1. Stačí ubrousek a mrazák
Když chcete mít rychle vychlazené pivko, pravděpodobně vás napadne dát ho místo do ledničky rovnou do mrazáku. I v tomto případě si ale musíte nějakou dobu počkat. Existuje však vylepšovák, který proces chlazení urychlí.
Vezměte papírové ubrousky nebo kapesníky a navlhčete je vodou. Pivo ve skleněné láhvi s ním ze všech stran obalte a teprve potom ho vložte do mrazáku. Budete ho mít vychlazené až o deset minut rychleji než bez ubrousku. Dejte si ale pozor, ať ho v mrazáku. nezapomenete.
2. Led + sůl = vychlazené pivo
Led sice pivo může zchladit, ale sám o sobě žádné zázraky neudělá. Napadlo vás ale někdy přidat sůl?
- Nejprve si připravte velkou mísu a naskládejte do ní piva. Nezáleží, jestli jsou lahvová nebo v plechu.
- Poté mísu naplňte kostkami ledu a zhruba do poloviny napusťte studenou vodou.
- Nakonec do směsi přidejte asi 6 polévkových lžic soli. Sůl snižuje bod mrazu a piva se díky němu vychladí za pár minut.
Náš tip: Chcete-li chlazení ještě víc urychlit, místo mísy sáhněte po nerezovém chladiči na víno nebo sekt.
>> Vyberte si chladič na víno na MALL.cz. <<
3. Venku pomůže chladicí box
Pokud už máte pivka vychlazená, ale chystáte si je vzít ven, může se stát, že vám během cesty zteplají. Zejména v letních měsících vám skvěle poslouží chladicí boxy nebo tašky. Naplníte je pivem nebo jinými nápoji, a když dorazíte na místo, budou stále příjemně vychlazené.
Na výběr máte 2 druhy chladicích boxů:
- Do pasivních chladicích boxů vložíte pití už nachlazené a ony jeho teplotu udrží nízko. Jednoduše si je hodíte přes rameno a vyrazíte třeba na piknik. Fungují na stejném principu jako polystyrenové boxy na přepravu jídla.
- Aktivní chladicí boxy mají motorek či větrák, který aktivně chladí. Jídlo a pití udrží vychlazené déle a některé boxy vám dokonce vychladí i teplé pochutiny, díky čemuž fungují v podstatě jako přenosné ledničky. Seženete je na baterie, na zapojení do elektřiny nebo do autozásuvky.
>> Vyberte si chladicí box přesně podle vašich představ. <<
4. Využijte průvan
Když nemáte po ruce mrazák, led a sůl ani chladicí box, stále můžete improvizovat. Techniku s ubrouskem a mrazákem totiž provedete i v terénních podmínkách. Stačí si najít místo s velkým průvanem či kout, kde hodně fouká. Obalte lahváče mokrou utěrkou, hadrou nebo ubrouskem a nechte je takto v průvanu stát.
5. Metoda alchymistů: suchý led
Hledáte-li skutečně bleskovou metodu a máte přístup k suchému ledu, pak sáhněte právě po něm. Suchý led je chemický oxid uhličitý v pevném skupenství a využívá se například při barmanských vystoupeních nebo ve vinařství. Je hygienicky nezávadný, ale má velmi nízkou teplotu, proto buďte při manipulaci s ním opatrní. Láhve do něj jednoduše naložíte spolu se studenou vodou a po chvilce vytáhnete. Suchý led obvykle koupíte u specializovaných průmyslových výrobců.
Máte i vy nějakou vychytávku na rychlé chlazení piva? Napište nám ji do komentářů.