1. Zázvor
Ne nadarmo získal přezdívku všelék. Kromě léčby chřipky funguje zázvor i jako prevence proti nachlazení. Jeho pálivá chuť aktivuje srdečně-cévní systém a prohřívá organismus. Takže i v chladném počasí budete v teple a neprochladnete.
Nakopněte se před zimní procházkou třeba hrnkem zázvorového čaje. Zázvor můžete přidat i do guláše či polévek. Nebo si pochutnejte na zázvorové omáčce, která vás doslova rozpálí.
2. Skořice
Skořice pomůže v chladném podzimu utužit vaše zdraví. Špetka každý den posílí imunitu a ochrání vás před nemocemi. Dokáže prohřát organismus jako málokteré koření.
Jestli v zimě trpíte na studené ruce a nohy, přidávejte si skořici do čaje. Své hřejivé účinky ale neztratí ani v jablečném štrůdlu nebo buchtě. Pokud se chystáte ven, nezapomeňte se vybavit termoskou s kávou ochucenou skořicí.
3. Chilli
I zima může být pěkně žhavá. Hlavně když se vyzbrojíte dávkou chilli. Koření obsahuje látku capsaicin, která povzbuzuje krevní oběh. Takže vám bude pěkně horko.
Rozdrťte sušené chilli v hmoždíři a dochuťte si jím třeba maso nebo omáčku. Labužníci ocení šípkový džem s chilli.
4. Hřebíček
Hřejivý účinek hledejte i u hřebíčku. Skvěle prokrvuje končetiny, a proto je oblíbenou součástí horkých nápojů, kterými se zahříváme na vánočních trzích. Svařené víno, punč nebo čaj si bez hřebíčku neumíme představit.
Jeho nasládlá a přitom lehce nahořklá chuť se často využívá třeba v perníku. Můžete si jím taky okořenit masový vývar nebo rajskou omáčku. Hřebíček navíc podporuje obranyschopnost, takže vás ochrání před nemocemi.
5. Vanilka
Pokud se venku začíná usazovat mráz, zařaďte do svého jídelníčku vanilku. Silice vanilky vás zahřejí a podpoří váš imunitní systém. V pošmourném podzimu oceníte, že navíc navozují dobrou náladu a dodávají energii.
Zažeňte zimu třeba pečením vanilkových rohlíčků, koláčů nebo pudinku. Před procházkou si dejte kousek dezertu a budete v teple. Koření přidejte klidně i do bublaniny nebo čaje.
6. Pepř
Zahřeje váš od špičky nosu po konečky prstů. Zrychluje metabolismus a zvyšuje produkci tepla v těle. Zvlášť v chladných měsících si proto nezapomeňte každý oběd dochutit pepřem. Špetku si přidejte i do čaje – zahřeje a uvolní rýmu.
Náš tip: Vracíte se z procházky a necítíte kvůli zimě chodidla? Nasypte si trochu mletého pepře do ponožek. Tělesné teplo uvolní z pepře silice, které roztáhnou cévy a udrží nohy v teple.
7. Anýz
Krev vám rozpumpuje i jedno z nejstarších koření – anýz. Má hřejivé účinky a posiluje imunitu. Hrnečku horkého svařáku dává charakteristickou sladce medovou vůni.
Přidejte anýz třeba do koláčů nebo perníků.. Pikantně okoření i mořské plody. Typickou lahůdkou jsou pak takzvané sušenky anýzky. Jednoduché těsto z mouky, cukru, žloutků a másla ochuťte anýzem a pečte v troubě jako bochánky nebo různě vykrojené tvary.
8. Badyán
Udělejte si na podzim zásobu badyánu. Koření ve tvaru hvězdičky podporuje imunitu a posiluje organismus. Prohřívá hlavně oblast břicha.
Rozemelte si hvězdičky v mlýnku a prášek přidejte do perníků, cukroví, sušenek nebo štrůdlu. Výraznou chuť badyánu využijete i v kompotech, likérech či omáčkách.
9. Lékořice
Se všemi nástrahami chladného počasí si poradí lékořice. Prohřeje tělo, chrání organismus a působí proti únavě. Sladké dřevo se ve formě extraktu přidává do čaje nebo nejrůznějších cukrovinek, například jej naleznete v pendreku.
Černou pochoutku si zvládnete vyrobit i doma. Kořen lékořice nakrájejte na malé kousky, rozmačkejte a umelte v mlýnku. Tím získáte výtažek, který po povaření v měděném kotlíku nebo hrnci dostane hnědočernou barvu a ztuhne.
Jaká koření používáte, abyste se v zimě zahřáli? Podělte se s námi o svoje zkušenosti v komentářích nebo na Facebooku.