Jednoduchý návod, jak si předpěstovat vlastní sazenice | Blog Mall.cz

Jednoduchý návod, jak si předpěstovat vlastní sazenice

Zkušení pěstitelé vědí, že přípravy budoucí úrody i rozkvetlých balkónů začínají už doma. Zabořte ruce do hlíny a předpěstujte si vlastní sazenice. Jde to i z obýváku.

Kdo sází, má za tři. A u jarní výsadby to platí dvojnásob. Když se dobře připravíte, úroda bude o to bohatší. První fázi – předpěstování – přitom zvládnete hravě z domu. Pokud nechcete být závislí na kupovaných sazenicích, ale pořídit si vlastní, březen je ideální čas. Set můžete:

  • rajčata,
  • květák,
  • kedlubnu,
  • salát,
  • pórek
  • nebo okurky.

Nezůstávejte jen u zeleniny. Jestli už se těšíte na letní polévku s vůní čerstvé petrželky nebo majoránky, dejte se do díla. I pro bylinky je teď ta nejpříhodnější doba. Milovníci rozkvetlých balkónů si zase mohou předpěstovat letošní várku letniček. Vhodné jsou astry, slaměnky nebo hvozdík.

První fázi jarního zahradničení zvládnete od stolu. • 

Jak na to?

Příprava nových sazenic vám zabere jen pár minut. Připravte se ale na následnou pravidelnou péči. Dostatek vody, tepla i světla. Na to všechno si rostlinky potrpí. Jak začít?

1. Nachystejte si nádobu

Využít můžete plastové krabičky, truhlíky nebo kelímky, které najdete doma ve spíži. Nezapomeňte do nich ale udělat dírky! Jen tak bude mít voda ze zálivky kudy odtékat a rostlinky neuhnijí.

Na setí semínek si vystačíte s domácími zásobami. Využijte plastové krabičky, kelímky od jogurtů nebo třeba odříznuté krabice od mléka. • 

2. Substrát nade vše

V květinářství nebo zahradnictví seženete kvalitní hotovou zeminu na výsevy. V ní se bude sazeničkám dařit. Chcete-li si výsledek pojistit, přimíchejte do substrátu křemičitý písek – díky němu bude zemina lépe propustná a nebude se v květináči držet hniloba.

NÁŠ TIP: Substrát před použitím raději propařte. Dejte ho na 10 minut do trouby rozehřáté na 90-100 °C. Tím se zbavíte zárodků nemocí i drobných škůdců, kteří by mohli rostlinky napadnout.

3. Sázejte

Zeminu vsypte do nádoby a povrch navlhčete. Pak na něj nasypte semínka a jemně je zamáčkněte do hlíny. Řiďte se vždy pokyny na sáčku – některé druhy se ještě zasypávají, jiné ne. Nic ale nezkazíte, když je lehce poprášíte prosátou zeminou a nakonec postříkáte vodou z rozprašovače.

Přes sázením udělejte test klíčivosti. Nasypte semínka do misky s vodou – zdravé kousky klesnou asi během půl hodiny ke dnu. Ty, které zůstanou na hladině, raději nepoužívejte. Jsou vysušené a nevyklíčily by dobře. • 

4. Přesazujte a pečujte

Po několika dnech rostliny vyklíčí. Nejprve vyrostou děložní lístky. Jakmile se objeví první 2–3 pravé listy, je potřeba je rozsadit. Jen tak budou mít prostor pro růst kořenů.

Využijte menší květináče nebo sadbovače s oddíly na jednotlivé sazenice. Až dost povyrostou, budou odtud putovat rovnou na zahradu nebo balkón.

Svatá zahrádkářská trojice

Chcete, aby se vám sazenice dobře ujaly? Splňte 3 podmínky a dopřejte jim:

1. Světlo - květináče dejte na světlé místo. Ideální je vnitřní okenní parapet, kde má rostlina zásobu světla. Zapomeňte ale na přímé sluneční záření, to by jí neudělalo dobře. Máte-li záclony, sem s nimi.

2. Teplo – při klíčení dbejte i na správnou teplotu, každý druh přitom potřebuje jinou. Většinou se pohybuje kolem 20 °C. Po přesazení už najděte sazenicím chladnější prostředí. Světlý kout s 15–18 °C bude to pravé. Ve větším teple rostou rostliny moc rychle, jsou slabé a tenké.

3. Vlhkost – všeho s mírou. To platí u zálivky tak, jako nikde jinde. Nenechte substrát vyschnout, ale ani ho nepřelévejte. Máte-li rozprašovač, sem s tím. Rosení je ideální – semínka se totiž nevyplaví a voda se zároveň dostane i do spodních vrstev květináče.

Správná zálivka je základem úspěchu. Nelijte do květináčů vodu proudem. Daleko lepší je rosení pomocí rozprašovače, které je jemnější k zemině i samotné rostlince. • 

Pravidelnou domácí péči věnujte všem sazenicím zhruba do května. Pak je čas vynést rostlinky ven. Ale postupně.

Nejprve začněte s jejich otužováním přes den. Pokud nemrzne, nechte je po pár dnech venku i přes noc. Připraví se na venkovní podmínky a v záhonu nebo truhlíku se jim pak bude dařit.

Do května je ještě spousta času. Pokud už se nemůžete osobního setkání se záhony dočkat, vyrazte na zahradu hned. Mrkev, špenát, petržel nebo ředkvičky, to všechno jsou mrazuvzdorné rostliny, které můžete vysázet už teď. Prostudujte si další úkoly, které vás na jaře na zahradě čekají. A pak už alou ven!

Chystáte se na předpěstování vlastních sazenic? Podělte se s námi o svoje zahradnické tipy na Facebooku.