5 důvodů, proč vařit nebo péct v páře | Blog Mall.cz

5 důvodů, proč vařit nebo péct v páře

Vaření v páře je trend. Doporučují ho výživoví poradci i blogeři zaměření na zdravý životní styl. Seženete už i trouby, které s pomocí páry pečou. Jídlo je pak lehčí než při klasickém pečení a chutnější než při obyčejném povaření.

1. Nemusíte používat tuky

Přepálený olej a přemíra tuků škodí tělu. U páry ale olej není potřeba, protože vaříte nad vodou. Jídlo z páry se proto nikdy nepřipálí. Tenhle způsob přípravy tedy přivítají všichni, kteří se bojí, aby to s pečením nebo vařením nepřehnali.

2. Z páry chutná víc

Když jen povaříte mrkev ve vodě, nebude asi chutnat vám a už vůbec ne vašim dětem. Musíte ji tedy dosolit a dokořenit, aby za něco stála. Zato u zeleniny pečené v páře silné dochucování není potřeba. Hlavně lidé s vysokým tlakem uvítají, že nemusí tolik solit.

Čím to je? Při pečení s párou jídlo neobklopí suchý vzduch, který normální trouby produkují. Jídlo tak má lepší chuť – zelenina jenom křupne, maso má šťávu a z bábovky nebudete mít žádnou sušenku.

Mimochodem, když si pořídíte troubu s párou a s grilem naráz, můžete se těšit na pečené kuře s pěkně křupavou kůrčičkou.

>> Snadný recept na dort, který zvládne i začátečník. <<

Domácí chléb je díky pečení v páře křupavější. • 

3. Suroviny si uchovají barvu

Jíme nejen pusou, ale i očima. Na vzhledu toho, co rodině přinesete na talíři, tedy záleží. Při pečení nebo vaření na páře si suroviny uchovají svoji barvu a strukturu. Za takové servírování by se nemuseli stydět v žádné kuchařské soutěži.

>> Naše nejoblíbenější recepty na dýňové muffiny a koláč. <<

4. Pokrmy jsou nutričně bohatší

Když už budete jíst něco pěkného a dobrého z páry, hodí se zmínit, že to bude také zdravější než při obyčejné přípravě. Při napařování si suroviny uchovávají více živin, třeba  minerálů nebo vitamínů.

5. Při ohřívání se jídlo oživí

Při ohřívání jídla v mikrovlnce se jídlo vysušuje. Včerejší půlku večeře ale ohřejete i v troubě s párou, která umí napařovat také na nízkou teplotu. Jídlo pak bude chutnat jako začerstva.

Ve velké troubě navíc nemusíte ohřívat porci jednu po druhé. Ohřejete jídlo pro celou rodinu najednou. A to buď v hrncích nebo pekáčkách, nebo rovnou pěkně naservírované na talíři.

Trouby s parní funkcí MORA vypadají stylově a pěkně doplní každou moderní kuchyni. • 

Zkuste to v nových modelech od značky MORA

Nové multifunkční trouby s párou vyrábí i značka MORA, a to vestavné kousky VTS 447 BX a VTS 437 BX. Ty jsou za dostupnou cenu a využívají speciální pulzní ohřev, kdy se pára vypouští rovnoměrně a jídlo se tak upeče mnohem lépe.

Kromě pečení s párou i bez páry umějí tyto trouby MORA mimo jiné nahřát talíře a rozmrazit jídlo. Jídlo z nich vyndáte bezpečně, protože vám při tom pomůžou speciální teleskopické výsuvy. Navíc mají trouby i dětský zámek, aby se o páru nespálilo třeba vaše dítě nebo vnouče.  

Tlačítka na troubě MORA se dají lehce zamáčknout, aby se povrch snadněji čistil. • 

A protože čištění trouby umí být pěkný opruz, mají tyhle trouby i funkci EcoClean. Při ní se uvolní pára, která změkčí mastnotu a vy ji jenom setřete hadříkem. Troubu raz dva vyčistíte i z přední strany. Jednoduše zamáčknete ovládací knoflíky a troubu přejedete skoro jediným tahem.

>> Prohlédněte si multifunkční troubu MORA s parní funkcí na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.