Jezte sezónně, tělo vám poděkuje | Blog Mall.cz

Jezte sezónně, tělo vám poděkuje

I když jsou obchody celý rok zásobeny ovocem a zeleninou z celého světa, vyplatí se jíst jen takové druhy, které jsou v daném ročním období k dispozici právě u nás. Lidské tělo je na ně totiž už tisíce let zvyklé. Víte, jaké druhy dozrávají v září a říjnu?

Představte si, že v zimě přijdete do obchodu, kde na ramínkách budou viset plavky a kraťasy, v oddělení obuvi vám místo sněhulí nabídnou žabky a namísto pořádných čepic budou v regálech kšiltovky a sluneční brýle. Zřejmě byste kroutili hlavou ze strany na stranu a říkali si něco o bláznech. Jenže právě to se běžně děje v supermarketech v oddělení ovoce a zeleniny, kde na podzim i v zimě najdete čerstvý zelený chřest, okurky, ledový salát, jahody a jinou jarní a letní zeleninu a ovoce.

Stejně jako nám přijde přirozené měnit podle ročního období šatník, tak by se měla měnit i naše strava.

Sezónní ovoce a zelenina je mnohem zdravější a chutnější

Sezónní potraviny jsou plody, které v daném ročním období přirozeně dozrávají. Díky tomu, že neztrácejí na kvalitě skladováním, umělým dozráváním ani dopravou přes půl světa, jsou chutnější a kvalitnější. A jako všechno, i toto má příroda skvěle zařízené. A tak zajistila, aby naše tělo potřebovalo vždy právě to, co roste a dozrává. Proto si v letních měsících rádi dáme salát a osvěžíme se ovocem. Na podzim zase máme chuť na bramboračku a jiné zeleninové polévky, které nás prohřejí.

Na podzim si naše těla začnou říkat o teplé jídlo. Husté polévky zahřejí i zasytí. • 

Uměle dozrávané plody nemají se zdravým životním stylem nic společného

Pulty v obchodech se doslova prohýbají pod drahým exotickým ovocem. Občas si i rádi pochutnáme na pomerančích, banánech, kiwi nebo třeba avokádu. Je ale třeba brát v úvahu, že toto ovoce se musí v zemi původu trhat nezralé, aby se na dlouhé cestě do obchodů nezkazilo, a dozrává cestou. Některé je chemicky ošetřeno, aby nehnilo, jiné zmraženo. Je logické, že takové ovoce nikdy nebude mít stejnou chuť a stejné množství vitamínů, jako ovoce dozrálé na stromě.

U místního sezónního ovoce takové problémy odpadají. Trhá se totiž až v okamžiku, kdy je zralé, protože jeho cesta na náš stůl je krátká. Díky tomu může dozrát a získat maximum živin ze slunce.

Nakupujte u místních pěstitelů a farmářů

Nemáte zahrádku? Nevadí. Navštivte farmářské trhy, které jsou už téměř v každém větším městě. Prodávají tam místní pěstitelé a nakoupíte na nich české ovoce a zeleninu. To vám umožní připravovat oblíbené recepty z nejlepších surovin, které jsou v tu dobu k dostání. Nejen, že vaše jídlo bude výtečné, ale zároveň ušetříte peníze (sezónní ovoce je levnější, protože je ho všude dost) a životní prostředí (doprava potravin kamionem, letadlem nebo lodí znečišťuje vzduch).

Farmářské trhy jsou zdrojem sezónních potravin. • 

Září a říjen jsou bohaté měsíce na sezónní zeleninu a ovoce

Většina ovoce a zeleniny dozrává právě na konci léta a na začátku podzimu. Na trzích jsou vidět jablka, hrušky, švestky a hroznové víno, které má v tuto dobu nejpříznivější cenu. Poslední pozdrav od léta nám dají papriky, okurky a rajčata a hojně se sklízí brambory, brokolice, červená řepa, kapusta, květák, pórek, špenát, fazolky, zelí a další chutná zelenina. Nalouskat si můžete i zásoby vlašských i lískových oříšků a nesmíme zapomenout ani na velké oranžové dýně.

Urodilo se vám? Nezapomeňte na zimu a udělejte si zásoby. Usušte si křížaly v sušičce na ovoce nebo zavařte kompoty a doplňujte vitamíny i v době, kdy příroda odpočívá pod sněhem.

Nakupujete, co vám přijde pod ruku, nebo jíte sezónně? Napište nám na Facebooku, jak je to u vás

Témata:
  potraviny, strava, podzim