5 způsobů, jak za pár minut vychladit pivo | Blog Mall.cz

Až do dna! 5 tipů, jak vychladit pivo za pár minut

Pivson, bahňák, škopek, zrzek, pěník... Ať už mu říkáte jakkoliv, tak se jistě shodneme na tom, že pivo nejlépe chutná vychlazené – obzvlášť když venkovní teploty šplhají nad třicítku. Nechcete-li hodinu čekat, než se vám v lednici vychladí, využijte naše mazané tipy na bleskové vychlazení piva. Všechny metody navíc přijdou vhod i na limonády či jiné studené nápoje.

1. Stačí ubrousek a mrazák

Když chcete mít rychle vychlazené pivko, pravděpodobně vás napadne dát ho místo do ledničky rovnou do mrazáku. I v tomto případě si ale musíte nějakou dobu počkat. Existuje však vylepšovák, který proces chlazení urychlí.

Vezměte papírové ubrousky nebo kapesníky a navlhčete je vodou. Pivo ve skleněné láhvi s ním ze všech stran obalte a teprve potom ho vložte do mrazáku. Budete ho mít vychlazené až o deset minut rychleji než bez ubrousku. Dejte si ale pozor, ať ho v mrazáku. nezapomenete.

Pokud pivo z mrazáku včas nevytáhnete, může vám láhev prasknout. • 

2. Led + sůl = vychlazené pivo

Led sice pivo může zchladit, ale sám o sobě žádné zázraky neudělá. Napadlo vás ale někdy přidat sůl?

  1. Nejprve si připravte velkou mísu a naskládejte do ní piva. Nezáleží, jestli jsou lahvová nebo v plechu.
  2. Poté mísu naplňte kostkami ledu a zhruba do poloviny napusťte studenou vodou.
  3. Nakonec do směsi přidejte asi 6 polévkových lžic soli. Sůl snižuje bod mrazu a piva se díky němu vychladí za pár minut.

Náš tip: Chcete-li chlazení ještě víc urychlit, místo mísy sáhněte po nerezovém chladiči na víno nebo sekt.

>> Vyberte si chladič na víno na MALL.cz. <<

3. Venku pomůže chladicí box

Pokud už máte pivka vychlazená, ale chystáte si je vzít ven, může se stát, že vám během cesty zteplají. Zejména v letních měsících vám skvěle poslouží chladicí boxy nebo tašky. Naplníte je pivem nebo jinými nápoji, a když dorazíte na místo, budou stále příjemně vychlazené.

Na výběr máte 2 druhy chladicích boxů:

  • Do pasivních chladicích boxů vložíte pití už nachlazené a ony jeho teplotu udrží nízko. Jednoduše si je hodíte přes rameno a vyrazíte třeba na piknik. Fungují na stejném principu jako polystyrenové boxy na přepravu jídla.
  • Aktivní chladicí boxy mají motorek či větrák, který aktivně chladí. Jídlo a pití udrží vychlazené déle a některé boxy vám dokonce vychladí i teplé pochutiny, díky čemuž fungují v podstatě jako přenosné ledničky. Seženete je na baterie, na zapojení do elektřiny nebo do autozásuvky.

>> Vyberte si chladicí box přesně podle vašich představ. <<

Některé aktivní chladicí boxy můžete naplnit ledem, aby pití zůstalo vychlazené ještě déle. • 

4. Využijte průvan

Když nemáte po ruce mrazák, led a sůl ani chladicí box, stále můžete improvizovat. Techniku s ubrouskem a mrazákem totiž provedete i v terénních podmínkách. Stačí si najít místo s velkým průvanem či kout, kde hodně fouká. Obalte lahváče mokrou utěrkou, hadrou nebo ubrouskem a nechte je takto v průvanu stát.

5. Metoda alchymistů: suchý led

Hledáte-li skutečně bleskovou metodu a máte přístup k suchému ledu, pak sáhněte právě po něm. Suchý led je chemický oxid uhličitý v pevném skupenství a využívá se například při barmanských vystoupeních nebo ve vinařství. Je hygienicky nezávadný, ale má velmi nízkou teplotu, proto buďte při manipulaci s ním opatrní. Láhve do něj jednoduše naložíte spolu se studenou vodou a po chvilce vytáhnete. Suchý led obvykle koupíte u specializovaných průmyslových výrobců.

Máte i vy nějakou vychytávku na rychlé chlazení piva? Napište nám ji do komentářů.