S chytrými domácími zahrádkami bude zahrádkářem každý. A po celý rok | Blog Mall.cz

S chytrými domácími zahrádkami bude zahrádkářem každý. A po celý rok

Vaření bez čerstvých bylinek není nikdy úplně ono. Jejich pěstování ale umí pěkně potrápit i šikovnější zahrádkáře. Ještě těžší je udržet rostlinky při životě v bytě. S domácími hydroponickými zahrádkami vypěstujete krásné bylinky, i když nemáte zahradničení zrovna v malíku.

Bylinky v květináčích se bez pravidelné péče neobejdou

Pokud hodláte pěstovat bylinky doma nebo na balkoně klasickou cestou, smiřte se s tím, že bez práce to nebude.

Bylinky totiž umí být pořádně náročné:

  • semínka musíte předpěstovat v sadbovači a pak přesadit do květináčů,
  • namixovat správnou směs zeminy, aby bylinky prospívaly, je úplná alchymie,
  • nevyhnete se každodennímu zalévání a pravidelnému zastřihování,
  • vyřešit musíte i ideální osvětlení
  • a trvalky, jako je např. rozmarýn nebo tymián, musíte pravidelně hnojit a přesazovat.

Udržet bylinkovou zahrádku při životě v domácích podmínkách bývá obtížné. Potřebují každodenní péči, aby dobře prospívaly. A kdo se o ně postará, když pojedete na dovolenou? • 

Jde to i bez práce

Co kdyby vám někdo řekl, že si vypěstujete krásné, voňavé a zdravé bylinky i bez hlíny, hnojiv a zalévání? Hydroponické domácí zahrádky dělají všechnu práci za vás. Stačí koupit kapsle s vybranými rostlinkami, které nejsou o nic dražší než předpěstované sazeničky, a vložit je do živného roztoku plně nahrazujícího půdu. Za dvě minuty máte hotovo.

Hydroponické pěstování není žádná novinka. Už staří Egypťané věděli, že při tomto způsobu pěstování rostlinky rostou rychleji a vyhýbají se jim škůdci, plísně i choroby.

Hydroponické zahrádky jsou ideální nejen pro bylinky, ale i další rostliny. Testujte a objevujte další možnosti tohoto způsobu pěstování. • 

Jak hydroponické pěstování funguje?

Místo půdy roztok nasycený živinami. Místo slunce speciální světlo. Místo ručního zalévání inteligentní zavlažování.

Hydroponická zahrádka pečuje o rostlinky speciálním fotosyntetickým světelným spektrem, takže v každé fázi růstu mají přesně to světlo, jaké potřebují. Díky tomu jsou vaše bylinky větší, kvalitnější a zdravější. Obsahují totiž i více vitamínů a minerálních látek. A hlavně vám provoní celý byt.

Čerstvé bylinky po celý rok. Díky chytré hydroponické zahrádce budete mít po ruce vždy čerstvé a voňavé ingredience k vaření. • 

S hydroponickou zahrádkou je každý zahradníkem

Stávalo se vám běžně, že jste zapomněli bylinky zalít a ony vám všechny do jedné seschly na prach? Například s inteligentní zahrádkou Plantui se vám to nestane – sama si řekne, kdy potřebuje do roztoku přidat živiny. O bylinky pečuje, i když jste na dovolené. Stačí ji jen zapnout do zásuvky.

Jednoduše navíc nastavíte i:

  • Režim spánku – rostlinky musí také někdy odpočívat, proto jim chytré zahrádky dopřejí vždy osm hodin bez světla. Zhasnou každý den ve stejnou dobu, kterou si určíte sami.
  • Režim odvápnění – protože jsou zahrádky naplněné vodou, může se v nich usazovat vodní kámen. Nečeká vás ale žádné namáhavé čištění. Chytré zahrádky to zvládají samy.

Jak na to krok za krokem

V jedné chytré zahradě současně pěstujete až 6 rostlin. Zasaďte si bylinky, salát či jedlé květy. Bez ohledu na roční období.

Krok 1: Sestavte zahrádku Plantui a do spodní části nalijte 3 litry vody se 3 lžičkami živin.

Krok 2: Kapsle s bylinkami a dalšími rostlinkami vložte do přichystaných drážek.

Krok 3: Zapněte zahrádku do zásuvky a asi za 5 dní už uvidíte první lístečky.

Krok 4: Systém se stará za vás. Vy jen postupně zvedejte vrchní část s osvětlením, aby se lístky bylinek o lampu nespálily.

Krok 5: Asi za 6 týdnů už sklízíte voňavou úrodu.

Až bylinky spotřebujete, stačí vytáhnout kapsle a vložit zase nové. Tři kusy pořídíte za 149 Kč.

Chytré domácí zahrádky nemusíte nijak opečovávat. Stačí jen jednou za čas přilít vodu a přisypat živiny. Třeba zahrádka Plantui si sama řekne, kdy od vás něco potřebuje. • 

Víc než květináč

Už žádné ruce ušpiněné od hlíny, seschlé bylinky nebo saláty plné škůdců. Domácí inteligentní zahrádka, jako je Plantui, je šikovný zahradník, tichý společník i krásná minimalistická dekorace.

Režim spánku, stejně jako režim dovolená, případně zhasnutí světla nastavujete dotekem a pohlazením. Takže se nedivte, pokud brzy začnete mít chuť si se svou zahrádkou povídat.

Napište nám do komentářů, co na hydroponické pěstování říkáte.