5 tipů, díky kterým se jídlo nezkazí ani v horku | Blog Mall.cz

5 tipů, díky kterým se jídlo nezkazí ani v horku

Koupaliště, kempy, rozpálené pláže – ať už trávíte prázdninovou pohodu kdekoli, většinou si s sebou berete i něco na zub a na osvěžení. Jídlu ale letní třicítky nesvědčí. Jak zařídit, aby se vaše svačina nezkazila a domácí limonáda zůstala dlouho studená?

Potravinám nejvíce škodí teplotní přechody. Po cestě na dovolenou nebo třeba na chatu jich přitom nachystaná svačinka zažije hned několik – z lednice do vyhřátého auta a pak znovu šup do mrazu. Ideální podmínky pro mikroorganismy, které se v jídle probudí a zkazí ho.

Sušené ovoce nebo keksy zvláštní péči nepotřebují – horko jim neublíží. Chcete-li si být ale jistí, že celodenní výlet na koupaliště nebo rozpálenou pláž přežije i šunková bageta a ovocný salát, nezapomeňte na správné chlazení.

1. Chladicí boxy do kempu i na pláž

Pokud v létě vyrážíte každý víkend do kempu nebo si s sebou berete často jídlo na výlety, pořiďte si přenosný chladicí box. Plastový kufřík má izolované stěny i víko, takže k potravinám nepustí horký vzduch ani slunce.

Než jídlo sbalíte do chladicího boxu, nechte ho nejprve pořádně vychladit v lednici. O to déle vydrží čerstvé i na cestách. Chladicí box ho pak udrží studené několik hodin. A když jídlo navíc obložíte namraženými chladicími vložkami, máte nad horkem vyhráno na celý den.

NÁŠ TIP: Jestli vyrážíte s boxem plným jídla na pláž, najděte pro něj místo ve stínu pod slunečníkem a přikryjte ho ručníkem – díky tomu zůstane jídlo v lednici déle studené.

Pokud chcete mít jistotu, že jídlo v boxu dlouho vydrží, vložte mezi potraviny namražené chladicí vložky. S nimi jídlo zůstane studené a nezkazí se třeba i 24 hodin. • 

2. Autochladničky na dlouhou cestu

Rozhodli jste se, že letos procestujete celé prázdniny? Pak budete potřebovat autochladničku. Tenhle pomocník totiž prakticky nahradí klasickou ledničku, na kterou jste zvyklí z domu. Jídlo ochladí až 20 °C pod okolní teplotu a udrží ho v chladu.

Na pěší túře v lese ale autochladničku nevyužijete. Potřebuje totiž zdroj elektrické energie. Pokud však vyrážíte na cesty autem, není co řešit – jednoduše ji připojíte do autozapalovače nebo zásuvky a chladíte. Autochladničky jsou vybavené kabely v délce 2–3 metry, takže v pohodě dosáhnou až do kufru auta.

Před nákupem si ale zkontrolujte, kolik voltů lednička potřebuje k provozu – většina aut má přípojku na 12 V. Ideální je také vždycky chladit za jízdy, po vypnutí motoru vydrží lednička chladit jen asi hodinu.

Vybití autobaterie se bát nemusíte – kvalitnější autochladničky jsou totiž vybavené funkcí automatického vypnutí chlazení v případě, kdyby se baterie příliš vybíjela.

NÁŠ TIP: Autochladnička se vám bude hodit i v zimě. Většina zařízení totiž umí potraviny uvnitř nejen chladit, ale i zahřívat – třeba až na 65 °C.

3. Termotašky na piknik i koupaliště

Oběd na dece v parku nebo odpolední poležení u bazénu s občerstvením k létu neodmyslitelně patří. Jestliže vám stačí svačinu i pití udržet v chladu jen na pár hodin, je ideálním řešením chladicí taška.

Uvnitř je většinou vybavená fólií, která odráží teplo i chlad a udrží tak potraviny při stejné teplotě celé odpoledne. Termotašky jsou navíc skladné – jakmile svoje zásoby sníte a vypijete, tašku jednoduše poskládáte a schováte.

NÁŠ TIP: Většina termotašek je na zip – když si do ní sáhnete pro pití, ujistěte se, že jste pak tašku opět dobře zavřeli. Pokud necháte zip pootevřený, bude do ní proudit horký vzduch a jídlo se snadněji zkazí.

Pokud na koupališti nenajdete stinné místo, zakryjte termotašku ručníkem nebo dekou – vydrží pak chladit déle. • 

4. Termosky: nezapomínejte na pití

Co by byl parný den bez pořádně vychlazeného pití. Nezapomínejte proto při balení svačiny ani na nápoje. Vybírejte termosky nebo termohrnky, které mají dvojité nerezové stěny – ty udrží tekutiny studené i 10 hodin.

NÁŠ TIP: Chcete-li udržet nápoje ledové ještě déle, vhoďte do termosky pár kostek ledu.

5. Správné balení půl úspěchu

Důležité není jen to, kam svačinu uložíte, ale také jak ji předtím zabalíte. Když obloženou bagetu necháte jen tak v ubrousku, dlouho vám nevydrží ani v chladicím boxu. Uzavřete raději potraviny do krabiček nebo si pořiďte termomisky, ve kterých bude jídlo v bezpečí i v létě.

Dobře vám poslouží i vakuové sáčky. A dát do nich můžete prakticky cokoli – naložené maso nebo třeba hotový těstovinový salát. Sáčky pak dejte do chladicího boxu a jídlo se vám nezkazí.

Nemáte-li zrovna po ruce termonádobí ani speciální sáčky, sáhněte alespoň po alobalu – na rozdíl od klasického ubrousku udržít teplotu potravin déle.

Pokud vyrážíte na koupaliště, pořiďte si termotašku. Do kempu nebo na pláž je ideální chladicí box a na dlouhé cesty se vyplatí elektrická autochladnička. • 

Na chlazení potravin myslete v létě ještě předtím, než se vydáte na cesty – při nákupu. Místo klasické nákupní tašky si s sebou do obchodu vemte tu chladicí a nákup naskládejte rovnou do ní. V letních třicítkách tak budete mít jistotu, že se vám jídlo nezkazí už při cestě domů.

Znáte další fígle, jak ochránit potraviny před vedrem třeba na celý den? Napište nám své tipy do komentářů.