Psí obleček není jen módní záležitost | Blog Mall.cz

Psí obleček není jen módní záležitost: udržte pejsky v teple správnou garderobou

Až půjdete na zimní procházku, klidně svého čtyřnohého mazlíčka vymóděte. Vhodně vybraný obleček totiž ochrání psa před chladem a navíc pomůže předejít nastydnutí ledvin či kloubů. Přečtěte si, v jakých případech chlupáče ven oblékat a jak psa správně změřit, aby mu obleček padnul.

Pokud jde o psí oblečení, existují mezi pejskaři dva tábory. Jedni psí oblečení odmítají, protože ho podle nich pes nepotřebuje – na počasí si navykne a proti zimě se sám obrní. Jiní jsou naopak zastánci psí módy a tvrdí, že stejně jako se v zimě víc oblékají lidé, měli by se do chladu nabalit i pejsci.

Takže oblékat, či neoblékat?

Psí srst má od od přírody termoregulační funkci, takže chlupáče chrání před chladem i horkem. Ale zatímco dřív žili psi spíš venku ve vlastní boudě a na chlad byli zvyklí, dnes žijí mnohem častěji s páníčkem v bytě a na nízké teploty jsou choulostivější.

Časté střídání teplot (z vyhřátého bytu na procházku a zase zpátky) navíc dává termoregulaci pořádně zabrat a pejsci už nejsou na pobyt v mrazech vyšlechtění tak jako dřív. 

To, zda psovi pořídíte obleček, ovlivňuje třeba velikost psa, jeho osrstění, otužilost i kondice. Například severská plemena s hustou srstí, jako je husky nebo špic, oblékat nepotřebují. • 

Důležitá je také otužilost vašeho pejska

Pokud zvažujete nákup psího oblečku, nerozmýšlejte se jen podle velikosti svého psa nebo plemene. Platí sice, že menší psi s kratšíma nohama (jako jezevčíci) prochladnou rychleji, ale i velká plemena někdy potřebují v chladných měsících zahřát. 

Vezměte v potaz i to, jestli je chlupáč zvyklý na pobyt venku v chladu – pokud tráví většinu času ve vyhřátém bytě, v zimě choďte jen na krátké procházky a raději mu pořiďte psí obleček, který ho udrží v teple a navíc ho ochrání i před plískanicemi a ušpiněním.

Záleží i na osrstění

Klíčová je také srst vašeho mazlíka. Psům vyrůstá z jednoho kožního póru jeden silnější chlup (takzvaný pesík) a 5–20 jemnějších chlupů podsady. Právě podsada zajišťuje tepelnou izolaci psa – zadržuje v sobě vzduch, který se zahřívá a drží tělesné teplo.

Obecně platí, že pejsci bez podsady nejsou proti chladu a vlhkosti tak dobře chránění a obleček potřebují. Týká se to hladkosrstých plemen a „naháčů”, jako jsou:

  • dobrmani,
  • jezevčíci,
  • mopsíci,
  • čivavy,
  • jorkšíři,
  • maltézáčci,
  • pudli,
  • bišonci
  • nebo třeba kokršpanělové.

Plemena s podsadou, jako je německý ovčák nebo labradorský retrívr, pak většinou oblečky nepotřebují.

Náš tip: Kromě oblečku psa v zimě ochráníte i tím, že ho nenecháte ostříhat nakrátko. Naplánujte si proto stříhání ideálně na jaro, aby měl pejsek v zimě srsti víc a neprochladl.

Pokud si nejste jistí, zda váš pes obleček potřebuje, všímejte si, jak se venku chová. Pokud se třese, i když se hýbe, ocení vrstvu navíc. • 

>> Co vám chce váš chlupáč povědět? Naučte se psí řeč těla. <<

Kdy tedy psa oblékat?

Odpověď je jednoduchá – když to opravdu potřebuje. Oblečení neberte jako módní záležitost, ale jako funkční řešení. Oblékejte:

  • Nemocné psy – pokud má váš mazlík nějaké zdravotní problémy, s nákupem oblečku neváhejte. Především problémům s páteří, krkem, klouby nebo ledvinami můžete ulevit, když psa udržíte v teple. Platí to také pro pejsky po operaci: zvlášť jestli má hafan vyholenou nějakou část těla, před zimou ji ochraňte oblečkem.
  • Staré psy – schopnost termoregulace u pejsků s věkem klesá. Navíc starý pes už není moc aktivní a pohybuje se pomalu, těžko se proto sám zahřeje prací svalů.
  • Psy po tréninku – i když má váš pes dostatečně huňatou srst a je zcela zdravý, na tréninkové odpoledne na cvičáku nebo závody ho raději oblečte. Při aktivitě se pes zahřeje, a kdybyste ho pak neudržovali v teple, svaly rychle vychladnou a zatuhnou.
  • Krátkosrstá plemena a „naháče” – pokud máte doma psa, který má málo srsti a v některých partiích dokonce prosvítá kůže, pořiďte mu na procházky vrstvu, která ho zahřeje. U bezsrstých plemen je pak obleček naprostou nutností.

S oblečením nezapomínejte ani na štěňata, která potřebují v chladných měsících zahřát dvojnásob. • 

Vyberte obleček, který psovi padne a zahřeje ho

Před zimou a promoknutím vašeho pejska ochrání jen takový obleček, který mu padne a zakryje všechny choulostivé části jeho těla.

K dostání jsou různé střihy, ideálně ale psovi pořiďte vestu – takový obleček ochrání záda, hrudník i břicho. Je bez nohavic, takže se snadno obléká a neomezuje psa v pohybu.

K dostání jsou i psí bundy, které vypadají podobně jako vesty, ale mají navíc nohavičky na přední tlapky. Kombinézy mají pak nohavice pro všechny čtyři nohy. Obě varianty střihů jsou ale spíš módní záležitostí a hůř se psovi oblékají.

„Při výběru střihu myslete hlavně na to, aby obleček psa neomezoval v pohybu a aby se dal dobře obléknout. Střihy jako bunda nebo kombinéza, které se nasazují i na nohy, bych pro psy nedoporučila. Je to jen módní výstřelek – pes nikdy nepotřebuje zahřát nohy, ale pouze záda.”

Kateřina Pudilová, střihačka psů, která se věnovala i šití psích oblečků

Důležitý je také materiál, ze kterého je obleček ušitý. Vybírejte kvalitní kousky z nepromokavých materiálů, které nenasáknou vodu – mokrá látka na těle by byla pro psa ještě horší, než kdyby byl úplně nahý. K dostání jsou i psí oblečky ze softshellu a termo materiálu, které jsou lehké a rychle schnou.

„Pokud je pejsek sportovec, pořiďte mu oblečení z funkčních materiálů, jako je softshell nebo Gore-Tex. Jestli máte doma klasického gaučáka, stačí mu pouze vesta s vyteplením třeba z vatelínu.”

Kateřina Pudilová, střihačka psů, která se věnovala i šití psích oblečků

Jak vybrat velikost: vezměte psovi míry

Na nákupy vyrazte nejlépe spolu se svým mazlíčkem, aby si mohl oblečení rovnou vyzkoušet. Pokud to nejde, důkladně psa předem změřte a zapište si míry. Je důležité, aby obleček psa nikde neškrtil ani nedřel.

Zaměřte se hlavně na délku oblečku – pokud bude psovi krátký, nezakryje mu dostatečně záda a pes bude mít odhalené ledviny. Příliš dlouhý obleček, který psovi sahá až k ocasu, ho zase omezuje v pohybu.

Psa měřte vždy ve stoje (pomocí krejčovského metru nebo provázku). Pokud máte doma chlupáče s hustou a dlouhou srstí, raději připočítejte pár centimetrů na délce zad i u obvodu hrudníku. • 

Při nákupu vesty nemusíte řešit, jestli máte doma fenku nebo psa – mají většinou zapínání těsně pod hrudníkem a střih je vhodný pro obě pohlaví. Ale chcete-li svého psa vymódit do kombinézy nebo bundy, pak hledejte kousky určené speciálně pro fenky, nebo naopak pro psy.

>> Pořiďte psovi obleček z MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.