6 tipů, se kterými si najdete čas na čtení | Blog Mall.cz

Čtěte víc: 6 tipů, se kterými si na knihu najdete čas

Rozhodli jste se, že budete v novém roce víc číst? Poradíme vám, jak najdete na knihy čas, abyste své předsevzetí letos opravdu dodrželi. Stačí vám k tomu pár snadných triků a trocha plánování.

1. Ujasněte si priority

Čtení je jeden z nejlepších způsobů, jak strávíte svůj volný čas. Kromě relaxace a zábavy zlepšíte svou slovní zásobu a rozšíříte si obzory.

Abyste našli víc času na čtení, udělejte z knihy svoji prioritu. Spousta lidí totiž po příchodu domů bezmyšlenkovitě zapne počítač, televizi nebo se koukají do mobilu a ztrácejí tak cenný volný čas. Když se sami přesvědčíte, že čtením strávíte volný čas kvalitněji a zábavněji, sáhnete příště spíš po knize.

Pokud vám ale sebedomluva nepomáhá a pořád koukáte, kam nechcete, vyzkoušejte snadné triky:

  • na pozadí mobilu nahrajte tapetu, na které uvidíte rozečtenou knihu,
  • to samé udělejte s pozadím na svém domácím počítači,
  • na vrchní lištu televize nalepte post-it papírek s textem Raději knihu.

2. Najděte žánr, který vás baví

Abyste našli chuť na čtení, musí vás v první řadě bavit. Nenuťte se proto do čtení něčeho, co není váš šálek čaje. Raději objevte svůj oblíbený žánr.

Pokud vás oslovují kouzla a silné příběhy, zkuste fantasy, pokud vás ale baví:

  • lidské drama, zkuste psychologický román, válečnou literaturu nebo ruskou klasiku,
  • vědomosti o světě, zkuste reportážní literaturu nebo historickou prózu,
  • řešení záhad, zkuste detektivku,
  • vědecký pokrok a vzdálené světy, zkuste sci-fi,
  • láska a romance, zkuste milostný román,
  • smích a zábava, zkuste humornou prózu,
  • cestování, zkuste cestopisy,
  • inspirace a názory výrazných osobností, zkuste životopisnou literaturu nebo motivační knihy,
  • strach a napětí, zkuste hororovou knihu nebo thrillery,
  • a jestli vás těší poetika a umění, zkuste básnické sbírky.

Také se rozhodněte, jestli je pro vás spíš současná literatura, nebo klasika. Současným knihám můžete snadněji rozumět, protože vznikají ve stejné době, v jaké žijete. Klasika je zase léty prověřená záležitost. Pokud se rozhodnete právě pro klasiku, najděte si dopředu na internetu, proč ji čtenáři dodnes vlastně oceňují. Lépe porozumíte jejímu významu a bude vás pak bavit o to víc.

Vyzkoušejte třeba jednu z knih, které doporučujeme pro rok 2020. • 

>> Všechny knihy z obrázku a ještě víc najdete na MALL.CZ. <<

3. Dejte si cíl

Buďte na sebe aspoň trochu přísní a ke čtení se dokopejte. Pokud si vedete seznam úkolů, takzvaný to-do list, klidně na něj přidejte čtení jako samostatný bod.

Pomůže vám, když si z času nad knihou uděláte pravidelnou aktivitu nebo rituál. Dejte si za cíl číst každý večer 15 minut před spaním nebo třeba přečíst 1 kapitolu. Udělujte si za to v kalendáři zelené a červené puntíky, abyste se v plnění motivovali.

Kromě krátkodobějších cílů pomáhá i vidina cíle dlouhodobějšího. Když si řeknete, že přečtete třeba 24 knih za rok, tenhle velký cíl rozdělte na menší pravidelné úseky (jedna přečtená kniha co dva týdny). Vše zapište do očíslovaného seznamu s termíny, který pověste na dobře viditelné místo.

4. Spojte příjemné s nezbytným

Zamyslete se, při jakých aktivitách nic neděláte, a přitom byste čas mohli využít ke čtení. Maminky se mohou chopit knížky při kojení nebo koupání dítěte. Na dojíždění do práce tramvají nebo vlakem si zase do batohu přibalte snadno přenositelnou čtečku knih. Při cestě autem, uklízení, šití nebo vaření pak poslouchejte audioknihu.

Pokud dlouho dojíždíte do práce, cesta vám s audioknihou uteče rychleji. Ráno vám poslouchání navíc nastartuje přemýšlení a v práci už třeba ani nebudete potřebovat kávu. • 

>> Čtečky knih pořídíte na MALL.CZ. <<

5. Zapisujte si

Abyste si ke čtení vytvořili ten nejlepší vztah, zapisujte si myšlenky z knih, které vás oslovily. Berte to jako takový dobrovolný čtenářský deník, který vám ale nikdo nebude známkovat a vedete ho jen sami pro sebe. S každým zápiskem si uvědomíte, co vám čtení dává, a volný čas na něj pak najdete raz dva.

Klidně si na své poznámky také založte blog, který vám dá pocit závazku. Nebojte se ani psát recenze na stránky jako Databáze knih. Tady také hledejte inspiraci na další čtení.

6. Čtenářské výzvy a kluby

Pokud uvítáte vzájemnou podporu ke čtení a plán, přihlaste se do čtenářské výzvy nebo do čtenářského klubu. Najdete je třeba ve vaší místní knihovně nebo na internetu, jako například oficiální čtenářská výzva na rok 2020.

Ve čtenářských skupinách poznáte lidi, které baví to stejné co vás, a můžete s nimi o knihách diskutovat. Ujasníte si tak svoje myšlenky a poznáte názory druhých, což se vždycky hodí. Navíc nebudete nikdy tápat co číst, protože za vás dobré knihy vybere někdo povolaný.

Veďte ke čtení i své děti. Čím víc budou číst, tím lépe se bude rozvíjet jejich představivost i slovní zásoba. • 

>> 7 osvědčených tipů, jak děti přimět ke čtení. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.