Jak správně grilovat šťavnaté steaky | Blog Mall.cz

Jak správně grilovat šťavnaté steaky

Nevhodné maso a špatné marinování. To jsou dvě nejčastější příčiny pokažené grilovačky. Poradíme, jak vybrat steak, správně ho naložit a rozpálit gril tak, aby se strávníci olizovali až za ušima.

Maso: čím prorostlejší, tím lepší

V obchodě nebo u řezníka vybírejte prorostlé kousky, protože je to právě tuk, který dává grilovanému masu chuť. Libové maso na gril také může, věnujte ale pozornost správnému marinování. Tady totiž přichází ke slovu chemie – správná marináda naruší strukturu masa a to bude jemnější a lahodnější.

V den grilování vytáhněte maso alespoň 2–3 hodiny předem z lednice, aby neutrpělo teplotní šok. Grilovat rozmrazované steaky není vhodné. Pokud není zbytí, nechte je přes noc povolit v lednici, a to na mřížce, aby z nich mohla odkapávat voda. Tabu je ale rozmrazování steaků v mikrovlnné troubě.

Takto prorostlé hovězí si s grilem perfektně rozumí. • 

Marinády: den předem naložit, těsně před grilem otřít

Zapomeňte na potírání steaků marinádou těsně před vložením na gril. Aby marináda skutečně fungovala, zjemnila maso a předala mu chuť koření a bylinek, potřebuje u prorostlého masa účinkovat alespoň 3 hodiny. Plnější chuti a zjemňujícího účinku ale dosáhnete, když maso do marinády naložíte 24 hodin předem.

Těsně před grilováním ji naopak z masa otřete, aby neodkapávala na uhlíky. Povzbuzeny olejem by začaly hořet a do masa uvolnily rakovinotvorné látky.

Marinády si vždy vyrábějte domácí. Málokdo totiž ví, že ty kupované jsou často za ztrátou šťávy z masa. Obsahují totiž sůl, která z masa vytahuje vodu. Slánku tedy berte do ruky, až je steak na talíři.

Medem a cukrem v marinádách šetřete. • 

Při domácí výrobě šetřete také s medem a cukrem, který v žáru tvrdne na karamel a zabraňuje prostupu tepla do masa. Delikátní chuti grilovaného masa s medem se ale nemusíte vzdávat – prostě jen medem potřete steak přímo na grilu chvíli před sundáním.

Gril: nejdřív na rozpáleném středu, pak na okraji 

Maso je naložené, je čas rozpálit gril. Pokud je grilovačka variací na rychlou letní večeři, použijte dřevěné uhlí. Rychle se rozehřeje, ale hoří kratší dobu. Čekáte-li větší společnost, doporučujeme brikety, které udrží gril rozpálený delší dobu. S plynovým nebo elektrickým grilem samozřejmě tohle dilema řešit nemusíte.

Nechte uhlíky hořet tak dlouho, až se na nich vytvoří vrstva popela zbarvená doběla. Trvá to zhruba 40 minut a že nastal správný čas, poznáte jednoduchým testem.

Pokud ruku nad grilem neudržíte vůbec, hrozí, že se maso spálí. Raději počkejte. • 

Steaky vložte nejdříve do středu grilu, kde je nejvyšší teplota. Maso se zatáhne a pak ho můžete přesunout ke kraji. Na tyto manévry používejte grilovací kleště, nikdy ne vidličku - pokud maso propíchnete, vyteče šťáva.

Pokud má váš gril poklop, využijte ho. Uhlí nezačne hořet, steak se udělá rychleji a bude chutnější. Jen odolejte pokušení poklop každou chvíli odklápět a voňavé maso kontrolovat.

Hovězí maso se griluje zhruba 20–30 minut a během této doby ho stačí otočit pouze jednou. Vepřové je na tom podobně, kratší doba stačí rybám a kuřecímu masu.

Ke steaku se nejlépe hodí čerstvá nebo rovněž grilovaná zelenina. • 

Před sundáním z grilu ale nezapomeňte hlavně u kuřecího a vepřového masa zkontrolovat teplotu:

  • Vepřové maso by mělo mít 71 °C.
  • Kuřecí 75 °C v prsní části a 80 °C okolo křídla. Maso by nikde nemělo být růžové.

Po odstavení z grilu nechte maso ještě 5–10 minut dojít pod alobalem. Šťáva se znovu stáhne do masa, chutě propojí a delikatesa je na světě.

Pak už nezbývá než přihodit na gril zeleninu, steaky osolit a servírovat spolu s dipy a oblíbenou přílohou. Dobrou chuť!

Máte vlastní recept na marinádu nebo prověřený grilovací trik? Podělte se s námi v komentářích pod článkem nebo na Facebooku.

>>> Jak na skvělé grilování? Stačí mít perfektní gril <<<