Seznamte se s přenosnými skenery | Blog Mall.cz

Přenosný skener: poznejte vychytávku, která šetří studentům hodiny práce

Notebook nebo powerbanka už jsou ve školní výbavě stálice. Na trh se ale konečně rozšiřuje také vychytávka, která studenty zbaví zdlouhavého vypisování z knih nebo postávání u skeneru v knihovně – přenosný skener. Přečtěte si, jak funguje v praxi a co všechno umí.

Studenti, kteří hledají materiály k esejím nebo k bakalářce, mají před sebou otravný úkol:  vystát frontu u tiskárny v knihovně nebo archivu a poté u ní dlouhé hodiny skenovat a skenovat. Na českém trhu se ale objevují vychytávky, které je této únavné řehole zbaví – přenosné skenery rychle naskenují každou tištěnou stránku a vejdou se klidně do kapsy v batohu. Kromě studentů pomohou každému, kdo pravidelně pracuje s tištěnými dokumenty.

Zařízení přiložíte ke stránce, přejedete s ním po pasáží, kterou chcete naskenovat, a poté pár kliknutími odešlete hotový sken třeba na e-mail. Celý proces je podstatně rychlejší než na stolních skenerech.

Přenosné skenery ale mají i další výhody. Například na stránce rozpoznají text, takže ho snadno oddělíte od obrázků a uložíte do textového souboru. Rozeznají také konkrétní jazyk, takže třeba text ve francouzštině jednoduše přeloží do češtiny. To ocení všichni studenti, kteří pracují s materiály v cizích jazycích.

Některými zařízeními skenujete stejně, jako když používáte zvýrazňovače. • 

Naskenovaný text uložíte do různých formátů. Kromě klasických JPG obrázků nebo PDF dokumentů můžete zvolit

  • dokument MS Word,
  • formáty pro čtečky elektronických knih
  • nebo dokonce audio formáty. Skenery totiž pomocí technologie text-to-speech nechají text namluvit robotem.

Přenosné skenery nabízí na českém trhu firma IRIScan. Ta vytvořila přenosné skenery například v podobě zvýrazňovače nebo počítačové myši. Doporučujeme vám od ní tyto tři kousky:

1. IRIScan Book 5 Wi-Fi

Skener IRIScan Book 5 Wi-Fi navrhli výrobci tak, aby urychlil naskenování velkého množství stránek knih a časopisů. Stránku jednoduše přejedete a je naskenovaná. Náhled naskenované stránky uvidíte na vestavěném displeji, takže si rychle ověříte, že jste stránku naskenovali správně.

Skeny si pošlete přes Wi-Fi nebo nahrajete na MicroSD kartu. Zařízení podporuje kromě klasických formátů i e-knihy a audio. Stránky naskenujete barevně i černobílé a v rozlišení až 1 200 DPI, takže krásně ostré a čitelné.

>> IRIScan Book 5 Wi-Fi pořídíte na MALL.CZ. <<

2. IRIScan Mouse Executive 2

V IRIScanu navrhli také praktický skener v podobě myši. Funguje jako klasická počítačová myš, ale když chcete skenovat, zvednete myš z podložky a přejedete s ní nad stránkou. Díky tomu rychle naskenujete stránky až do formátu A3. Naskenované dokumenty převedete kromě klasických formátů i do Wordu, Excelu nebo Outlooku.

Součástí skenovací myši je také aplikace, ze které naskenované dokumenty vytisknete, odešlete e-mailem nebo upravíte. Zařízení umí přes 130 světových jazyků, takže vám naskenované texty klidně přeloží.

>> Skenující myš IRIScan Mouse Executive 2 najdete na MALL.CZ. <<

Myš IRIScan Mouse Executive 2 je na první pohled nerozeznatelná od klasické počítačové myši. • 

3. IRIScan IRISPen Air 7

Tento malý přenosný skener připomíná zvýrazňovač, takže se s ním jednoduše manipuluje a vejde se vám klidně i do kapsy. Stránky s ním skenujete po řádcích, což přijde vhod, pokud potřebujete naskenovat jen krátké články nebo odstavce. Zařízení vám naskenovaný text klidně přečte nebo přeloží – rozpozná přes 130 světových jazyků.

Pomocí Bluetooth ho připojíte k počítači, tabletu nebo mobilu, a jakmile dojde baterie, jednoduše ji dobijete přes USB kabel.

>> IRIScan IRISPen Air 7 seženete na MALL.CZ. <<