5 věcí, na které si dejte pozor při hledání kvalitního nerezového nádobí | Blog Mall.cz

5 věcí, na které si dejte pozor při hledání kvalitního nerezového nádobí

Dobré nádobí vám ulehčí nejen přípravu vašich oblíbených receptů, ale i úklid po vaření. To špatné vám naopak vše zkomplikuje. Ne vždy ale kvalitu hrnce nebo pánve poznáte podle vysoké ceny. Na co si tedy dávat při výběru nerezového kuchyňského nádobí pozor?

1. Délka záruky a doporučení výrobce

Není nerez jako nerez. Její odolnost se liší v závislosti na postupu výroby i použitém materiálu. Pokud výrobce nedoporučuje používat na nerezové nádobí kovové nástroje, zbystřete. Nerez je totiž takřka nezničitelná. Tedy aspoň ta kvalitní.

Třeba nerezovému nádobí od Tefalu nic neublíží. V hrncích můžete bez obav krájet, míchat, šlehat a dokonce i mixovat. A ještě na ně dostanete prodlouženou záruku až 10 let.

Vybírat si kuchyňské nádobí podle designu je sice lákavé, ale nedělejte to. Co je hezké, nemusí být praktické. • 

2. Složení slitiny, ze které je nádobí vyrobené

Ne každá nerezová ocel je odolná proti korozi. Jen díky speciálnímu složení a technologickému postupu nezreziví a nejde ji ani poškrábat. A chrom na nádobí vytváří potřebnou ochrannou vrstvu, která zabraňuje poškození.

Důležitý je také způsob leštění a celý proces výroby slitiny. To však pouhým okem nepoznáte a nejspíš vám na tyto dotazy neodpoví ani prodavači. Že je vaše nerez špatně vyleštěná, zjistíte nejspíš až po pár měsících používání, když se na nádobí začnou objevovat nevzhledné skvrny, případně rez.

Největší výhoda kvalitního nerezového nádobí? Je v podstatě nezničitelné. Klidně na něj použijte kovové kuchyňské náčiní a neublížíte mu dokonce ani mixérem. • 

3. Tloušťka a materiál dna

Dno je velmi důležité pro rovnoměrné prohřátí nerezových hrnců. Samotná nerez totiž nevodí teplo tak dobře, takže byste na její zahřátí potřebovali více energie a času. Proto se většinou mezi dno hrnce a indukční dno přidává hliník, který se rychle zahřívá a teplo dobře rozvede po celé ploše  – to je přesně to, co v kuchyni potřebujete.

Dávejte si však pozor na falešná silná dna, kde je pouze tenký hliníkový plát a nikoliv silný hliníkový disk, který do svých hrnců a pánví dává třeba Tefal.

4. Co umí dalšího než „jen” vaření

Bytelné dno je důležité i proto, že zabraňuje zkroucení nerezového nádobí vlivem teplotních šoků. Nerezový hrnec se silným dnem tak bez obav dejte zchládnout ven na mráz. A sadu nerezového nádobí Tefal Hero dokonce využijete i na pečení nebo flambování.

Nerez je ideální materiál na hrnce, ale už méně na pánve. Při smažení na ní tuk nechává nevzhledné skvrny a pokrmy mají tendenci se na ní připalovat. Ale i nerezové nádobí může mít nepřilnavý povrch.

Třeba nerezové pánve ze sady Tefal Elementary jsou potažené speciální vrstvou, díky které vám ušetří rozčilování při mytí nádobí.

Nerezové nádobí Tefal Duetto má zas perfektně vyřešené poklice, se kterými snadno scedíte brambory i těstoviny.

Nerez není vhodná pro smažení, protože přepálený tuk na ní zanechává nevzhledné skvrny, ale nerezové pánve ze sady Tefal Elementary mají nepřilnavý povrch, který tento problém řeší. • 

5. Úchyty a rukojeti

To poslední, ale určitě ne nejméně důležité, co byste si měli při nákupu nerezového nádobí zkontrolovat, je řešení úchytů a rukojetí. Podívejte se, zda je jejich připevnění dostatečně bytelné a zda se vám dobře drží v ruce. Úchyty by se ideálně neměly při vaření zahřívat, aby nehrozilo, že se o ně vy nebo děti popálíte, i když při delším vaření se jejich prohřátí nevyhnete. Nezapomeňte proto na chňapku nebo kuchařské rukavice.

Dobrá pánev se musí dobře držet a neklouzat, abyste zvládli třeba i obrátit palačinku ve vzduchu. • 

Nerezové hrnce vám vydrží nadosmrti

Pokud si koupíte nádobí z kvalitní nerezavějící oceli, nebude stát pár set. Ale za své peníze dostanete odolného a takřka nesmrtelného pomocníka do kuchyně, kterého nebudete nenávidět ani při mytí připálenin. Nerez se vyznačuje dlouhou životností a když se o ni budete správně starat, zůstane i dlouho elegantní a hezká.

V jakém nádobí nejraději vaříte? Napište nám do komentářů.