Jak na kocovinu? | Blog Mall.cz

Jak na kocovinu?

Těžká jsou rána opilcova. V hlavě tisíce permoníků, žaludek na vodě, ukrutná žízeň a třes celého těla, taková je kocovina. A protože se blíží Silvestr, je nejvyšší čas si připomenout, jak jí předejít nebo ji vyléčit. 

Co je kocovina?

Kocovina je velmi složitá chemická reakce organismu, která vzniká odbouráváním alkoholu v těle. Tělo při ní zpracovává velké množství vody, minerálů a vitamínů, a proto je jedním z hlavních příznaků kocoviny výrazná dehydratace organismu. Mezi další příznaky patří bolest hlavy, sucho a pachuť v ústech, nevolnost, citlivost na světlo a hluk, únava, podrážděnost, nespavost a další.

Nedá se přesně říct, po jak velkém množství alkoholu u vás kocovina propukne. Každý má totiž hladinku jinde. Pokud jste na alkohol zvyklí a sklenička vína či něčeho ostřejšího vám není cizí, budete na tom ráno daleko lépe, než abstinenti po pár panácích či Asiati, kteří snáší alkohol nejhůř ze všech lidí na planetě (acetaldehyd v jejich těle se přeměňuje pomaleji, víc se hromadí a způsobuje delirium).

Dehydratace organismu je jeden z nejsilnějších symptomů kocoviny. • 

Jak kocovině předcházet?

Nejúčinnější ochrannou před kocovinou je samozřejmě nepít alkoholické nápoje, popřípadě pouze v minimálním množství. Pokud si ale chcete silvestrovské oslavy užít i se sklenkou šampaňského či panákem na zdraví do nového roku, poradíme vám, jak opilosti i kocovině jednoduše předejít.

  1. Pokud se nechcete opít do bezvědomí, před party se najezte. Ideální jsou mastná jídla. Tuk omezí vstřebávání alkoholu do krve a vy díky tomu vydržíte mnohem více, než kdybyste šli oslavovat na lačno.
  2. Dostaňte do těla aspoň 250 až 500 miligramů vitamínu C a B-komplexu. Stačí před oslavou vypít pár sklenic vody s vitamínovým šumákem nebo spolykat doporučené množství vitamínů v tabletách. Díky nim je tělo schopné poprat se s alkoholem mnohem rychleji.
  3. Vyvarujte se sladkých alkoholických nápojů. Spojení sladkého s alkoholem totiž zhoršuje ranní kocovinu.
  4. Pijte hodně vody. Ale opravdu hodně! Ke každému panáku vypijte minimálně třetinku vody. Čím silnější alkoholické nápoje pijete, tím více vody si k nim objednejte. Častější návštěvy toalety jsou určitě mnohem schůdnější než příšerná ranní opice.

Na trhu existují i komerční produkty, které mají předcházet vzniku kocoviny nebo tlumit její účinky. Jejich pozitiva ale nejsou plně prokázána, a tak nejsou prodávány jako léčebné přípravky, ale jako doplňky stravy.

Alkohol nás připravuje o vitamíny a minerály, proto je vhodné se předzásobit a také je doplnit druhý den. • 

Jak léčit kocovinu?

Pokud jste podcenili prevenci nebo popíjeli více než obvykle, je velmi pravděpodobné, že se na vás předchozí noc podepíše ranní kocovinou. Budete si říkat, že už nikdy nebudete pít, ale to vás nevolnosti a bolesti hlavy nezbaví. Místo bědování do sebe rychle dostaňte:

  • Hodně vody – čím víc vody do sebe dostanete, tím rychleji se kocoviny zbavíte.
  • Vitamín C, B-komplex – dodejte tělu vitamíny v podobě rozpustných šumáků či tablet.
  • Hořčík – dodejte tělu zhruba čtyřnásobek doporučené denní dávky. Pomohou i litry minerální vody.
  • Cukry – med rozpuštěný ve vodě či v čaji nahradí krevní cukr. Perfektní je také hroznový cukr.

Pokud máte lehkou kocovinu, překonejte se, vstaňte z postele a projděte se venku na čerstvém vzduchu. Okysličená krev vám pomůže rychleji se dostat z toho nejhoršího. Pokud jste si domu z večírku přinesli opravdu těžkou opici, doporučuje se spíš klid a spánek.

Máte vy nějaký zaručený recept na kocovinu? Podělte se s námi na našem Facebooku, ať nám je všem co nejdříve zase do zpěvu. Protože, jak se říká, jak na Nový rok, tak po celý rok.