3 recepty ze zbytků jídla v lednici | Blog Mall.cz

3 recepty ze zbytků jídla v lednici

Zbyly vám uvařené brambory, kousek pečeného kuřete od oběda, a kromě pár vajec, okoralého sýra a týden staré papriky na vás už v lednici nic jiného nečeká? I ze zbytků se dá uvařit vynikající oběd nebo večeře. Zapojte trochu fantazie, nebo se inspirujte našimi třemi oblíbenými recepty. 

Frittata ze zbytků z lednice

Tento recept připomíná pohádku Jak pejsek s kočičkou vařili dort. Základem jsou vejce a pak už záleží jen na vás, jaké další suroviny do omelety zamícháte.

Co na frittatu budete potřebovat?

  • vejce
  • zeleninu (papriku, brokolici, květák atd.)
  • vařené brambory / rýži / těstoviny
  • sýr
  • další ingredience podle chuti a možností

Postup:

  1. míse rozšlehejte vejce.
  2. Do rozšlehaných vajec přidejte zeleninu, brambory, rýži nebo těstoviny, kousek nastrouhaného sýra a další ingredience podle vaší chuti. U tohoto receptu se meze nekladou.
  3. Směs ochuťte solí a pepřem, promíchejte, vyklopte do rozehřáté pánve na trochu oleje a pozvolna pečte z obou stran.
  4. Pokud je omeleta vysoká, dodělejte ji v troubě.
  5. Hotovou omeletu nakájejte jako dort a servírujte.

Frittata je ten nejlepší způsob, jak využít zbytky širokého spektra surovin, co vám zbyly v lednici.

Polévka z grilované zeleniny

Zbyla vám z grilování zelenina a nevíte, k čemu byste ji snědli? Nevyhazujte ji. Udělejte z ní polévku, která zahřeje i zasytí čtyři hladové krky.

Co na polévku budete potřebovat?

  • 250 g grilované zeleniny
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g zakysané smetany
  • chilli, sůl, pepř

Postup:

  1. Zeleninu dejte do hrnce a zvolna ji prohřejte. Jakmile se začne opékat, zalijte ji zeleninovým vývarem a nechte 10 minut vařit.
  2. Až se zelenina částečně rozvaří, rozmixujte ji ponorným mixérem.
  3. Dochuťte solí, pepřem a chilli.
  4. Podávejte v hlubokém talíři či misce se lžící zakysané smetany pro zjemnění.

Je obrovská škoda vyhazovat zbytky nevyužité zeleniny, protože příprava rozmixované krémové polévky vám zabere jen pár minut.

Flíčky s pečeným kuřetem

Zbylo vám pečené nebo grilované kuře a přemýšlíte, jak ho zužitkovat? Zapečte ho s těstovinami a připravte vynikající oběd pro celou rodinu.

Co na kuřefleky budete potřebovat?

  • 250 g pečeného či grilovaného kuřete
  • 250 g těstovin (flíčků)
  • 2–3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, koření

Postup:

  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě a smíchejte s pokrájenými kousky kuřecího masa, na kolečka nakrájenou cibulkou a lisovaným česnekem.
  2. Směs osolte, opepřete a vložte do zapékací mísy.
  3. Zalijte smetanou s rozšlehaným vejcem a kořením podle chuti (vynikající je směs koření na francouzské brambory).
  4. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 220 °C 30–40 minut. 

Zapečené těstoviny poslouží jako večeře ve všední den a je to skvělá příležitost, jak zpracovat zbylé maso nebo uzeniny.

Neplýtvejte jídlem a nechte vaši fantazii převzít práci šéfkuchaře. Tzv. „codůmdal“ pokrmy jsou mnohdy i lepší než speciality z drahých surovin. Navíc díky tomu ušetříte peníze a z uvařeného jídla budete mít větší radost.

Vaříte ze zbytků podle fantazie nebo si nedovedete představit připravovat jídlo bez receptu? Napište nám do komentářů, jak se připravuje jídlo právě u vás u plotny.