5 tipů, se kterými lépe zvládnete jarní alergii | Blog Mall.cz

Zvládněte jarní alergie: 5 tipů, se kterými se vám bude lépe dýchat

Zatímco ostatní se od března těší na rozkvetlé aleje a záhony, alergici mají toto období spojené hlavně s neustálým kýcháním a slzením očí. Naštěstí existuje několik způsobů, se kterými zvládnete řádění pylu a prachu snáz.

1. Častěji uklízejte a perte

Hromadění alergenů v domácnosti zamezíte pravidelným vysáváním a utíráním prachu. Zaměřte se především na místa, kterými se alergeny dostávají dovnitř, tedy okolí oken a dveří. Používejte nejlépe mokrý hadr, suchý by prach a pyl jenom zbytečně rozvířil.

Během pylové sezony také častěji perte ložní prádlo a vysávejte matraci. Drobné částečky, které způsobují alergickou reakci, se totiž rády usazují právě ve tkaninách. Pravidelná údržba postele vám navíc pomůže v boji proti roztočům.

2. Pobyt venku plánujte podle denní doby i počasí

Největší množství pylových částic je ve vzduchu během poledních hodin. Proto plánujte venkovní pochůzky ideálně na brzké ranní hodiny nebo pozdější odpolední.

Naopak nejméně pylu je v ovzduší po dešti, takže pokud se chcete pořádně nadýchat čerstvého vzduchu, vyrazte hned, jak přestane pršet.

Pylovou situaci můžete sledovat také na internetu a naplánovat si podle ní program na daný den. V případě, že vás čekají neodkladné pochůzky, ale pylová situace zrovna nepřeje, mějte pro jistotu po ruce prášky na alergii.

3. Po návratu domů si dejte sprchu

Alergeny se často zachytávají také na kůži a ve vlasech. Po návratu domů se proto co nejdříve osprchujte a použité oblečení hoďte rovnou do pračky, abyste si pyl zbytečně neroznášeli po bytě.

Pyl se usazuje také na oblečení, takže ho hned po návratu hoďte rovnou do pračky.

4. Méně větrejte a používejte čističku vzduchu

Při častém větrání si doslova zvete pylové částečky domů. Během jarních měsíců se proto snažte otevírat okna méně než obvykle. Ideálně větrejte brzy ráno nebo večer, kdy je koncentrace pylů ve vzduchu nejnižší.

Zaměřte se také na kvalitu vzduchu u vás doma, často je totiž vzduch uvnitř mnohem znečištěnější než venku. A jelikož Češi tráví během dne v průměru až 90 % času uvnitř, mohl by vám pobyt doma společně s omezeným větráním způsobit zdravotní komplikace. Vhodným řešením je v tomto případě čistička vzduchu, která z ovzduší odfiltruje různé nečistoty. 

Čistička vzduchu vám pomůže i s nežádoucími alergeny. Například čistička Rowenta Eclipse 2v1 s funkcí ventilátoru zachytí díky dvěma filtrům až 99,95 % drobných částic od velikosti 0,1 mikrometru. Pro představu – lidský vlas má průměrnou tloušťku zhruba 70 mikrometrů, takže pyl nebo prach nemají šanci. 

Čistička vzduchu Rowenta Eclipse má noční a automatický režim, ale pohodlně ji nastavíte i dálkovým ovladačem.

Výkonný ventilátor pak zajistí příjemné osvěžení i během letních měsíců a ultra tichý režim klidný spánek i čistý vzduch celou noc.

Seznamte se s čističkou vzduchu Rowenta Eclipse detailněji

5. Vyrazte na dovolenou do hor

Když vám každá rozkvetlá kytka způsobuje nepříjemné zdravotní komplikace, je plánování dovolené poměrně komplikované. To ale neznamená, že musíte zůstat doma. Vyrazte na dovolenou tam, kde je koncentrace pylu ve vzduchu nižší, nejlépe k moři nebo do hor. V těchto oblastech je navíc vzduch vlhčí, takže se vám bude lépe dýchat.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.