Jak vybrat hrnec vhodný na sporák, do trouby i mrazáku | Blog Mall.cz

Praktické vaření: jak vyberete hrnec, který můžete dát na sporák, do trouby i do myčky

Vaření někdy vypadá jako neustálé přesouvání jídla z nádoby do nádoby. Na zarestování masa potřebujete pánev, kvůli zapečení přendáváte maso do pekáče a zbytky od oběda schováváte v krabičkách do lednice. Jde to přitom jednodušeji, když si pořídíte hrnec nebo pánev, který může přijít na sporák, do trouby, lednice i myčky. Přečtěte si, podle čeho takové univerzální nádobí vyberete.

1. Dívejte se na úchyty a vybírejte odnímatelnou rukojeť

Právě rukojeť hrnce většinou nejvíc omezuje, co všechno s nádobím zvládnete. Bývá totiž vyrobená z plastu nebo jiných neodolných materiálů, které nevydrží vysoké teploty v troubě.

Vždy si proto ověřte, z jakého materiálu jsou úchytky vyrobené. Nejlépe uděláte, když si pořídíte nádobí rovnou s odnímatelnou rukojetí. Díky tomu nemusíte řešit, zda je dělaná do vysokých teplot nebo jestli vydrží chlad v mrazáku.

Odnímatelná rukojeť má navíc další velkou výhodu – hrnec je pak skladnější a nikde vám nepřekáží. Využijete to:

  • na sporáku – pokud vaříte na všech plotýnkách současně, nemusíte otáčet hrnce tak, aby se na sporák vešly,
  • v myčce – rukojeti nebo úchyty obvykle překáží ostatnímu nádobí nebo otáčejícím se mycím ramenům,
  • v chladničce – úchyty zbytečně zabírají místo a kvůli nim se hrnec do poličky v lednici mnohdy nevejde,
  • i při uložení do skříňky – díky odnímatelné rukojeti jednotlivé kousky nádobí poskládáte snadno do sebe a ušetříte místo.

Při výběru nádobí se dívejte také na nosnost odnímatelné rukojeti – zvlášť pokud jste zvyklí vařit ve velkém. Potřebujete, aby byla rukojeť bytelná a unesla i plný hrnec.

Důležité je také to, aby neustálé odnímání a nasazování rukojeť dlouho vydržela a nepřestala držet. Například značka Tefal vyrábí sady hrnců Ingenio s odnímatelnou rukojetí, na kterou dává záruku 10 let. Takže máte jistotu, že nádobí vydrží dlouhá léta, i když vaříte denně.

Univerzální nádobí šetří místo v kuchyni. Díky němu nepotřebujete na všechno speciální hrnce, ale vystačíte si s jedním, který je skladnější. • 

2. Vybírejte kvalitní materiály například s příměsí titanu

Ne všechny materiály mohou přijít do myčky nebo jsou vhodné do vysokých teplot. Chcete-li opravdu univerzální nádobí, které si poradí se vším, sáhněte po nádobí s kvalitním nepřilnavým povrchem s příměsí titanu. Takové hrnce jsou velmi odolné, nedeformují se vysokými teplotami a odolají klidně až 250°C. Bez obav je ale můžete dát i do mrazáku nebo myčky.

Například desetidílná sada nádobí Tefal Ingenio Authentic má navíc uvnitř speciální nepřilnavý povrch Titanium Mineralia, díky kterému je nádobí odolné, hodí se i do trouby a ještě se na něm nic nepřipálí ani bez tuku. Hrnce a pánve z této sady použijete na plynu, elektrických, indukčních i sklokeramických deskách.

Kromě toho patří mezi univerzální materiály také:

  • porcelán – je ideální do trouby, mikrovlnky, se silikonovým víčkem také do mrazáku a myčky,
  • keramika a sklo – snáší dobře teplotní šoky a nezničí se v -20 °C ani v 250 °C, klidně keramické nebo skleněné nádobí dejte do mikrovlnky, trouby nebo myčky, na indukci si ale musíte dokoupit adaptační disky,
  • nerez – hodí se na všechny typy varných desek, do chladničky i trouby, vybírejte ale vícevrstvé nerezové nádobí, které obsahuje lépe vodivé kovy snižující riziko připalování.

Náš tip: Jaké typy ohřevu nebo jak vysoké teploty nádobí snese, vyčtete na webových stránkách výrobce nebo v popiscích na e-shopech – na MALL.CZ například v části „Vlastnosti a technické parametry”.

Podívejte se, jak se vaří s univerzálním nádobím Tefal Ingenio:

 

3. Hledejte něco navíc

Jakmile zvolíte správný materiál i typ rukojeti, dívejte se ještě na to, co dalšího nádobí nabízí. Pokud hledáte univerzální kuchyňskou výbavu, hodí se, když jsou součástí balení speciální plastová víčka nebo pokličky ze silikonu, které na hrnce nasadíte a můžete vložit nádobu do chladničky nebo mrazáku.

U pánví se navíc hodí teplotní senzor, který se zbarví, jakmile je pánev ideálně nahřátá.

Po odejmutí rukojeti navíc pánev s nepřilnavým povrchem snadno proměníte v odolnou formu na pečení, ze které po vytažení z trouby jídlo snadno vyklopíte.

Při nákupu celých sad nádobí se dívejte, co všechno sada obsahuje. Například v sadě Ingenio Titanium Fusion najdete rendlíky, klasické i wok pánve v různých průměrech, plastová víka a hned dvě rukojeti. Všechno přitom šikovně vložíte do sebe a ve skříňce nezabíráte zbytečně moc místa.

>> Přečtěte si také recenzi všestranného nádobí Tefal Ingenio. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.