Smažené jídlo je chutné a křupavé, ale také obsahuje hodně tuku a kalorií. Při klasickém fritování totiž musíte veškeré připravované jídlo ponořit do oleje. Pokud si smažené dobrůtky dopřáváte častěji, zvyšuje se u vás riziko obezity, mrtvice, srdečních onemocnění i cukrovky.
Smažte bez kapky oleje a stejně dokřupava
Hitem zdravého stravování se stávají fritézy, které k přípravě jídel využívají horký vzduch. Pro smažení tak nepotřebujete žádný olej, nebo jen pár kapek, a stejně si vychutnáte perfektně křupavé kuře jako od babičky. Akorát s minimem tuku.
Horký vzduch dokonce odstraní tuk z ingrediencí
Například fritéza Philips HD9650/90 Airfryer XXL používá ke smažení jídel technologii Twin TurboStar, která horký vzduch ve fritéze roztáčí do silného tornáda. Vzduch díky tomu prochází celým košíkem, jídlo skvěle propeče a vysaje z něj přebytečný tuk. Ten pak zachycuje redukční nádoba, kterou po vaření snadno vyprázdníte.
Náš tip: Olej nevylévejte do dřezu ani toalety, ucpal by trubky. Nechte ho trochu zchládnout a pak jej vlijte do plastové nádoby. Až je plná, odvezte ji do sběrného dvora nebo do sběrných kontejnerů na olej, které jsou rozmístěné po městech.
Smažte, grilujte a pečte v jednom fritovacím hrnci
Ve fritéze, která smaží pokrmy horkým vzduchem, můžete stejně dobře smažit, péct, grilovat a dokonce restovat. Phillips Airfryer HD9650/90 má pět přednastavených programů a XXL velikost, takže snadno připravíte oběd pro celou rodinu.
Stiskem jediného tlačítka si zvolíte, zda budete:
- fritovat mražené hranolky,
- připravovat maso,
- péct rybu
- nebo třeba smažit kuřecí paličky.
Fritéza podle toho nastaví teplotu i dobu přípravy a vy už se nemusíte o nic starat. Oceníte také režim udržování teploty, díky kterému můžete jídlo servírovat klidně i půl hodiny po uvaření a pohodlně si načasovat přípravu jednotlivých chodů.
V horkovzdušném fritovacím hrnci si snadno připravíte snídani, oběd, večeři i dezert.
Zapečená avíčka
Avokádo je jednou z nejzdravějších potravin, protože obsahuje pořádnou dávku mastných kyselin, draslíku, hořčíku a vitamínů. Připravte si avokáda zapečená s vajíčkem (tzv. avíčka) a máte o vydatnou snídani postaráno.
Na 4 porce si připravte:
- 2 zralá avokáda,
- 4 vejce,
- čerstvé bylinky (bazalku nebo koriandr),
- sůl a pepř
- a sušená rajčata v oleji.
A začněte s přípravou:
Rozřízněte avokáda na poloviny, zbavte je pecek a lžičkou vydlabejte ještě kousek dužiny, abyste udělali místo pro vejce. Avokádo osolte a do každého důlku vyklepněte vejce. Vše dostatečně osolte (avokáda i vajíčka to potřebují), opepřete, posypejte bylinkami a sušenými rajčaty. Pečte ve fritéze horkým vzduchem na 200 °C asi 15 minut. Podávejte se svým oblíbeným pečivem a avokádo s vejcem na něj klidně roztírejte.
Medové kuře
Pokud máte chuť na šťavnaté kuřecí kousky, tenhle recept je ideální volba.
Na 4 porce potřebujete:
- 4 kuřecí prsní řízky,
- 60 ml medu,
- 60 ml dijonské hořčice,
- 2 lžičky plnotučné hořčice,
- sůl a pepř.
A pusťte se do toho:
Fritézu předehřejte na 200 °C, maso očistěte, ochuťte solí a pepřem. Kuřecí řízky pečte asi 15 minut. V misce pak smíchejte obě hořčice s medem a jakmile kuře vyndáte z fritézy, potřete ho připravenou směsí. Dělejte to za tepla, aby maso nasáklo co nejvíce chuti. Kuře pak servírujte nakrájené na plátky se zeleninovým salátem.
Náš tip: Pokud chystáte oběd pro velmi početnou rodinu, pořiďte si k horkovzdušné fritéze příslušenství, kterým plochu pro přípravu potravin zdvojnásobíte.
Jablečné šátečky
Jsou nadýchané, křupavé a rychlé. Ve fritéze nemusíte připravovat jen slané dobroty, ale zvládnete s ní i sladkou tečku.
Na přípravu potřebujete:
- 3 jablka,
- 15 g cukru krystal,
- 1 vanilkový cukr,
- skořici,
- 1 listové těsto,
- trochu mouky,
- 1 vejce.
A pusťte se do přípravy:
Nastrouhejte jablka, přidejte cukr krystal, špetku skořice a podlejte trochou vody. Na mírném plameni směs povařte dokud nezměkne a nerozpustí se cukr. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále a rozkrájejte ho na čtverce. Doprostřed každého dílu dejte jablečnou směs.
Pak v hrníčku rozšlehejte vejce, potřete s ním okraje těsta a přeložte ho tak, aby vznikly trojúhelníčky. Okraje dobře zmáčkněte, aby jablka nevytekla z kapsiček ven. Trojúhelníčky ještě zlehka potřete vajíčkem a pečte je v horkovzdušné fritéze Airfryer při teplotě 180 °C, dokud nezezlátnou. Po vytažení je ještě posypte vanilkovým cukrem, který na nich vytvoří křupavou krustu.
Náš tip: V horkovzdušné fritéze upečete také muffiny nebo dortový korpus, pokud si pořídíte vkládací pečicí formu a silikonové košíčky na muffiny.
Další recepty na přípravu jídel v horkovzdušné fritéze najdete v kuchařce, kterou dostanete k nákupu fritézy Philips HD9650/90 Airfryer XXL nebo po registraci produktu na stránkách Phillips.
Už jste smažení bez tuku vyzkoušeli? Napište nám do komentářů své zkušenosti.