Grilování nasladko: zkuste místo masa teplé ovoce | Blog Mall.cz

Grilování nasladko: zkuste místo masa teplé ovoce

Grilované maso nebo zelenina jsou jarní evergreeny. Vyzkoušejte něco jiného a připravte si na grilu třeba ovocný zákusek. Čtěte, jak na grilování nasladko a které druhy ovoce se k tomu hodí.

Na grilu si připravíte nejen skvělý hlavní chod, ale také dezert. Až dokončíte oblíbené steaky nebo burgery, gril nesklízejte – otřete důkladně rošt, aby se nemísily chutě, a dejte se rovnou do přípravy teplého ovoce.

Jaké druhy ovoce můžete grilovat?

Odpověď je jednoduchá – téměř všechny. Vybírejte ale takové kousky, které jsou tvrdší a méně zralé. Ty se totiž na grilu nerozpadnou a drží pohromadě. Máte-li chuť na měkké druhy, jako jsou jahody nebo maliny, i s nimi si poradíte. Stačí je podložit alobalem.

Mezi nejoblíbenější ovocné adepty na grilování patří ananas, broskev nebo hruška. Zkuste ale klidně i vodní meloun nebo banány.

Jak nachystat gril

Ideální doba pro grilování ovoce je tehdy, když plamen pomalu uhasíná. Žár není tak silný a ovoce nespálí. Vhodnou teplotu na grilování poznáte, když podržíte ruce asi 12–13 centimetrů nad ohněm a udržíte je tam bez problémů 6–7 vteřin.

>> Pořiďte si vše na grilování na MALL.cz. <<

Ovoce grilujte při nižších teplotách na vyhasínajícím ohni, silnější žár by ho totiž spálil. Navíc tak přijdete o méně vitamínů. • 

Připravit, ovoce na gril, teď

Každé ovoce potřebuje zvláštní péči a jiný způsob přípravy. Ještě před tím, než se vrhnete do krájení a kladení kousků na gril, rozmyslete si, na jaký způsob sladkou tečku připravíte:

  1. V marinádě – základem na ovocné marinády je med, další přísady záleží na vás. Přilejte k medu trochu citronové šťávy a přisypte hřebíček, skořici nebo třeba vanilku. Jste-li odvážnější, přidejte místo koření prolisovaný česnek a bílý pepř a vyzkoušejte netradiční kombinaci chutí. V marinádě nechte ovoce 30–60 minut.
  2. Ve směsi bylinek a koření – posypte ovocné kousky směsí hřebíčku, skořice, máty či meduňky.
  3. S alkoholem – jestli máte chuť na něco ostřejšího, připravte si opilý dezert. Ovoce naložte do likéru podle vlastní chuti a nechte marinovat, osvědčená kombinace je například tmavý rum, limetková šťáva a med. Přidejte klidně koření.

Pokud se vám nechce připravovat marinádu, klidně ovoce jen posypte troškou hnědého cukru, špetkou skořice a zakápněte limetkovou šťávou. • 

Ovoce nakrájejte na kousky – dbejte přitom na tvar každého druhu.

  • Ananas oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Nezapomeňte tvrdý střed vykrojit nožem nebo kulatým tvořítkem. Grilujte z obou stran asi 3 minuty a položte k okraji grilu, ať se peče pozvolna.
  • Broskev rozpulte a odstraňte pecku. Slupku neloupejte, udrží ovoce pohromadě. Grilujte nejprve ze strany řezu (odkud jste vyndali pecku), pak otočte a grilujte i stranu se slupkou, dokud nebude mít zlatohnědou barvu. Stejným způsob můžete grilovat i meruňku.
  • Banán podélně rozřízněte i se slupkou a dejte řezem na gril. Nenechávejte ho na žáru ale déle než 1–2 minuty. Pak ho obraťte a dopečte ze strany, kde má slupku. Až ztmavne a začne se oddělovat, máte hotovo. Servírovat můžete i se slupkou, nezapomeňte ale jedlíky upozornit, aby si pochutnávali jen na banánové dužině.
  • Hrušku nebo jablko můžete, ale nemusíte oloupat. Rozpulte je a odstraňte jádřinec. Pak pozvolna opečte z obou stran.
  • Meloun obsahuje velké množství vody, při grilování je to s ním proto trochu složitější. Nakrájejte ho na velké půlměsíce o tloušťce alespoň 2,5 centimetru a grilujte 2–3 minuty z obou stran.

Kousky klidně položte jen tak na mřížku grilu, napíchněte na grilovací jehly do formy špízu nebo dejte do alobalu a vytvořte balíček. Nikam ale při grilování neodcházejte a ovoce pořádně hlídejte – na ohni mu stačí jen pár minut.

Během pečení zkaramelizuje cukr, ovoce se rozvoní a zvýrazní se chuť.

Hotové grilované ovoce podávejte třeba se zmrzlinou a čokoládovými hoblinkami nebo jej servírujte k palačinkám a lívancům.

>> Vybavte se na jarní grilovačku grilem z MALL.cz. <<

Kromě klasického vodního melounu si můžete na grilu připravit i jiné odrůdy, například žlutý meloun nebo cukrový meloun (tzv. cantaloupe). • 

Recept: ananas s příchutí kokosu a karamelu

Blýskněte se na grilovačce neodolatelným ananasovým zákuskem. Přirozená kyselá chuť ananasu se grilováním ztratí a ovoce zesládne. Připravte si:

  • ananas,
  • plechovku kokosového mléka,
  • půl hrnku hnědého cukru,
  • lžičku skořice,
  • případně vanilkovou zmrzlinu a mátu.

Jak na to:

  1. Ananas si nachystejte podle postupu výš – oloupejte ho, nakrájejte na kolečka a střed vyřízněte.
  2. Kokosové mléko protřepte a nalijte ho do misky. V druhé nádobce smíchejte cukr se skořicí.
  3. Každé kolečko namočte do kokosového mléka. Pak položte ananas do misky se skořicovým cukrem a obalte ho.
  4. Plátky dejte na gril a opečte z obou stran. Nenechávejte ananas na ohni moc dlouho – cukr nesmí zhořknout, ale jen zkaramelizovat.
  5. Jakmile máte hotovo, vyndejte ananas na talíř. Můžete k němu přidat kopeček vanilkové zmrzliny a ozdobit mátou.

Ananas a další grilovanou zeleninu můžete servírovat nejen jako dezert, ale také jako neobvyklou sladkou přílohu k masu. • 

Připravujete si na grilu ovoce? Napište nám do komentářů své oblíbené recepty.