Velký plán pečení: vykouzlete vánoční dobroty včas | Blog Mall.cz

Velký plán pečení: vykouzlete vánoční dobroty bez stresu

Podle našeho výzkumu mají dobré jídlo a pití na Vánocích nejraději 2 Češi ze 3. Pokud na vás letos padla role hlavního pekaře, je to tedy velká zodpovědnost. S tímto návodem všechno stihnete včas a v pohodě.

Nad cukrovím přemýšlejte s předstihem. Když stihnete většinu pečení do dvou týdnů před Vánoci, cukroví se uleží a víc zachutná. Všechno si tedy pořádně naplánujte.

S jasným plánem budete mít Vánoce pod kontrolou. • 

V průběhu listopadu

Už několik týdnů před Vánoci si dobře rozmyslete, jaké druhy chcete letos upéct a sežeňte na ně všechny recepty. Říkala sousedka, že má nejlepší recept na linecké? Zazvoňte na ni. Maminka zase bude znát tajnou přísadu do perníčků, zavolejte jí.

Také přemýšlejte prakticky: kdy budete mít na pečení vlastně čas? Vyhraďte si ve svém kalendáři dost času na každou várku. Nezapomeňte, že se dá péct i ve všední den večer, pokud o víkendech odjíždíte pryč.

Myslete také na to, že nemusíte zvládnout tisíc druhů. Dobře zhodnoťte, jaké na jakém cukroví si rodina pochutnává nejvíc a jaké klidně oželí. Je lepší cukroví udělat méně a v klidu než více ve stresu.

Naplánujte si nákupy surovin, máte dost času vyhlížet slevy na drahé přísady nebo je objednat z e-shopu s potravinami. Co se vám bude hodit:

  • vanilkové lusky,
  • šafrán,
  • marcipánová hmota,
  • kvalitní rum do těsta,
  • máslo z malé české farmy,
  • třtinový cukr.

Vanilka ve vašem cukroví nesmí chybět. Sežeňte si celé lusky, které jsou nejaromatičtější. Lusk rozřízněte a nožem z něj vyškrábněte semínka, ta pak přidejte do těsta. Prázdný lusk přihoďte do svařeného vína nebo do grogu. • 

Náš tip: Uzavřete vanilkové lusky do cukřenky s moučkovým cukrem a nechejte je tam odpočívat aspoň měsíc. Cukr tak krásně nasaje vůni vanilky a můžete s ním poprášit linecké či vánočku. Nebo vanilku podélně nakrájejte do malé skleničky s vodkou, za pět týdnůzískáte hotový vanilkový extrakt, kterým po kapkách ochutíte náplň a těsto.

Koncem listopadu

Zadělejte těsto na perníčky. To potřebuje aspoň dva dny na uležení, pak je také upečte. Zdobení perníčků vám může zabrat celé sobotní odpoledne, zaměstnejte na pomoc děti.

Proč na perníčky tak brzy? Potřebují několik týdnů na změknutí. To si pojistíte rozkrojenými půlkami jablek, které do krabice s napečeným cukrovím přidáte.

>> Šikovné pomůcky na pečení najdete na MALL.CZ. <<

Pokud se vám náhodou stane, že perníčky nezměknou, nezoufejte. Pověste je na stromek jako ozdobu a všem říkejte, že jste to plánovali. • 

Kolem prvního adventu

Začátkem prosince myslete hlavně na suché druhy cukroví, které potřebují odležet, jako:

  • různé sušenky,
  • kokosky,
  • anýzky,
  • zázvorky.

Nezapomeňte si na ně alespoň den předem připravit těsto. Ideální je v sobotu večer uhníst těsto a v neděli ho zpracovat.

Náš tip: Cukroví uchovávejte na místě, kde je chlad, ale ne mráz. Mráz totiž vysušuje. Ideální je třeba sklep nebo spíž.

Kolem druhého adventu

Nastal čas na druhy z křehkého těsta:

  • vanilkové rohlíčky,
  • linecké,
  • pracny,
  • ořechové kousky,
  • pusinky,
  • kokosky.

Ještě je ale neplňte marmeládou ani krémem, na to přijde čas později. Čerstvé se totiž snáze lámají, takže by při promazávání přišlo spoustu kousků nazmar.

>> Vykrajovátka a tvořítka na cukroví seženete na MALL.CZ. <<

Kolem třetího adventu

Před Vánoci se vrhněte na nepečené cukroví, které tak zůstane krásně čerstvé. Připravujte:

  • rumové kuličky,
  • vosí hnízda,
  • kokosové raffaelo,
  • raw kousky,
  • čokoládové lanýže.

Také teď plňte marmeládou a máslovým krémem napečené dobroty z předchozích týdnů. Linecké protřete pikantnější ostružinovou marmeládou, pár kousků namočte do čokolády a získáte o variaci navíc.

Zkuste si letos nožem vykrojit netradiční tvary cukroví. Třeba podle toho, co máte v rodině rádi. Upečte malé ukulele, podobiznu rodinného mazlíčka nebo nafukovací míč z letní dovolené u moře. • 

Kolem čtvrtého adventu

Už zbývají jenom maličkosti. Těsně před Vánoci naplňte cukroví krémem. Máslový krém vydrží několik týdnů, ale krém, ve kterém je tvaroh, se kazí rychleji. Proto takových kousků nedělejte mnoho, aby se zvládly rychle sníst. Stejně tak připravte až na poslední chvíli i druhy zdobené čerstvým ovocem.

Večer před velkým dnem pak dobroty naaranžujte na svátečně nazdobený stůl. Až se vzbudíte, budete mít klidnější ráno a sváteční náladu.

A pokud přemýšlíte, co komu darovat, nechejte se inspirovat naším velkým tahákem s tipy na dárky pro všechny.

Na jaké cukroví nedáte ve vaší rodině dopustit? Inspirujte nás v komentářích.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.