Frittata ze zbytků z lednice
Tento recept připomíná pohádku Jak pejsek s kočičkou vařili dort. Základem jsou vejce a pak už záleží jen na vás, jaké další suroviny do omelety zamícháte.
Co na frittatu budete potřebovat?
- vejce
- zeleninu (papriku, brokolici, květák atd.)
- vařené brambory / rýži / těstoviny
- sýr
- další ingredience podle chuti a možností
Postup:
- V míse rozšlehejte vejce.
- Do rozšlehaných vajec přidejte zeleninu, brambory, rýži nebo těstoviny, kousek nastrouhaného sýra a další ingredience podle vaší chuti. U tohoto receptu se meze nekladou.
- Směs ochuťte solí a pepřem, promíchejte, vyklopte do rozehřáté pánve na trochu oleje a pozvolna pečte z obou stran.
- Pokud je omeleta vysoká, dodělejte ji v troubě.
- Hotovou omeletu nakájejte jako dort a servírujte.
Frittata je ten nejlepší způsob, jak využít zbytky širokého spektra surovin, co vám zbyly v lednici. • MALL.cz
Polévka z grilované zeleniny
Zbyla vám z grilování zelenina a nevíte, k čemu byste ji snědli? Nevyhazujte ji. Udělejte z ní polévku, která zahřeje i zasytí čtyři hladové krky.
Co na polévku budete potřebovat?
- 250 g grilované zeleniny
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 g zakysané smetany
- chilli, sůl, pepř
Postup:
- Zeleninu dejte do hrnce a zvolna ji prohřejte. Jakmile se začne opékat, zalijte ji zeleninovým vývarem a nechte 10 minut vařit.
- Až se zelenina částečně rozvaří, rozmixujte ji ponorným mixérem.
- Dochuťte solí, pepřem a chilli.
- Podávejte v hlubokém talíři či misce se lžící zakysané smetany pro zjemnění.
Je obrovská škoda vyhazovat zbytky nevyužité zeleniny, protože příprava rozmixované krémové polévky vám zabere jen pár minut. • MALL.cz
Flíčky s pečeným kuřetem
Zbylo vám pečené nebo grilované kuře a přemýšlíte, jak ho zužitkovat? Zapečte ho s těstovinami a připravte vynikající oběd pro celou rodinu.
Co na kuřefleky budete potřebovat?
- 250 g pečeného či grilovaného kuřete
- 250 g těstovin (flíčků)
- 2–3 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř, koření
Postup:
- Těstoviny uvařte v osolené vodě a smíchejte s pokrájenými kousky kuřecího masa, na kolečka nakrájenou cibulkou a lisovaným česnekem.
- Směs osolte, opepřete a vložte do zapékací mísy.
- Zalijte smetanou s rozšlehaným vejcem a kořením podle chuti (vynikající je směs koření na francouzské brambory).
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 220 °C 30–40 minut.
Zapečené těstoviny poslouží jako večeře ve všední den a je to skvělá příležitost, jak zpracovat zbylé maso nebo uzeniny. • MALL.cz
Neplýtvejte jídlem a nechte vaši fantazii převzít práci šéfkuchaře. Tzv. „codůmdal“ pokrmy jsou mnohdy i lepší než speciality z drahých surovin. Navíc díky tomu ušetříte peníze a z uvařeného jídla budete mít větší radost.
Vaříte ze zbytků podle fantazie nebo si nedovedete představit připravovat jídlo bez receptu? Napište nám do komentářů, jak se připravuje jídlo právě u vás u plotny.