Letní čtení: tipy na knížky, se kterými procestujete Česko | Blog Mall.cz

Letní čtení: tipy na knížky, se kterými procestujete Česko

Prázdniny už jsou za polovinou, ale nějaký ten výlet vás určitě ještě čeká. Co takhle vyrazit do míst, kde se odehrávají i románové příběhy? Vybrali jsme 5 knížek, se kterými prozkoumáte Česko křížem krážem.

1. Podívejte se do Českého Krumlova: Plachetnice na vinětách

Pokud se v létě chystáte na výlet do jižních Čech, zastavte se v Českém Krumlově a projděte se historickými uličkami až k zámku. A když si s sebou na cesty přibalíte i rodinnou ságu Plachetnice na vinětách od Jiřího Hájíčka, poznáte Krumlov trochu jinak.

Hrdinkou knihy je sedmačtyřicetiletá Marie, která po svém rozvodu odjíždí do Krumlova. Vzpomíná na dětství, přemýšlí o budoucnosti, navštěvuje staré rodiče a snaží se urovnat své vztahy se sestrou. V horkém létě navíc brouzdá krumlovskými uličkami a začíná si letní románek s místním knihkupcem.

>> Plachetnice na vinětách od Jiřího Hájíčka seženete na MALL.CZ. <<

2. Prozkoumejte Ostravsko: Šikmý kostel

Do Ostravy se jezdí za industriálními památkami. Možná ale vůbec nevíte, že za povšimnutí stojí i okolí – poblíž města totiž kdysi stávala vesnička Karwiná, ze které zůstal už jen jeden šikmý kostel. Historii vesnice, která kdysi proslula těžbou uhlí, líčí románová kronika Šikmý kostel od Karin Lednické.

Příběh je inspirovaný skutečnými událostmi a přibližuje život horníků v česko-polském pohraničí mezi lety 1894 a 1921. Kniha začíná důlním neštěstím, které zasáhlo ovlivnilo obyvatele celého kraje. Hlavními hrdiny příběhu jsou Barbora, Julka a Ludwik – každý bojuje se svým osudem po svém, ale jejich příběhy se proplétají.

>> Šikmý kostel od Karin Lednické najdete na MALL.CZ. <<

3. Navštivte jižní Moravu: Veselí

Prázdniny na Moravě, to je pohoda mezi vinicemi i veselé příhody s moravským nářečím. Jestliže se chystáte do okolí Uherského Hradiště, zastavte se ve Veselí nad Moravou. Právě tam se totiž odehrává příběh románu Veselí od Radky Třeštíkové.

Eliška se ve svých třiatřiceti letech ocitá ve slepé uličce a rozhoduje se pro návrat do rodného města. Vrací se na jižní Moravu k rodičům – do svého dětského pokojíčku. Na místech, kde trávila ve Veselí na Moravě dětství, teď hledá odpovědi a objevuje sebe samu.

>> Veselí od Radky Třeštíkové pořídíte na MALL.CZ. <<

Užijte si knižní výlet třeba na Moravu. Román Veselí od Radky Třeštíkové má autobiografické prvky a odehrává se v rodném městě spisovatelky, ve Veselí nad Moravou. • 

4. Zajeďte si do Bílých Karpat: Žítkovské bohyně

Máte-li rádi horské túry a Krkonoše nebo Jeseníky už jste prochodili, vydejte se na hranice České republiky se Slovenskem – do Bílých Karpat. Přenese vás tam i kniha Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové.

Traduje se, že v obci Žítková v Bílých Karpatech žily ženy, které uměly léčit a viděly do budoucnosti. Hlavní hrdinkou knihy je Dora Idesová, která patřila k posledním z rodu žítkovských bohyní a ráda by o nich napsala vědeckou studii. Historický příběh založený na skutečných událostech prokládá Kateřina Tučková i zprávami z archivů, výstřižky nebo záznamy STB.

>> Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové máme na MALL.CZ. <<

5. Objevte historii Brna: Skleněný pokoj

Toulky po českých památkách UNESCO vás zavedou i do Brna k funkcionalistické vile Tugendhat. Chcete-li nahlédnout do minulosti slavné vily, začtěte se do románu Skleněný pokoj od Simona Mawera. Je inspirovaný skutečnými událostmi a líčí útlak politickými režimy prostřednictvím osudu honosné vily.

Původní majitelé v ní žili do chvíle, než do země vpadlo nacistické vojsko. Vila Tugendhat pak přecházela z jedněch rukou do druhých – nacistických, sovětských a nakonec se vrátila do majetku československého státu.

>> Skleněný pokoj od Simona Mawera koupíte na MALL.CZ. <<

A nezapomeňte, že na MALL.CZ pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si zbytek léta užili.

>> Další tituly pro pohodové letní čtení najdete na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.