Lepidlo a barvičky připravit, jde se tvořit
Děti s nadšením uvítají jakoukoliv aktivitu, při které se můžou vyřádit s barvičkami, nůžkami a lepidlem. Vytvořte si s nimi originální valentýnky, pusťte se do skládání origami anebo si spleťte papírová srdce.
Jedinečné valentýnky s dětmi vytvoříte, když třeba:
- vystřihnete ze společných fotek srdíčka a nalepíte je na připravené přáníčko,
- namalujete na přední stranu přáníčka nejhezčí vzpomínku na člověka, kterému ji chcete věnovat
- nebo obtisknete na přední stranu přáníčka rty namalované rtěnkou či dlaň pokrytou prstovými barvami.
Zahrajte si s dětmi malou hru
Lásky není v rodině nikdy dost. Pokud už jsou vaše děti trochu starší a umí psát, zahrajte si s nimi malou hru. Každý si vezměte několik papírků a napište nebo namalujte, co máte na ostatních nejradši. Jeden papírek pro každého člena rodiny. Přečtěte si vzkazy společně a obrázky případně dovysvětlete. Uvidíte, jak dokážou slova potěšit i rozesmát.
Bez sladkostí by Valentýn nebyl Valentýn
Jak z obyčejných muffinů udělat valentýnské? Upečte speciální červené muffiny v košíčcích ve tvaru srdce. Říká se jim red velvet cupcakes, neboli dortíčky rudý samet. Své jméno dostaly proto, že jsou výjimečně nadýchané a měkoučké.
Ingredience na 12 velvetů
- 125 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- půl lžičky prášku do pečiva
- půl lžičky soli
- 57 g másla pokojové teploty
- 150 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml podmáslí
- červené potravinářské barvivo (nejlépe gelové, ale klidně i práškové)
- 1 lžičku octa
- ½ lžičky jedlé sody
Náš tip: Místo podmáslí můžete použít mléko, do kterého přidáte dvě lžičky citronové šťávy nebo octa.
Postup
V míse si připravte mouku, kypřicí prášek, sůl a kakao. Změklé máslo vymíchejte do pěny, zašlehejte cukr, přidejte vejce, vanilku a vše spojte dohromady. V odměrce smíchejte podmáslí a červené barvivo (dejte ho asi na špičku lžičky). Pak při nízkých otáčkách mixérem zašlehejte po částech směs sypkých surovin a podmáslí s barvivem do pěny z vajec.
Úplně nakonec si připravte ocet do hrnečku. A teď to bude rychlovka. Smíchejte jej s jedlou sodou, jakmile dosyčí, zapracujte ho rychle do těsta a to ihned rovnoměrně rozdělte do připravených košíčků. Sametové muffiny se pečou na 175 stupňů asi 20 minut.
Valentýnská čokoláda vás zahřeje (nejen) u srdce
Na tohle vám stačí kvalitní čokoláda, několik špejlí a tvořítka na led ve tvaru srdce. Čokoládu rozpustíte ve vodní lázni, nalejete ji do tvořítek na led a do každého srdce zabodnete špejli. V lednici čokoládky ztuhnou a vy je pak můžete ze špejlí ukusovat anebo si ohřejte trochu mléka a čokoládky v ní nechte rozpustit.
Náš tip: Místo klasického plnotučného mléka zkuste použít kokosové.
Sušenky si napečte klidně i do zásoby
Pokud chcete na Valentýna obdarovat třeba babičku s dědečkem, stačí koupit krabici ve tvaru srdce a napéct do ní jakékoliv sušenky, které mají rádi.
Ingredience na cca 50 kusů dokonalých čokoládových sušenek
- 190 g másla pokojové teploty
- 250 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ⅔ prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 čokoláda nakrájená na malé kousky (hořká, mléčná nebo na vaření podle chuti)
- 1 pořádná lžíce medu
- 350-390 g hladké mouky a případně trošku na zpracování těsta
Náš tip: Třtinový cukr je v sušenkách důležitý, aby měly tu správnou konzistenci. Pokud byste je chtěli méně sladké, uberte 50 g cukru.
Postup
Změklé máslo nakrájené na kousky vyšlehejte s cukrem do pěny. Netrvá to víc než 2 minuty. K pěně přidejte vajíčka, med, vanilkový extrakt, prášek do pečiva i sůl. Mouku pak přisypávejte postupně po lžících, aby ji robot nebo mixér zapracoval. Ale pokud chcete pořádně zapojit děti, můžou těsto umíchat i rukama.
Nakonec do těsta vmíchejte ještě nakrájenou čokoládu. Nelekejte se, když bude těsto lepivé, a přisypte ještě trošku mouky, abyste z něj mohli tvořit kuličky, které naskládáte na plech vyložený pečicím papírem.
Dokonalé čokoládové sušenky potřebují v troubě asi 8 minut na 200 stupňů. Když jsou hotové, zezlátnou seshora i zespodu. Nepřepečte je, aby neztvrdly. Když dobu pečení vychytáte, budou se vám sušenky rozplývat na jazyku.
Náš tip: S kuličkami se moc nepiplejte, máslové těsto se vám totiž při tvarování bude rozpouštět v rukách. Pomůže ale, když si dlaně poprášíte moukou.
Po upečení jsou tyhle sušenky neodolatelné a když se přes noc rozleží, jsou ještě lepší. Jen dejte pozor, ať vám je děti neujídají pod rukama ještě za tepla, bolela by je bříška.
Slavíte Valentýna i s dětmi nebo dáváte přednost soukromí ve dvou? Napište nám do komentářů.