Tisíce knih v jedné tašce: jak vybrat čtečku knih | Blog Mall.cz

Sbalte si knihovnu do tašky: jak správně vybrat čtečku knih

Snem každého knihomola je mít doma celou knihovnu. Díky čtečkám knih to může být realita. Čtení elektronických knih je pohodlné, návykové a příjemné pro oči. Shrneme vám výhody ebooků a poradíme, jak si vybrat vaši první čtečku vybrat.

Výhody elektronické čtečky knih

Vůně čerstvě koupené knihy je jediné, co zatím čtečky nezvládnou. Ve všem ostatním už papírové knihy předčily:

1. Čtečka knih měří stejně jako menší tablety. Díky tenké konstrukci se snadno vejde do malé tašky nebo kabelky. Pokud máte v oblibě severské detektivky, určitě jste někdy zápasili s tím, jak tyto bichle do kabelky nacpat. Čtečka tento problém vyřeší.

2. Na čtečce si libovolně měníte velikost písma. Pokud máte slabší zrak nebo se vám nechce mžourat na malá písmenka, jednoduše si je na displeji zvětšíte.

3. Čtečky vám ušetří pravidelné cesty do knihkupectví i knihoven. Elektronické knihy si buď koupíte nebo půjčíte on-line. Ano, spousta knihoven už nabízí i půjčování elektronických knih. Velké množství knih navíc na internetu seženete zdarma, a to úplně legálně, například klasickou literaturu. Elektronické knihy navíc do čtečky stáhnete a nahrajete za minutu.

4. Ve čtečce máte všechny knihy pohromadě. Tato zařízení mají velký úložný prostor, takže jakmile v nich nějakou knihu přečtete, nemusíte ji mazat. Do jedné čtečky se vám bez problému vejdou tisíce knih. A pokud by ani to nestačilo, dokoupíte si paměťovou kartu a úložiště si zvětšíte.

5. Kromě čtení slouží většina čteček také k poslouchání audioknih nebo brouzdání na internetu. Komfort internetového prohlížeče na tabletu nebo mobilu sice nenahradí, ale v případě nouze snadno dohledáte odjezd vlaku nebo adresu kadeřnictví.

Pokud vaši školáci neradi čtou, lépe si vztah ke knihám vybudují na čtečce. • 

Co je to e-ink a proč usnadňuje čtení

Čtečky používají displeje na bázi elektronického inkoustu, takzvaného e-ink. Díky tomu připomínají tištěný papír a usnadňují čtení. Na rozdíl od displejů notebooků, tabletů nebo mobilních telefonů nevyzařují modré světlo, nezatěžují oči a příjemně se čtou za většiny světelných podmínek. Ať už čtete ráno v tramvaji nebo večer v peřinách, oči vás ze čtečky nerozbolí.

>> Pořiďte si čtečku elektronických knih na MALL.CZ. <<

Jak vybrat čtečku knih

Vybrat čtečku je snazší než vybrat mobil nebo notebook, protože se jednotlivé modely svými funkcemi tolik neliší. Přesto po první čtečce nesahejte poslepu. Aby se vám snáze rozhodovalo, shrneme pro vás nejdůležitější parametry.

1. Rozměry čtečky

Čtečky nejčastěji seženete ve dvou rozměrech displeje, a to 6 palců (zhruba 15,2 cm) nebo 7,9 palců (zhruba 20 cm). Při klasickém čtení si bohatě vystačíte s menší variantou, kterou používá většina majitelů čteček. Displej vám na první pohled může přijít malý, ale nebojte, text si sami zvětšíte tak, aby se vám příjemně četl.

Po větší variantě sáhněte, pokud chcete čtečku používat zejména ke čtení:

  • dokumentů s tabulkami, obrázky, technickými zápisy apod.,
  • komiksů,
  • naskenovaných PDF souborů.

Na větší čtečce si lépe prohlédnete například pracovní dokumenty. Pokud to ale nepotřebujete, pořiďte si menší čtečku, lépe se přenáší • 

2. Velikost úložiště

Na velikosti úložiště u čtečky příliš nezáleží, protože většina majitelů ho stejně nezaplní. Soubory s knihami jsou totiž tak malé, že v paměti čtečky nezaberou takřka nic (v ePub zhruba 50 kB, v Mobi 900 kB). Typicky dnes seženete čtečky s úložištěm 4 nebo 8 GB. To bohatě stačí na tisíce knih.

Pokud ale plánujete do čtečky nahrávat i větší množství audioknih nebo naskenovaných PDF souborů, velikost úložiště už pro vás může být důležitá. V takovém případě si ke čtečce pořiďte ještě přídavnou SD kartu s úložištěm o velikosti 16 nebo 32 GB.

>> Paměťovou kartu do čtečky pořídíte na MALL.CZ. <<

3. Způsob ovládání

Z hlediska ovládání existují dva typy čteček – dotykové a tlačítkové. Většina moderních čteček se vyrábí s dotykovou obrazovku, takže je ovládáte stejně jako například smartphone. Některé starší nebo levnější modely ale používají tlačítka, typicky šipky pro pohyb v menu a potvrzovací tlačítka.

Doporučujeme pořídit čtečku s dotykovým displejem, lépe se ovládá a také déle vydrží – u tlačítek hrozí rychlejší opotřebení.

4. Jazyk

Pokud neumíte anglicky, koukně při výběru čtečky, které jazyky podporuje. Čeština vám usnadní orientaci v menu a nastavení, například si snáz změníte velikost písma. Pokud je čtečka pouze v angličtině, neznamená to, že na ní nebudete moci číst knihy v češtině – tento parametr ovlivní jenom jazyk v menu a nastavení.

>> Přečtěte si ověřené tipy, jak najít více času na čtení. <<

5. Podporované formáty

Všechny čtečky knih podporují soubory ePub a Mobi – v nich elektronické knihy nejčastěji koupíte, půjčíte nebo stáhnete. Většina čteček podporuje také PDF, ale protože tyto soubory nejsou primárně určené pro čtečky, nemůžete u nich měnit velikost písma a další nastavení.

Z hlediska formátů zkontrolujte při výběru čtečky především to, zda přehraje audioknihy a zda otevře soubory s DRM ochranou. Některé obchody a knihovny totiž nabízejí elektronické knihy pouze se speciální ochranou, která zabraňuje pirátskému šíření. V parametrech čtečky by tedy mělo být napsáno něco na způsob: „Podporuje Mobi s DRM.”

Knihovny řeší půjčování ebooků různě. V některých si například stáhnete soubor, který se po 31 dnech sám smaže nebo uzamkne. • 

6. Výdrž baterie

Oproti smartphonům vydrží čtečka na jedno nabití několik týdnů, a to díky takzvanému pasivnímu displeji. Ty totiž nespotřebovávají energii, když je čtečka zaplá, ale jen když se změní text na displeji. Jinými slovy, když otočíte stránku, text se na displej „vytiskne”.

Z toho důvodu některé čtečky neuvádí výdrž v hodinách nebo dnech, ale v počtu otočení stránek. Na výdrž ale při výběru nemusíte nijak zvlášť hledět, každá čtečka vydrží bezpečně dlouhou dobu na to, abyste na jedno nabití přečetli několik knih.

7. Displej

Před koupí čtečky koukněte také na parametr rozlišení, který výrobci obvykle uvádí v jednotkách dpi nebo ppi. Čím je číslo vyšší, tím je obraz detailnější, písmo ostřejší a lépe se vám čte. Ideálně vybírejte čtečku s rozlišením 300 dpi/ppi, případně 212.

Podívejte se také, zda umožňuje kandidátka na vaši novou čtečku podsvícení displeje. Čtečky bez podsvícení se hůře čtou na slunci nebo ve tmě, například večer bez svitu lampičky nepřečtete ani řádku. Čtečky s podsvícením displej rozjasní podle okolního světla nebo tmy, případně si míru podsvícení nastavíte sami.

8. S reklamami, nebo bez

Při výběru čtečky si nejspíš všimnete toho, že obchody nabízí stejný model ve dvou verzích – sponzorované a nesponzorované, přičemž sponzorované jsou o něco levnější. Týká se to hlavně čteček Amazon Kindle.

U sponzorovaných čteček se vám zobrazují reklamy jako banner na hlavním menu a spořič obrazovky. Tyto reklamy se nikdy nezobrazí během čtení, takže se nemusíte bát vyrušení. Vždy jedná pouze o reklamy související s elektronickými knihami. Rozhodněte se tedy, zda jste ochotni lehce připlatit za to, že se vám tyto reklamy na čtečkách Kindle nezobrazí.

9. Ochranné pouzdro

Obal je nutnost pro každého, kdo čtečku knih používá i jinde než v posteli před spaním. Málokdy je pouzdro součástí balení, a proto si ho ideálně kupte spolu se čtečkou. Při výběru dejte pozor hlavně na to, zda rozměry pouzdra odpovídají rozměrům čtečky.

Platí, že čím dražší, tím kvalitnější obal. Majlant za něj ale platit nemusíte. Odolný obal, který vydrží několik let, seženete i za pár stovek. Můžete se také podívat, zda má obal z vnitřní strany přídavné kapsičky. Pokud ano, můžete si do nich uložit doklady nebo papírky s poznámkami.

>> Vyberte si čtečku knih a pouzdro na MALL.CZ. <<

A než si svou novou čtečku hodíte do virtuálního košíku, koukněte na Stejkovo video z pořadu MALL BOXING na MALL.TV, kde elektronické čtečky testuje v akci.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.