Mnete si ruce nad pestrým zářijovým úlovkem hub, ale máte chuť na něco nevšedního? Inspirujte se našimi 5 houbovými recepty a rodina se bude olizovat až za ušima.
S podzimem začíná druhá vlna houbařské sezóny. • MALL.cz
1. Houbové karbenátky
Do tohoto receptu můžete využít všechny (jedlé) houby, které jste v lese našli. Recept zužitkujete i v průběhu roku, kdy místo lesních použijete hlívu či žampiony. Pokud jste velkou úrodu zmrazili, můžete použít i houby z mrazáku. Recept připravíte nejlépe na pánvi wok.
Přidejte najemno nakrájené čerstvé houby a restujte tak dlouho, dokud se z hub nevypaří všechna voda.
Pánev sundejte ze sporáku a položte ji na stojan nebo podložku mimo zdroj tepla.
Přidejte k houbám na kostičky nakrájený toustový chléb, vejce, petržel a zamíchejte.
Osolte a opepřete.
Přijdete lžíci hladké mouky a zamíchejte vařečkou.
Nakonec rozpalte na jiné pánvi olej, lžící vytvarujte karbanátky a smažte dozlatova.
Houbové karbanátky jsou výborné s pečenými bramborami či grilovanou zeleninou. • MALL.cz
2. Houbový guláš
Přeměňte českou klasiku na stejně dobrou bezmasou variantu, která je navíc oproti hovězímu guláši rozhodně levnější – použijete zdarma nasbírané houby.
Ingredience:
1 l vývaru,
2 ks cibule,
400 g hub,
2 lžičky majoránky,
hladká mouka,
2 stroužky česneku,
olej nebo sádlo,
sůl, pepř a sladká paprika.
Postup
Do hrnce vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a zpěňte na sádle nebo oleji.
Přidejte očištěné nakrájené houby, posypte sladkou paprikou a orestujte.
Zalijte vývarem a vařte, dokud houby nezměknou.
Připravte si z mouky tmavou jíšku a guláš zahustěte.
Nakonec osolte, opepřete, přidejte majoránku a česnek.
Podávejte s čerstvým chlebem z domácí pekárny, bramboráčky či knedlíkem.
Náš tip: Sezónní houby můžete v průběhu roku nahradit hlívou ústřičnou či žampiony.
Houbový guláš je skvělý i v kombinaci s hovězím masem. • MALL.cz
3. Mozzarellové houby
V tomto receptu skvěle zužitkujete sezónní lišky a václavky, které ve spojení s čerstvou mozzarellou dávají vzniknout lahodnému a rychlému jídlu.
Ingredience:
Francouzská bageta,
olivový olej,
1-2 stroužky česneku,
40 g másla,
400 g lesních hub,
2 větvičky rozmarýnu,
hrst šalvěje,
30% smetana,
250 g mozzarelly,
sůl a pepř.
Postup
Na rozpálenou pánev položte plátky bagety potřené olivovým olejem a posypané solí.
Rozpalte na jiné pánvi olej, vmíchejte do něj máslo a vsypte houby nakrájené na stejně velké kousky.
K houbám přidejte rozmarýn, šalvěj, sůl a pepř a 5 minut restujte.
Do směsi přidejte mozzarellu a smetanu, přikryjte pokličkou a 10 minut provařte.
Podávejte s opečenou bagetkou potřenou česnekem.
Lahodné sezónní jídlo hotové za 20 minut. • MALL.cz
4. Houbové papriky
Vlašáky, pečená paprika a lesní houby? Rychle připravený pokrm, který skvěle zasytí i v nadcházejícím sychravém podzimu. Recept je jednoduchý a nevšední, což vaši strávníci ocení.
Rozpalte na pánvi olej, vsypte nakrájené houby a na vysoký výkon je restujte 5 minut.
Osolte, opepřete, přiostřete trochou chilli a sundejte pánev z plotny.
Přidejte utřený česnek, strouhanku, nakrájená rajčata, ořechy, nasekanou petržel a vše dobře promíchejte.
Rozpulte papriky a odstraňte semínka. Můžete také jen seříznout vršek se stopkou.
Naskládejte papriky na plech s pečicím papírem a naplňte je houbovou směsí.
Papriky přikryjte dalším pečicím papírem.
Pečte 35 – 40 minut.
Papriky plněné houbami potěší vegetariány i milovníky masa. • MALL.cz
5. Houbovo špenátové pirožky
Připravte si netradiční pirožky s houbami a špenátem. Recept je velmi jednoduchý a hravý. Do přípravy zapojte i děti nebo jim nechte na modelování zbytky těsta.
Ingredience na těsto:
2 vejce,
300 g hladké mouky,
125 ml vody,
2 lžíce oleje.
Ingredience na náplň:
5 plátků slaniny,
1 šalotka,
400 g lesních hub,
8 šálků čerstvého špenátu.
Postup
Na velké pánvi opečte nakrájenou slaninu a dejte ji bokem.
Do tuku ze slaniny přilijte trochu oleje a orestujte na něm šalotku.
Přidejte nakrájené houby a opékejte 5 – 8 minut.
Do směsi přimíchejte špenát a restujte směs dalších 5 minut.
Přendejte směs do mísy, přidejte slaninu a nechte zchladnout.