Čím (ne)krmit divoká zvířata | Blog Mall.cz

Plňte krmelce s rozvahou: co naservírovat divokým zvířátkům

Dobré úmysly v kombinaci s malou informovaností potrápily už nejeden zvířecí žaludek. Do krmítek a krmelců nosíme pochoutky, po kterých se zvířata sice vrhnou, ale dobře jim neudělají. Přečtěte si, jak na správné přikrmování zvířátek a jaké zajímavosti můžete dětem u krmelců povyprávět.

Největší nepřítel vysoké zvěře – pečivo

Pro srnce, jeleny, daňky a další obyvatele lesů či obor je pečivo nebezpečným lákadlem. Obsahuje lepek, který přežvýkavci neumí strávit. To si však mlsné zvíře neuvědomuje a i z několika malých kousků pečiva má velké bolesti a může i zemřít.

Do krmelců nepatří ani žádné druhy sladkého pečiva, jako třeba vánočka, cukroví nebo perníčky. Pokud tedy letos na Vánoce napečete více, než spotřebujete, raději cukroví zamrazte a vychutnejte si ho na jaře, až bude vanilkový rohlíček vzácností, a ne dalším útokem na novoroční předsevzetí o hubnutí.

Krmení zvěře je lákavé, nevhodné dobroty ale mohou obyvatele obor stát život. • 

Ovoce a zelenina ano, ale s mírou

Vysoká zvěř si na kousku jablíčka nebo mrkvi pochutná, ale zelenina a ovoce nesmí tvořit hlavní objem jejich stravy. Servírované kousky také musí být nezávadné a bez plísně. Nevhodné je i přemrzlé ovoce.

Co do krmelců patří

Nejvíce si jeleni, srnci a další krasavci s parožím pochutnají na seně. To můžete vylepšit ještě nasušenou vojtěškou, jetelem, bylinkami nebo maliním.

Ne každý, kdo chce zvířátkům přilepšit, má ale k dispozici seno. V takovém případě ke krmelci doneste

  • žaludy,
  • bukvice,
  • obilí,
  • kukuřici
  • nebo trochu hrachu.

I zde ale dávejte pozor, ať zvířátkům nepřivodíte potíže. Ani tyto dobroty by neměli paroháči konzumovat ve velkém množství. Pokud tedy u krmelce zanechal pochoutky už někdo před vámi, přijďte jindy nebo vyhledejte jiný, prázdnější krmelec.

Pokud je krmelec plný, nepřidávejte další potravu. • 

Náš tip: Ideální je v oborách nebo lesích nepřikrmovat na vlastní pěst. Pokud chcete zvířátkům pomoci, kontaktujte správu obory nebo myslivce ve vašem revíru a zeptejte se, co konkrétního pro zvířátka můžete udělat.

Zajímavosti ke krmelcům

Výlet ke krmelci je nejen krásnou rodinnou aktivitou, ale předáváte při něm dětem i lásku a respekt k přírodě. Proto si do lesa nachystejte zajímavosti a příběhy, kterými malým zálesákům zpříjemníte cestu a probudíte jejich zvědavost.

Prase divoké

Žije ve skupině přibližně 20 prasat a společnost člověka nevyhledává. Když před ním brání mladé nebo potřebuje utéct před nebezpečím, dokáže běžet rychlostí až 45 kilometrů za hodinu.

Pokud je krmelec plný, nepřidávejte další potravu. • 

Najdete ho téměř všude, nejvíce si ale libuje v listnatých lesích, kde hoduje na bukvicích. V létě se až pětkrát denně válí v bahně. Tím se nejen ochlazuje, ale především se tak zbavuje klíšťat. Ty totiž po bahenní koupeli sedře o kmeny stromů.

Srnec obecný

Jejich stáda nejčastěji vede dospělá srna. Když se skupina ocitne v nebezpečí, vydává varovné zvuky podobné psímu štěkání.

Ačkoliv nám tato přibližně 20–30 kilo vážící zvířata mohou připadat všechna stejná, každá srna i srnec má jedinečně vykreslenou bílou malbu kolem nosu neboli, jak říkají myslivci, větrníku. Srnčí čumáčky by tak mohly fungovat stejně jako lidské otisky prstů.

>> Přečtěte si neuvěřitelná a zábavná fakta o zvířatech. <<

Nejaktivnější jsou srnci v podvečer, kdy vychází z lesů a pasou se mnohdy i nebezpečně blízko silnic. • 

>> Objevujte s dětmi i další kouzla přírody s tvořivou knihou. <<

Přilepšete i zvířátkům ve městě

Kvůli pomoci zvířátkům nemusíte chodit do lesa, někdy dokonce není potřeba ani opustit teplo bytu. Na balkon nebo terasu umístěte ptačí krmítko a sledujte, kolik zpěváčků přivábíte.

Ani do krmítka ale nepatří vše. Rozhodně ptáčkům neservírujte:

  • slané potraviny,
  • plesnivé pečivo,
  • těstoviny,
  • uzeniny nebo přepálený tuk.

Hitem každého krmítka jsou slunečnicová semínka nebo připravené směsi zrníček, obilovin a oříšků.

Krmítko umístěte tak, aby se k němu nedostala kočka nebo jiný predátor, který by si na hodujících ptáčcích smlsnul. • 

Jak se chystáte letos zvířátkům přilepšit vy? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.