi. Podávejte s šampaňským, které se skvěle hodí k chuti ovoce.

Jaké je vaše nejoblíbenější silvestrovské občerstvení? Napište nám svoje tipy do komentářů.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025