Blízká setkání zvířecího druhu: 7 zvířat, které můžete potkat při kempování | Blog Mall.cz

Blízká setkání zvířecího druhu: 7 zvířat, které můžete potkat při kempování

Když v Česku vyrazíte na výlet do přírody, určitě cestou potkáte zvířecí obyvatele lesů a luk. Většina z nich jsou plachá stvoření, která mají z lidí strach, ale občas nastanou i nepříjemné situace, na které se můžete připravit. Poradíme vám, jak na to.

1. Klíště

Nejnebezpečnější zvíře, které můžete v českých lesích potkat, je paradoxně to nejmenší. Klíšťata přenáší lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Obě nemoci způsobují nepříjemné zdravotní komplikace a je nutné je včas rozpoznat a začít léčit, jinak vás na dlouhou dobu vyřadí z každodenního života.

Než vyrazíte do přírody, nastříkejte se repelentem proti klíšťatům nebo si nasaďte repelentní náramek. Po návratu domů si prohlédněte celé tělo – čím dřív klíště vytáhnete, tím menší je riziko nakažení. Nejbezpečněji klíště odstraníte pomocí speciálního háčku s lupou, ale použít můžete i pinzetu. Klíště opatrně vyviklejte, aby v kůži nezůstala hlavička, a poté místo vydezinfikujte.

>> Obrňte se proti klíšťatům na MALL.cz. <<

2. Zmije

Zmije obecná je u nás kriticky ohroženým druhem, a proto je setkání s ní spíše výjimečná záležitost. Strach ze zmijí mít nemusíte, mají v sobě obvykle 5 až 10 mg jedu, což pro člověka není životu nebezpečná dávka. Nebezpečí nastane až ve chvíli, kdy jed vyvolá v těle alergickou reakci nebo se do rány dostane infekce.

Zmije se rády sluní na kamenech a mají velmi dobrý sluch. Pokud uslyší vaše kroky, obvykle se rychle odplazí. Kousnou vás pouze v případě, že jsou zahnané do kouta. Uštkne-li vás zmije,

  • ránu vydezinfikujte,
  • zavažte obvazem či šátkem
  • a odvezte uštknutého na kontrolu k lékaři.

V žádném případně ránu nevysávejte ani nepodřezávejte.

Ačkoliv není smrtelný, jed zmije může ohrozit zejména děti a staré lidi. • 

3. Rys

V Česku žije zhruba stovka rysů ostrovidů a většina z nich má obydlí na Šumavě. Nejaktivnější jsou během úsvitu a západu slunce. Jejich teritoria jsou rozsáhlá, a proto se člověku snadno vyhnou.

Pokud rysa uvidíte, máte obrovské štěstí. Sledujte ho zpovzdálí, užívejte si ten vzácný moment a nezkoušejte se s ním dostat do kontaktu. Rysi na lidi neútočí, a pokud vás uvidí, rychle utečou. Budete-li se cítit rysem ohrožení, začněte dupat a máchat rukama nad hlavou.

4. Divoké prase

Divočáci se v našich lesích za poslední roky přemnožili, a proto je šance na náhodný střet s nimi poměrně vysoká. Stejně jako většina lesních zvířat jsou i divoká prasata plachá a na člověka nazaútočí, pokud se nebudou cítit ohrožená. Buďte ale ve střehu před bachyněmi s mláďaty – své ratolesti brání velmi agresivně.

V případě střetu udělejte vše pro to, aby se divočáci necítili ohrožení. Udržujte od nich dostatečnou vzdálenost a nevšímejte si jich. Klidným krokem pokračujte dál, a pokud možno směrem od nich. Vyhněte se prudkým a nečekaným pohybům.

Prasata jsou sice všežravci a svými zuby zvládnou i rozdrtit kosti, ale člověka napadají spíše z pocitu ohrožení než z hladu. • 

>> Užívejte si kemping v pohodlí s výbavou z MALL.cz. <<

5. Jelen a další vysoká zvěř

Vysoké zvěře jsou v Česku plné lesy a při kempování nebo toulkách lesem už nejednoho dobrodruha pořádně vystrašili zběsilým útěkem, když se k nim přiblížil moc blízko. Jeleni i další paroháči jsou velmi plaší a rychle před vámi utečou. Agresivní jsou pouze ve chvíli, kdy mají okolo sebe mláďata.

Spatříte-li v dáli zvíře, které vypadá jako malý opuštěný koloušek, nepřibližujte se k němu, ať už bude seberoztomilejší. Zcela určitě je totiž na dohled od rodičů. Spatříte-li rodiče, nikdy se k němu neotáčejte zády, pomalu ustupujte a měňte při tom směr.

Pokud budete mít pocit, že se na vás jelen chystá zaútočit, zvedněte ruce nad hlavu. Máte-li bundu nebo třeba košík, máchejte jimi ve vzduchu, abyste vypadali větší. Zároveň se postavte tak, aby byla před vámi a jelenem vždy překážka, například kmen stromu.

Jelenovou zbraní jsou parohy, a proto na vás nemůže zaútočit, máte-li před sebou překážku. • 

6. Liška

Stejně jako jeleni nebo prasata jsou i lišky velmi plachá stvoření. Po lesech šmejdí hlavně v noci a pojídají drobné hlodavce. Při setkání s liškou vám žádný útok nehrozí –  pravděpodobně uteče dřív, než stihnete jakkoliv zareagovat. Možná jste slyšeli, že lišky přenáší vzteklinu, ale k přenosu vztekliny z lišky na člověka v Česku nedošlo již téměř 20 let.

Pravdou však je, že lišky přenáší jiné nemoci a parazity, například prašivinu. Z toho důvodu omývejte všechny lesní plody, které posbíráte, zejména ty u země. Pravděpodobnost, že je liška olízla, je sice velmi nízká, ale v liščích teritoriích se to stát může.

7. Medvěd

Na medvěda v českých lesích pravděpodobně nenarazíte, ale pokud se vydáte na výlet třeba k našim východním sousedům, stát se to může. Medvědi konflikty nevyhledávají, ale pokud je překvapíte, mohou reagovat podrážděně.

Při setkání s medvědem vám může jít o život, a proto dodržujte přísná pravidla pro táboření a pamatujte na rady co dělat, pokud si vás medvěd všimne. Pokud vyrážíte do míst, kde se medvědi běžně pohybují, přečtěte si pokyny Českého svazu ochránců přírody.

Zažili jste někdy při kempování blízké setkání se zvířaty? Napište nám o něm do komentářů.