Snadné způsoby, jak zastínit zahradu | Blog Mall.cz

Když slunce pálí až moc: 6 způsobů, jak snadno zastínit zahradu

Cítíte se na své zahradě jako kuře na rožni? Letní slunce pálí víc a víc a chtě nechtě se před ním občas musíte schovat. Máme pro vás nápady, se kterými na zahradu jednoduše přidáte stinná místa.

Pobytem na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou si koledujete o úpal. Buď se v této době zahradě úplně vyhněte, nebo se skryjte do chladivého stínu, který si na zahradě můžete sami vytvořit.

1. Stromy

Staré dobré stromy jsou tou nejpřirozenější ochranou před sluncem. Navíc osvěžují vzduch, protože do okolí odpařují vodu. Aby vám však strom posloužil místo slunečníku, musí s vámi být několik let. A to je u nových zahrad problém.

>> Stromy porostou lépe, když se o ně budete starat. Kvalitní zahradní nářadí najdete na MALL.cz. <<

Než nový strom naroste do bohaté koruny, tak můžete zešedivět. Naštěstí si stín vyrobíte i jinak. • 

2. Stínící plachty

Stínící plachty ze silného plátna jsou moderním doplňkem zahrady, pod kterým si budete připadat jako na plachetnici. Dokonce dnes seženete verzi opatřenou UV filtrem.

Jejich nevýhodou je poměrně složitá instalace. Musíte je totiž zakotvit. Variantou je připevnit plachtu k fasádě domu, nebo k sloupkům, které se ale musí ukotvit k pevnému podkladu. Což často znamená betonování.

3. Markýzy

Markýza je plachta natažená na speciální konstrukci. Markýzu připevníte na fasádu, je tedy vhodná pro posezení přímo u domu. Její velkou výhodou je, že se dá stáhnout, což se vyplatí zvlášť večer, když si chcete užít posledního světla.

Protože je připevněná jenom na fasádě a neopírá se o další sloupky, při bouřce nebo větru ji stáhněte. To stejné udělejte v případě, že odjíždíte na delší dovolenou.

>> Podívejte se na nabídku markýz na MALL.cz. <<

4. Slunečníky

Slunečníky jsou pro hodně lidí tím nejpraktičtějším řešením. Snadno je totiž přemístíte a nastavíte podle potřeby. Díru vám do peněženky také neudělají, opravdu kvalitní kus pořídíte za cenu kolem 5 tisíc a ty levnější už i za méně než 2 tisíce.

Středové slunečníky jsou klasika s nohou uprostřed. Populární jsou ale dnes slunečníky závěsné. Ty mají nohu na straně, takže si je postavíte vedle stolu a jednoduše naklopíte.

Závěsný slunečník od značky Happy Green se jednoduše polohuje a nad stůl ho nastavíte zboku. Nepotřebujete tedy nábytek s dírou uprostřed. • 

Se závěsnými slunečníky se snadno manipuluje, nastavíte je podle potřeby a schováte i otevřete je jedním pohybem pomocí speciální kličky. Mají v sobě totiž ukrytý navíjecí mechanismus. Spolehlivé jsou například slunečníky značky Happy Green. Vyberete si tu z pěkných barev, nebo mezi prémiovými modely jako NEVADA a TUCSON.

Slunečník Happy Green TUCSON není žádný zelenáč a neztratí se ani na moderní zahradě. • 

>> Slunečníky Happy Green seženete na MALL.cz. <<

5. Altány

Malý zahradní domeček jako z pohádky. Kupte si ho jako hotové dílo nebo objednejte u truhláře. Připravte se ale na vyšší cenu, přesahující dvacet tisíc i víc. Za romantiku se holt platí.

Altány potřebujete ochránit od vlhkosti, která jde z půdy a vegetace. Umístěte je proto do výšky 30 cm nad terénem a nejlépe na štěrkové podloží.

Altány jsou krásné, ale taky hodně nákladné. • 

Jeho stejnojmennou, ale levnější a jednodušší variantou jsou altánové stany, které si na zahradě jednoduše rozložíte.

>> Pořiďte si svůj altán na MALL.cz. <<

6. Pergoly

Pergola je konstrukce nejčastěji ze dřeva nebo hliníku, která nemá stěny. Na její střechu přidejte solární panely, nebo pergolu nechejte obrůst převislými růžemi. Pergoly bývají jednou stranou přichyceny k domu, připomínají tedy pevné markýzy, které nerozhodí ani déšť.

Na zahradě vypadají pergoly skvěle. Můžete pod nimi parkovat auto nebo z nich vytvořit něco jako venkovní pokoj. Nevýhodou pergoly je, že zůstane tam, kde ji postavíte. Slunci se tedy vyhnete jen v určitých hodinách. Počítejte také s investicí v řádech tisíců.

Jaký způsob stínění upřednostňujete vy? Napište nám to do komentářů.