7 nej grilů pro léto 2019 | Blog Mall.cz

Léto s vůní steaků: 7 nej grilů pro léto 2019

Vůně šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny k létu neodmyslitelně patří. Abyste se stali králem grilu, samotné kuchařské dovednosti nestačí – stejně důležité je i to, na čem vypečené dobroty připravujete. Sepsali jsme pro vás tipy na top pomocníky, které letos vévodí grilovacímu trhu.

Než se vrhnete do výběru grilu, rozmyslete si, co od něj očekáváte. Klíčové je hlavně to:

  • jak často budete grilovat,
  • pro kolik lidí
  • a kolik chcete do letní zábavy investovat.

Zapřemýšlejte i nad tím, kde grilovačky většinou pořádáte – zda gril často přenášíte, nebo stojí pořád na jednom místě. Vždy se dívejte na:

  • stabilitu – gril musí být dost masivní, aby vydržel stát i na nerovném povrchu na zahradě nebo v silném větru,
  • materiál – vybírejte kvalitní rošty z nerezu nebo litiny,
  • způsob čištění – všechny části grilu musí být dobře přístupné, abyste neměli velkou práci s úklidem.

Vybírat můžete z grilů na dřevěné uhlí, plynových grilů nebo z těch elektrických. Každý typ má své výhody i nevýhody a maso z něj chutná jinak.

Pochutnejte si na grilovaných pochoutkách. Opéct je můžete na grilu na plyn, elektriku nebo dřevěné uhlí. • 

>> Více o tom, jak vybrat správný typ grilu, si přečtěte v průvodci na MALL.cz. <<

Jaký gril si tedy pořídit domů? Vybrali jsme pro vás 8 nejlepších grilů pro letošní léto.

1. Plynový gril Campingaz C-LINE 2 Classic

Tohoto grilovacího pomocníka oceníte zejména, pokud děláte grilovačky často. Nabízí totiž veškerý komfort pro profesionální grilování – ve víku má zabudovaný teploměr, který hlídá rovnoměrnou teplotu v celém grilu. Pomocí ovládacích knoflíků můžete teplotu i sami regulovat.

Plynový gril Campingaz je navíc vybaven postranními stolky a čelní odkládací plochou, takže máte pořád všechno po ruce. Další plus: je velmi stabilní. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí je ale náročnější jeho sestavení a vyšší pořizovací cena v řádech tisíců korun.

>> Pořiďte si plynový gril Campingaz C-LINE Classic na MALL.cz. <<

2. Kotlový gril na dřevěné úhlí Fieldman FZG 1004

Chcete-li si užít charakteristickou chuť masa ovoněného kouřem, sáhněte po grilu na dřevěné uhlí. S kotlovým grilem Fieldman FZG 1004 snadno připravíte hostinu i pro početnou partu. Průměr grilovací plochy je totiž více než 54 centimetrů.

Gril má navíc pojezdová kolečka, takže ho můžete libovolně přesouvat po celé zahradě a nenadřete se. Zároveň je ale stabilní. Popelník se dá snadno vyjmout, čištění je proto hračka. Pořídíte ho za cenu kolem 1 600 korun.

>> Prohlédněte si kotlový gril Fieldman FZG 1004 na MALL.cz. <<

Pokud vám stačí menší gril, podívejte se na verzi FZG 1009 – průměr grilovací plochy je 41 centimetrů, takže je gril skladnější.

Na dřevěném uhlí si připravíte steaky s nezaměnitelnou vůní i chutí. • 

3. Elektrický kontaktní gril Tefal GC714834 Optigrill+

V seznamu top grilů nesmí chybět. Grilování s ním zvládne i úplný začátečník, má totiž 6 automatických programů podle druhu masa, který zrovna grilujete – od hovězí svíčkové až po mořské plody. Teplotu můžete ale regulovat i ručně.

Pomocí barevného indikátoru navíc gril ukazuje stupně propečení a v jednotlivých fázích vás upozorní zvukovým signálem. Steaky tak vždycky připravíte přesně tak, jak si hosté přejí – pořádně krvavé nebo dobře propečené.

A pokud se vám po grilování nikdy nechce do úklidu, oceníte vyjímatelné desky a tác na šťávu, které můžete bez obav dát i do myčky.

>> Multifunkční gril Tefal pořídíte na MALL.cz do 5 tisíc korun. <<

4. Stolní elektrický gril JATA GR559

Pokud si chcete grilování vychutnávat stejně jako každé sousto připraveného jídla, je pro vás stolní gril JATA jako dělaný. Má grilovací terracotovou desku, která se vyrábí ve Španělsku – sálá mírné teplo (podobně jako oblíbený lávový kámen) a peče pozvolna.

Povrch z kameniny je odolný proti škrábancům. Výrobci proto sami říkají, že na něm bez obav můžete maso i krájet nebo ho čistit drátěnkou.

>> Stolní gril JATA GR559 najdete na MALL.cz za 2 599 korun. <<

Elektrické grily jsou velmi snadné na údržbu a čištění. V případě stolního grilu JATA se navíc nemusíte úklidu bát – klidně na něj vezměte drátěnku, terracotový povrch to vydrží. • 

5. Elektrický víceúčelový gril Tefal GC451B12 Super Grill UC700

Patří mezi nejoblíbenější grilovací pomocníky, protože vám pomůže s každým krokem. Termostat má 4 pozice pro různé typy potravin, od zeleniny až po maso. Na digitálním časovači si navíc nastavíte osvědčenou dobu grilování a přístroj sám pohlídá, kdy je jídlo hotové. Nemusíte tak pořád odbíhat ke grilu – klidně se věnujte hostům.

Kromě rychlosti přípravy oceníte i snadnou údržbu – odnímatelné hliníkové desky a odkapávač na šťávu dejte po grilování jednoduše do myčky.

>> Prozkoumejte další výhody elektrického grilu Tefal na MALL.cz. <<

6. Přenosný gril Fieldman FZG 1003

Grilování si nemusíte užívat jen doma na zahradě. Jste-li labužníci, kteří s grilem jezdí i do kempu nebo si chtějí opéct svůj úlovek na rybářském výletě, potřebujete přístroj, který je skladný a praktický. Na cestovatele mysleli výrobci grilu Fieldman FZG 1003.

Má malé rozměry jen 26×12,5 centimetru, což je tak akorát na večeři pro dva. Gril je navíc uložen v multifunkční termotašce – můžete ho v něm převážet, nebo klidně vyndat a tašku využít jako ochlazovač nápojů. Gril vás navíc vyjde na necelých 500 korun.

>> Kupte si svůj praktický gril na cesty Fieldman FZG 1003 na MALL.cz. <<

7. Gril na dřevěné uhlí Happy Green Gril RANCHER

Jestliže často pořádáte velké oslavy nebo grilovačky pro spoustu kamarádů, využijete gril Rancher. Je vyroben z karbonové oceli a má hned 2 rošty – jeden nahřívací a druhý grilovací. Díky uzavíratelnému víku si můžete troufnout i na větší kusy masa, udělají se ve vlastní šťávě a díky tomu se propečou rovnoměrně.

>> Pořiďte si gril na dřevěné uhlí Rancher za 1 499 korun na MALL.cz. <<

Na grilování si připravte prorostlé kusy masa – tuk totiž dává grilovanému masu chuť. • 

Plánujete si letos pořídit nový gril? Napište nám do komentářů, který jste si vybrali.