Na grilu si připravíte nejen skvělý hlavní chod, ale také dezert. Až dokončíte oblíbené steaky nebo burgery, gril nesklízejte – otřete důkladně rošt, aby se nemísily chutě, a dejte se rovnou do přípravy teplého ovoce.
Jaké druhy ovoce můžete grilovat?
Odpověď je jednoduchá – téměř všechny. Vybírejte ale takové kousky, které jsou tvrdší a méně zralé. Ty se totiž na grilu nerozpadnou a drží pohromadě. Máte-li chuť na měkké druhy, jako jsou jahody nebo maliny, i s nimi si poradíte. Stačí je podložit alobalem.
Mezi nejoblíbenější ovocné adepty na grilování patří ananas, broskev nebo hruška. Zkuste ale klidně i vodní meloun nebo banány.
Jak nachystat gril
Ideální doba pro grilování ovoce je tehdy, když plamen pomalu uhasíná. Žár není tak silný a ovoce nespálí. Vhodnou teplotu na grilování poznáte, když podržíte ruce asi 12–13 centimetrů nad ohněm a udržíte je tam bez problémů 6–7 vteřin.
>> Pořiďte si vše na grilování na MALL.cz. <<
Ovoce grilujte při nižších teplotách na vyhasínajícím ohni, silnější žár by ho totiž spálil. Navíc tak přijdete o méně vitamínů. • MALL.cz
Připravit, ovoce na gril, teď
Každé ovoce potřebuje zvláštní péči a jiný způsob přípravy. Ještě před tím, než se vrhnete do krájení a kladení kousků na gril, rozmyslete si, na jaký způsob sladkou tečku připravíte:
- V marinádě – základem na ovocné marinády je med, další přísady záleží na vás. Přilejte k medu trochu citronové šťávy a přisypte hřebíček, skořici nebo třeba vanilku. Jste-li odvážnější, přidejte místo koření prolisovaný česnek a bílý pepř a vyzkoušejte netradiční kombinaci chutí. V marinádě nechte ovoce 30–60 minut.
- Ve směsi bylinek a koření – posypte ovocné kousky směsí hřebíčku, skořice, máty či meduňky.
- S alkoholem – jestli máte chuť na něco ostřejšího, připravte si opilý dezert. Ovoce naložte do likéru podle vlastní chuti a nechte marinovat, osvědčená kombinace je například tmavý rum, limetková šťáva a med. Přidejte klidně koření.
Pokud se vám nechce připravovat marinádu, klidně ovoce jen posypte troškou hnědého cukru, špetkou skořice a zakápněte limetkovou šťávou. • MALL.cz
Ovoce nakrájejte na kousky – dbejte přitom na tvar každého druhu.
- Ananas oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Nezapomeňte tvrdý střed vykrojit nožem nebo kulatým tvořítkem. Grilujte z obou stran asi 3 minuty a položte k okraji grilu, ať se peče pozvolna.
- Broskev rozpulte a odstraňte pecku. Slupku neloupejte, udrží ovoce pohromadě. Grilujte nejprve ze strany řezu (odkud jste vyndali pecku), pak otočte a grilujte i stranu se slupkou, dokud nebude mít zlatohnědou barvu. Stejným způsob můžete grilovat i meruňku.
- Banán podélně rozřízněte i se slupkou a dejte řezem na gril. Nenechávejte ho na žáru ale déle než 1–2 minuty. Pak ho obraťte a dopečte ze strany, kde má slupku. Až ztmavne a začne se oddělovat, máte hotovo. Servírovat můžete i se slupkou, nezapomeňte ale jedlíky upozornit, aby si pochutnávali jen na banánové dužině.
- Hrušku nebo jablko můžete, ale nemusíte oloupat. Rozpulte je a odstraňte jádřinec. Pak pozvolna opečte z obou stran.
- Meloun obsahuje velké množství vody, při grilování je to s ním proto trochu složitější. Nakrájejte ho na velké půlměsíce o tloušťce alespoň 2,5 centimetru a grilujte 2–3 minuty z obou stran.
Kousky klidně položte jen tak na mřížku grilu, napíchněte na grilovací jehly do formy špízu nebo dejte do alobalu a vytvořte balíček. Nikam ale při grilování neodcházejte a ovoce pořádně hlídejte – na ohni mu stačí jen pár minut.
Během pečení zkaramelizuje cukr, ovoce se rozvoní a zvýrazní se chuť.
Hotové grilované ovoce podávejte třeba se zmrzlinou a čokoládovými hoblinkami nebo jej servírujte k palačinkám a lívancům.
>> Vybavte se na jarní grilovačku grilem z MALL.cz. <<
Kromě klasického vodního melounu si můžete na grilu připravit i jiné odrůdy, například žlutý meloun nebo cukrový meloun (tzv. cantaloupe). • MALL.cz
Recept: ananas s příchutí kokosu a karamelu
Blýskněte se na grilovačce neodolatelným ananasovým zákuskem. Přirozená kyselá chuť ananasu se grilováním ztratí a ovoce zesládne. Připravte si:
- ananas,
- plechovku kokosového mléka,
- půl hrnku hnědého cukru,
- lžičku skořice,
- případně vanilkovou zmrzlinu a mátu.
Jak na to:
- Ananas si nachystejte podle postupu výš – oloupejte ho, nakrájejte na kolečka a střed vyřízněte.
- Kokosové mléko protřepte a nalijte ho do misky. V druhé nádobce smíchejte cukr se skořicí.
- Každé kolečko namočte do kokosového mléka. Pak položte ananas do misky se skořicovým cukrem a obalte ho.
- Plátky dejte na gril a opečte z obou stran. Nenechávejte ananas na ohni moc dlouho – cukr nesmí zhořknout, ale jen zkaramelizovat.
- Jakmile máte hotovo, vyndejte ananas na talíř. Můžete k němu přidat kopeček vanilkové zmrzliny a ozdobit mátou.
Ananas a další grilovanou zeleninu můžete servírovat nejen jako dezert, ale také jako neobvyklou sladkou přílohu k masu. • MALL.cz
Připravujete si na grilu ovoce? Napište nám do komentářů své oblíbené recepty.