Které nemoci hrozí psům na podzim? | Blog Mall.cz

Co hrozí psům na podzim? Předejděte nachlazení i dalším 4 potížím

Stejně jako lidé jsou i pejskové na podzim náchylnější k nemocem – a není to jen nachlazení. Přečtěte si, které potíže psům na podzim hrozí, jak je poznáte a jak si s nimi poradíte.

Pokud je pes nemocný, má podobné příznaky jako vy. Jestliže u něj zpozorujete malátnost  a podrážděnost, zakalené oči, sípání, zvýšenou teplotu nebo odmítání jídla, nejspíš ho trápí některá z podzimních nemocí. Nejvíc psům hrozí:

1. Nachlazení a psí chřipka

Stačí, když pejsek na procházce zmokne, a je zaděláno na pořádné psí nachlazení. Někdy se mu říká také psincový či kotcový kašel a jde o onemocnění horních cest dýchacích. Psa při něm trápí suchý kašel až dávení, často má zvýšenou teplotu, je ospalý a teče mu z očí i nosu.

Co s tím? Nechte pejska v klidu a zkraťte dobu strávenou venku. Choďte jen na krátké procházky a mějte hafana celou dobu na vodítku, abyste zamezili styku s ostatními pejsky. Psí chřipka je totiž velmi nakažlivá.

Pomůže, když mazlíčkovi zvýšíte příjem vitamínu C, například ve speciálních sirupech. Běžně se pejsek z nachlazení vylíže asi za týden. Pokud se příznaky nelepší delší dobu, zajděte k veterináři.

Náš tip: Situaci nepodceňujte hlavně se štěňaty nebo starými psy, u kterých může nemoc přejít až v zápal plic. Nejlépe uděláte, když necháte pejska proti psincovému kašli naočkovat.

>> Vitamíny pro psy na posílení imunity najdete na MALL.CZ. <<

Někteří majitelé psů mají strach, aby se domácí mazlíčci nenakazili koronavirem Covid-19. Jestli máte doma čtyřnohého kamaráda, nebojte se – podle Státní veterinární správy se koronavirus přenáší pouze z člověka na člověka. Psi jsou tedy v bezpečí. • 

2. Bolest kloubů

V chladném a vlhkém počasí pejsky často trápí bolesti kloubů a artróza, která se projevuje hlavně kulháním. Jestliže váš pejsek na bolesti kloubů trpí, dávejte mu na podzim preventivně léky, které podporují regeneraci chrupavek.

Zaveďte také klidnější režim a omezte procházky v podzimních plískanicích, vlhko by neudělalo psovi dobře. Pokud kulhání neustane nebo pejsek trpí velkými bolestmi, zajeďte k veterináři a nechte mu předepsat analgetika.

>> Vitamíny na chrupavky seženete na MALL.CZ. <<

3. Osiny

Kromě počasí způsobuje na podzim psům nepříjemnosti také příroda. Nebezpečná jsou malá semínka trávy – takzvané osiny. Mají sice milimetrové rozměry, ale dokážou napáchat velké škody. Zapíchnou se chlupáčům do těla a zalezou pod kůži, kde se vytvoří bolestivý zánět.

Nejčastěji osinky zalezou do tlapek, ale někdy se usídlí i v uších nebo v blízkosti očí. Kůže je v daném místě červená, horká a na dotek bolestivá. Pejsek si pak navíc místo škrábe nebo se snaží ho vykousnout, a tím si způsobuje bolestivé rány.

Vyhýbejte se při venčení místům, kde je suchá odkvetlá tráva. A po návratu domů psa vždy pořádně zkontrolujte. Jakmile objevíte zanícené místo, namažte ho „višňovou mastí” neboli Višněvského balzámem, který osinu vytáhne.

>> Čtěte také, jaké nemoci pejskům hrozí jindy než na podzim. <<

Při venčení dávejte pozor také na podzimní plody, které dozrávají a opadávají na zem. Pohlídejte si, aby pejsek na procházce nesežral jedovaté bobule jako jeřabiny nebo nadměrné množství ovoce s peckami, které by mohly ucpat trávicí trakt. • 

4. Záněty kůže

K zánětům kůže přispívá kromě osinek také skotačení psů v loužích. Stačí, aby měl chlupáč na těle malou ranku, a po vyválení v zabahněné kaluži se místo zanítí a svědí. Pejsek si ho škrábe a infekce se jen tak nezbaví.

Po návratu z procházky proto čtyřnohého kamaráda vždy pečlivě prohlédněte, tlapky umyjte a vysušte. Jestliže se zánět objeví, jděte na veterinu. Lékař nejspíš nasadí psovi antibiotika.

5. Blechy, klíšťata a svilušky

Klíšťata mají sice pré hlavně v horkých letních dnech, ale psům se nevyhýbají ani na podzim. Na přelomu léta a podzimu na psy ve velkém útočí také svilušky – ty poznáte podle červených flíčků na psím těle nebo celých ložisek drobných larev, které se přisávají k pokožce.

Pejska můžete ochránit, když mu hned po příchodu z procházky nastříkáte tlapky antiparazitickým sprejem. Nadále preventivně používejte také antiparazitické šampony nebo obojky.

>> Svilušky útočí: zjistěte, jak ochráníte své mazlíčky i sebe. <<

Pokud vám doma chybí antiparazitika nebo jiné potřeby pro vašeho pejska, mrkněte se k nám na MALL.CZ  – právě slavíme měsíc mazlíčků a psí doplňky pořídíte v akci.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.