6 romantických potravin, ze kterých ukuchtíte dokonalé valentýnské menu | Blog Mall.cz

6 romantických potravin, ze kterých ukuchtíte dokonalé valentýnské menu

Láska prochází žaludkem a zvlášť na Valentýna. Připravte svému protějšku sváteční večeři, ze které bude paf. Čtěte, které potraviny vykouzlí tu pravou romantickou atmosféru a nechte se inspirovat na kompletní čtyřchodové menu.

Každá potravina je jiná a má odlišné účinky. Mléko s medem vás spolehlivě uspí, zázvor zbaví bolesti v krku a po salátu z mrkve budete mít oči jako rys. Pak jsou ale i takové potraviny, které jsou jako stvořené na valentýnský večer.

Obsahují totiž látky, které posilují produkci serotoninu v těle – hormonu dobré nálady, který dokáže nabudit celé tělo. Stačí malá svačinka z těchto zázračných ingrediencí a příjemný pocit uvolnění je tu.

Tyto potraviny navíc zvyšují i produkci dopaminu, který odbourává stres. Jednoduše odblokují zábrany, takže si užijete dokonalý romantický večer. A proto se jim říká přírodní afrodiziaka

Některé potraviny jako avokádo nebo chřest navozují dobrou náladu a mají afrodiziakální účinky.Některé potraviny jako avokádo nebo chřest navozují dobrou náladu a mají afrodiziakální účinky.

6 potravin, které vám rozproudí krev

Jídla s povzbuzujícími účinky přitom najdete ve spížích a lednicích (téměř) všech domácností. Hořčice, olivy nebo med. Všechny tyto potraviny navozují příjemné pocity i touhu. Potravin s podobnými účinky je ale mnohem víc.

1. Avokádo

Exotické ovoce udržuje v kondici tělo, ale i bystrou mysl. Obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů C, B nebo E. Navíc dodává tělu energii a zvyšuje touhu. Právě pro jeho afrodiziakální účinky ho v kuchyni používali už dávní Aztékové. 

2. Chřest

Chřest je lékem číslo jedna na řadu obtíží. Snižuje krevní tlak, léčí onemocnění močových cest, funguje proti akné i na pálení žáhy. Už tisíce let je ale osvědčený i mezi gurmány. V kuchyni se využívá především na zvýšení potence mužů.

3. Chilli papričky

Pálivé papričky vám dokážou pořádně rozproudit krev v těle. Obsahují totiž capsaicin, který stimuluje krevní oběh. Tím zlepšuje citlivost nervových zakončení a podněcuje smyslové vnímání. Ale všeho s mírou! Příliš pálivá a kořenitá jídla podněcují nevolnost a pocení, o které na Valentýna určitě nestojíte.

Chilli papričky vám doslova rozproudí krev. Do jídla je ale přidávejte s mírou.Chilli papričky vám doslova rozproudí krev. Do jídla je ale přidávejte s mírou.

4. Celer

Celer není jen nejlepším parťákem na hubnutí, ale také při námluvách. Najdete v něm hormon androsteron – látku, po které se budete cítit atraktivnější a krásnější. Už starověcí Egypťané celer přidávali do svých pokrmů, aby zvýšili mužskou potenci.

5. Ryby

Ústřice, žraločí ploutev nebo filet z lososa jsou ty nejlepší povzbuzující ingredience na valentýnský večer. Obsahují vápník, železo a zinek, ale také omega 3 mastné kyseliny, které jsou klíčové pro zdraví i navození romantické nálady.

6. Jahody

Životabudič. To jsou jahody. Obsahují mangan, který prospívá kráse a vyživuje mozek. V semínkách ale najdete i zinek, který stimuluje touhu a ovlivňuje produkci testosteronu. V kombinaci se skleničkou šampusu jsou proto jahody ideální tečkou za valentýnskou večeří.

Pokud si chcete užít romantický večer, některým potravinám se raději vyhněte.Pokud si chcete užít romantický večer, některým potravinám se raději vyhněte.

Připravte si valentýnské čtyřchodové menu

Mezi valentýnské podpůrné stálice patří i čokoláda, zázvor nebo fíky. Chcete-li si užít skutečně romantický večer, nešetřete ani bylinkami. Ty totiž obsahují éterické oleje, které vás jemně omámí a povzbudí smyslové vnímání. Myslete na to i při přípravě čtyřchodové večeře:

1. Předkrm: avokádové guacamole

Původně mexická dobrota se stala oblíbenou po celém světě. Připravte si na ni:

  • 2 avokáda,
  • 2 rajčata,
  • 200 gramů zakysané smetany,
  • sůl a pepř,
  • citronovou šťávu.

Avokáda rozmačkejte v misce a nasypte k němu na kostičky nakrájená rajčata. Smíchejte se zakysanou smetanou a podle chuti přidejte sůl a pepř. Nakonec dochuťte pár kapkami citronové šťávy. Podávejte s křupavými nachos.

Guacamole se podává s nachos, což jsou trojúhelníčkové mexické chipsy. Nahradit je ale můžete i rozpečenou bagetkou.Guacamole se podává s nachos, což jsou trojúhelníčkové mexické chipsy. Nahradit je ale můžete i rozpečenou bagetkou.

2. Polévka: celerový vývar

Na polévku z celeru budete potřebovat:

  • celer,
  • mrkev,
  • 1,5 litru vývaru nebo vody,
  • sůl a pepř,
  • polévkové koření,
  • bylinky.

Očistěte celer a mrkev, nastrouhejte je do hrnce a zalijte vývarem. Pokud ho zrovna nemáte po ruce, vystačíte si i s obyčejnou vodou. Polévku osolte, opepřete a podle potřeby přidejte polévkové koření. Vařte asi 30 minut, než zelenina změkne. Nakonec polévku zahustěte jíškou a přidejte zelené bylinky podle chuti. 

Pokud si troufáte, můžete do směsi přidat trochu nadrobno nakrájené cibulky a stroužek prolisovaného česneku – ale opatrně, ať nejste celý večer nepříjemně cítit.

Před podáváním můžete polévku ozdobit petrželkou nebo pórkem a servírovat třeba s opečeným toastem.Před podáváním můžete polévku ozdobit petrželkou nebo pórkem a servírovat třeba s opečeným toastem.

3. Hlavní chod: losos v bylinkové marinádě

Jestli se vám nechce stát hodiny u sporáku a přitom chcete k večeři připravit specialitu, upečte lososa v bylinkové marinádě. Hotovo budete mít za 20 minut. Nachystejte si:

  • 500 gramů lososa,
  • citron,
  • 5 lžic olivového oleje,
  • sůl a pepř,
  • bylinky.

V pekáčku smíchejte olivový olej se solí, pepřem a bylinkami podle vlastní chuti. Přidejte vymačkanou šťávu z citronu a všechno promíchejte. Lososa v marinádě pořádně obalte. Pečte v troubě na 220 °C asi 20 minut. Jako přílohu můžete připravit vařené brambory nebo podusit zeleninu.

Ryby by se měly připravovat krátce a rychle. Lososí hlavní chod může být hotový už za 20 minut.Ryby by se měly připravovat krátce a rychle. Lososí hlavní chod může být hotový už za 20 minut.

4. Dezert: jahodová panna cotta

Kde jinde hledat inspiraci na valentýnský dezert než v Itálii, právě tam jsou totiž odborníky na romantiku. Připravte si lehký krémový zákusek z jahod. Na panna cottu budete potřebovat:

  • 500 gramů jahod,
  • 140 gramů řeckého jogurtu,
  • 100 gramů třtinového cukru,
  • 4 lžíce rostlinného mléka,
  • 2 lžičky želatiny.

Očištěné jahody rozmixujte spolu s jogurtem a mlékem, až vám vznikne hladký krém. Ten vlijte do hrnce, přidejte cukr a nechte přivést k varu. Až začne směs bublat, odstavte ji z ohně a přimíchejte želatinu. Krém pak nalijte do misek a nechte ztuhnout v lednici

Dezert si připravte den předem, aby vám dostatečně ztuhl. Nakonec zákusek ozdobte čerstvou jahodou a lístečkem máty.Dezert si připravte den předem, aby vám dostatečně ztuhl. Nakonec zákusek ozdobte čerstvou jahodou a lístečkem máty.

Základem příjemné valentýnské večeře je však kromě uvařených lahůdek i slavnostně prostřený stůl a dobré pití. Dodejte večeru atmosféru pomocí svíček. Nezapomeňte ani na láhev vína nebo domácí zázvorové limonády – i ty totiž vykouzlí na Valentýna toužebnou náladu.

A pokud chcete vybrat pro svůj protějšek i nějaký dárek, využijte našeho valentýnského rádce.

Co budete vařit na Valentýna vy? Podělte se s námi o své romantické recepty na Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025