Grilujte ryby, na kterých si pochutná celá rodina | Blog Mall.cz

Vyzkoušejte grilování šupináčů: povíme vám, jak na to

Burgery a steaky jsou klasikou každé grilovačky, ale hodit jednou začas na gril také rybu je zážitek, který doporučuje 10 z 10 chuťových buněk. Grilování ryb má však svá specifika. Poradíme vám pár vyzkoušených receptů a vychytávek, se kterými tuto letní pochoutku nejlépe připravíte.

Jaká ryba se na grilování hodí

V prvé řadě grilujte (a obecně jezte) vždy jen čerstvé ryby. Čerstvou rybu poznáte například podle vůně – měla by vonět vodou, nikoli rybinou. U celých ryb jsou čerstvé pokryté slizem a mají vypouklé oči. U filetů poznáte čerstvost podle toho, že je maso pevné a prst se vám do něj hned nezaboří. Čerstvá ryba vydrží čtyři dny v lednici a není nutné ji skladovat v mrazáku. Přesto ryby raději nekupujte s příliš velkým předstihem.

Grilovat můžete mořské i sladkovodní ryby, doporučujeme

  • ze sladkovodních: pstruha, kapra, candáta nebo sumce,
  • z mořských: lososa, tuňáka, makrelu, pražmu nebo platýze.

Rybu na grilování důkladně připravte

Rybu grilujte celou (ale vykuchanou), nakrájenou na filety nebo nakrájenou na podkovy. Důležitou roli hraje její velikost, menší ryby snáz ugrilujete celé (například makrelu nebo pstruha), zatímco větší budete muset nakrájet (například lososa nebo tuňáka). Celé ryby grilujte vždy s kůží, protože právě ona udrží maso pohromadě.

Do rybí kůže můžete udělat také drobné zářezy, do kterých vložíte plátky citronu. • 

Před přípravou ryby pořádně vykostěte (pokud to za vás neudělají v obchodě), omyjte a osušte. Nepoužívejte příliš mnoho koření a olejů, protože přebíjí rybí chuť. Bohatě stačí citronová šťáva, olej a bylinky. Grilujete-li celou rybu, můžete jí do rozříznutého břicha vložit plátky citronu a bylinky. Rybu osolte vždy až těsně před vložením na gril.

Náš tip: Ryby si skvěle rozumí také s máslem. Po ogrilování na rybě kousek másla rozpusťte.

Co dělat před grilováním ryby

Rybí maso je velmi křehké a přichytává se na rošt. Proto rybu pokládejte na dobře vyčištěný rošt, v ideálním případě použijte na čištění kartáč s ocelovými štětinami. Pomůže také, když mřížku grilu jemně potřete olejem. Gril nejprve pořádně rozpalte a poté zmírněte oheň – malý plamen a důkladně rozpálený gril jsou pro rybu nejlepší podmínky.

>> Nemáte doma gril? Vyberte si ho na MALL.cz. <<

Během grilování buďte ve střehu

Po chvíli grilování se na rybě objeví tenká kůrka, protože opečená strana zezlátne. Jakmile se tak stane, můžete maso otočit. Rybu obracejte pouze jednou a velmi opatrně.

Náš tip: Po otočení rybu grilujte na jiném místě roštu, než jste grilovali první stranu. Nebude vám hrozit přilepení.

Přesná doba grilování se určit nedá, proto nastražte oči a sledujte vznikající kůrku. Obecně ale platí, že:

  • filety se grilují přibližně 7 minut,
  • celé menší ryby přibližně 15 minut
  • a velké celé ryby až 30 minut.

Skvělým pomocníkem pro grilování ryb je speciální držák na ryby a zeleninu z ušlechtilé oceli. Rybu do držáku uchopíte jako do kleští a naráz obrátite, což je bezpečnější než s běžnou obracečkou.

>> Obracečky na ryby a další doplňky pro grilování najdete na MALL.cz. <<

Na správně ugrilované rybě se vytvoří zlatavá kůrčička. • 

Recept: Pstruh s křenovým dipem

Recept na grilovaného pstruha od šéfkuchaře Zdeňka Marcína je jednoduchý a poslouží vám jako skvělý odrazový můstek do světa grilovaných ryb. Jde o lehké chutné jídlo, které nejlépe oceníte se sklenkou dobrého bílého vína.

Připravte si:

  • zhruba 300 g pstruha,
  • 200 ml zakysané smetany,
  • 250 g cherry rajčat,
  • strouhaný křen,
  • citron,
  • olivový olej,
  • plocholistou petržel a rozmarýn,
  • sůl a pepř.

A pusťte se do toho:

  1. Očistěte a nastrouhejte křen a smíchejte ho se zakysanou smetanou. Dip osolte, opepřete a zakápněte dvěma lžičkami olivového oleje a trochou citronové šťávy.
  2. Nasekejte si petržel a důkladně ji smíchejte se zbytkem dipu. Hotový dip dejte vychladit do lednice.
  3. Vykostěného pstruha potřete ze všech stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Do břicha mu dejte libovolné množství bylinek a vložte ho na gril. Hned vedle pstruha si ogrilujte také cherry rajčátka.
  4. Pstruha grilujte zhruba 10 minut a nezapomeňte ho v půlce otočit.
  5. Ogrilovaná rajčátka jemně osolte, opepřete a zakápněte olejem.
  6. Hotového pstruha servírujte spolu s rajčátky, dipem a případně pečivem.

>> Inspirujte se také dalšími recepty z pořadu Košík na grilu. <<

Recept: Grilovaný losos se špenátem

Sladkovodního pstruha už jsme vám ukázali, nyní přihodíme ještě jednu mořskou rybu nakrájenou na úhledné podkovy. Losos tvoří se špenátem příjemně svěží kombinaci, na kterou budete vzpomínat až do Vánoc. Jako přílohu si můžete kromě špenátu připravit také vařené brambory.

Připravte si:

  • 2 až 4 podkovy z lososa (každá představuje jednu porci),
  • 400 g čerstvého špenátu,
  • 100 ml smetany na šlehání,
  • 1 cibuli,
  • 1 česnek,
  • citron,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

A pusťte se do toho:

  1. Cibuli nakrájejte na kostičky a špenát nahrubo nasekejte.
  2. Na grilovací pánvi rozehřejte olej a orestujte na ní cibuli spolu se čtyřmi rozmačkanými stroužky česneku.
  3. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte špenát, osolte, opepřete a podlijte smetanou.
  4. Zatímco se špenát bude redukovat, pusťte se do lososa. Každou podkovu pokapejte citronem, osolte a opepřete. Grilujte na roštu z každé strany zhruba 6 minut.
  5. Hotového lososa servírujte spolu se špenátem.

Jakou rybu máte na grilu nejraději vy? Napište nám do komentářů.