Nejúčinnější metody, kterými ze své zahrady vyženete krtka | Blog Mall.cz

Nejúčinnější metody, kterými ze své zahrady vyženete krtka

I když je přítomnost krtka v zahradě známkou zdravé půdy, většina zahrádkářů o jeho návštěvu příliš nestojí. Krtci v zemi budují síť chodeb, oslabují kořenový systém rostlin a na povrchu vytváří nehezké krtince. Jak se těchto malých savců šetrně zbavíte?

Vypuďte krtka pachem

Krtci jsou sice slepí, zato mají výborný sluch a čich. Pomáhá proto, když na svou zahradu vysázíte silně aromatické rostliny, které krtkovi nejsou příjemné.

Ačkoliv se říká, že krtkům hodně vadí česnek, ve skutečnosti se stává, že krtinec klidně najdete uprostřed česnekového záhonu. Mnohem účinnější je řebčík královský, jehož jedovatá cibule šíří v zemi zápach, který krtky spolehlivě zapudí.

Řebčíky na svou zahradu sázejte v srpnu nebo září, aby měly před zimou čas zakořenit. Napřesrok v dubnu vám pak rozkvetou do nádherných žlutých, oranžových nebo červených květů.

Řebčík královský. Tato majestátní rostlina dorůstá až do výšky jednoho metru a pachem cibulky dokáže vyhnat krtky z vaší zahrady. • 

Překvapte ho zvířecími chlupy

Rojí se vám na zahradě krtince, takže čekání na řebčík momentálně nepřipadá v úvahu? Zkuste v podzemních chodbách krtka nastražit zvířecí chlupy nebo lidské vlasy.

Psi, kočky a lidé jsou z pohledu krtka predátoři, proto se jim vyhýbá. Vezměte pár chomáčů svých vlasů nebo chlupů svého mazlíčka a umístěte je do krtčích chodeb. Jejich pach krtka přiměje rychle vyklidit pole a navíc máte jistotu, že zmizí opravdu daleko. Dobře totiž ví, že rajón predátora může být hodně velký.

Pokud chcete, aby krtek zůstal na míle daleko celou sezónu, musíte na zahradu pravidelně dávat vlasy nebo chlupy nové. Pach těchto nástrah totiž časem slábne, takže pak krtkovi nezabrání v tom, aby se do svého oblíbeného místečka vrátil.

Sestavte si vlastní plašič

Protože má krtek velmi dobře vyvinutý sluch, můžete ho ze zahrady vyhnat také pomocí zvukových plašičů. Buď si za pár korun kupte hotový plašič proti krtkům, anebo si podobné zařízení sestavte sami doma: stačí vám kovová tyč, pět plastových lahví a vteřinové lepidlo.

  • Vezměte čtyři PET lahve, odměřte asi 10 cm od jejich spodního okraje a uřízněte dno.
  • Pátou láhev zespodu probodněte a nasuňte na kovovou tyč.
  • Nyní vezměte čtyři odřezaná dna z PET lahví a ty přilepte po stranách lahve na tyči.
  • Hotovou konstrukci zapíchněte do záhonku.

Krtka následně ruší nejen zvuk, který plašič vydává, ale také miniaturní vibrace v půdě. Nevýhodou je, že zvuk plašičů může rušit také vás, takže může pokazit zahradní idylku.

Krtince nelikvidujte, zamezíte tím přístupu vzduchu do chodby a krtek si vyhrabe nový. Raději hlínu shrábněte a použijte na záhony nebo do květináčů. • 

Vykuřte ho

Na první pohled možná trošku drsné, na druhou stranu velmi efektivní a rychlé řešení. Vezměte dýmovnici, zapalte ji, hoďte do krtčí chodby a savec bude co nevidět daleko za hranicemi vašeho pozemku.

Pokud nechcete kupovat dýmovnici, můžete krtka vypudit i kouřem z dvoutaktních motorů, například zahradní sekačky nebo motorové pily. V tomto případě nicméně platí, že krtek se na vaši zahradu může časem vrátit.

Rozhodně však myslete na to, že krtek obecný je u nás chráněný, takže mu nesmíte ublížit nebo ho zabít. Pokud se tedy rozhodnete použít například pasti, musíte je často kontrolovat, aby se v nich uvíznutý krtek příliš dlouho netrápil. Odchyceného krtka pak odnesete daleko za svůj pozemek a vypustíte.

Navštívil vás někdy krtek? A jak jste se s ním vypořádali? Dejte nám vědět do komentářů.

Témata:
  zahrada, krtek, krtinec, plašič