Jak proměnit dětský pokoj na studentský? | Blog Mall.cz

Proměna dětského pokoje na studentský: aby byl teenager nadšený

Vaše dítě už vás pomalu přerůstá a místo kačera s sebou tahá spíš longboard. Zájmy a potřeby vašich potomků se v pubertě změnily a měly by se odrážet i v jejich studentských pokojích. Čtěte, na co při proměně dětského pokoje na studentský nezapomenout a za jaké doplňky vás výrostci budou milovat.

Spokojenost na obou stranách: promyslete to ve dvou

Stojíte uprostřed pokoje, který je někde mezi dětským a studentským. Vy i váš potomek víte, že jsou potřeba změny. Vyměňte pokoj určený ke hrám za prostor, který odpovídá povaze a zálibám vašeho studenta. Jinak vybavíte pokoj zapálenému hernímu maniakovi, sportovci, nebo mladé módní návrhářce. Důležité je, aby vznikl prostor na učení, odpočinek a zábavu.

Dejte tedy hlavy dohromady a sepište, čeho je třeba se zbavit a co by v pokoji naopak potřeboval. Zbavte se hlavně hraček a starého dětského nábytku, který dál nevyužijete. Proberte i skříně s oblečením. Co můžete, pošlete dál na charitu, nebo obdarujte někoho v rodině.

Pro lepší představu nového pokoje si vytvořte návrh. Takto oba uvidíte, jestli se vše do pokoje vejde. Použijte k tomu 3D aplikace zdarma, jako je

Barvy v pokoji se vám budou lépe promýšlet s interaktivní aplikací Colordesigner od Primalexu. Provede vás vhodnými barevnými kombinacemi a navrhne k vaší oblíbené barvě vhodný kontrast.

>> Velký úklid podle Marie Kondo. <<

Hodně prostoru pro všechny: velká postel a skříň

Každého teenagera potěší velká postel. Dívky milují závěsy s nebesy a spoustu chundelatých polštářů. Pokud zvolíte postel s úložnými prostory, schováte sem například sezónní peřinu, sportovní vybavení a věci, které přes rok vytáhnete jen výjimečně.

Všechny také potěšíte, když jim k posteli dokoupíte podložku pod notebook, aby se mohli v posteli učit, nebo sledovat oblíbené seriály.

Každý parádník ocení velký prostor na oblečení. Ideálně, aby se s tričky nemusel skládat a většinu si mohl pověsit na ramínka. Při výběru skříně zvažte vestavěné varianty na míru, které ušetří místo.

K velké skříni vyberte i menší komodu, kam uložíte drobné a sezónní prádlo. Kam to jde, pověste police na knihy a drobné dekorace.

Student polygrafie nebo mediální grafiky si vystačí s pořádným monitorem a může většinu prostoru přenechat prostorné posteli. • 

Koutek zábavy: kluci i holky se zaradují

Splnit sen o dokonalém studentském pokoji není tak drahé a nedosažitelné, jak se zdá. Důležité je, abyste naslouchali potřebám vašeho dítěte a přizpůsobili mu prostor.

Dívkám uděláte radost kosmetickým koutkem. Ideálně ho vybavte kosmetickým stolkem s velkým zrcadlem. Doplňte jej dostatkem krabiček a věšáků na šperky a zvolte stolek, kam většinu kosmetiky skryjete do šuplíků. Aby bylo na stolku jen to nejdůležitější a působil uklizeně.

Kluci milují techniku. Když jim pořídíte pořádný počítač a monitor, každý začínající programátor i herní nadšenec vám padne k nohám. Před rozmístěním techniky myslete i na dostatek rozboček a praktické příslušenství, jako jsou sluchátka s mikrofonem nebo reproduktory.

Studenti obvykle chtějí, aby měli v pokoji vlastní televizi. Ještě lepší atmosféru při sledování filmu ale vykouzlí projekční plátno, které doplníte bezdrátovými repráky. S přenosným dataprojektorem vytvoříte puberťákovi perfektní místo na pořádání filmových večerů s kamarády. A pokud máte dostatek místa, pořiďte mu do relaxační zóny i menší sedačku, nebo křeslo s pár sedacími pufy.

Sportovcům udělejte místo na hrazdu, činky nebo cyklistický trenažér. Dívky ocení klidný koutek s jógamatkou.

Takto prostor pro zábavu obměňujte podle toho, co vašeho potomka baví. Někdo bude mít zrcadlovou stěnu s baletním madlem, druhý malířský stojan na plátno.

Dejte dětem prostor, aby se ve vlastním pokoji mohli vyjádřit třeba se štětcem a barvami. • 

Zdravé učení: kvalitní stůl, židle i osvětlení

Pokud jste mysleli na studentská léta svých ratolestí dopředu, a pořídili jste jim rostoucí stůl i židli, máte vyhráno. Žádné velké investice vás totiž nečekají. Pokud ne, je třeba pořídit velký stůl, kam se vleze notebook, učebnice, nebo třeba velkoformátový papír pro budoucí stavaře. Pokud zvolíte stůl, u kterého můžete nastavit výšku, ušetříte dítěti bolest zad. K učení si stoupne a přitom nemusí držet těžké učebnice. Ke stolu dokupte pojízdný kontejner s dostatkem šuplíků.

Velký prostor na monitor, učebnice a poznámky se vám bude hodit hlavně teď, když se děti učí z domu. • 

U výběru židle myslete na její ergonomii. Vybírejte kancelářské židle s opěradlem, které sedne přesně bedrům vašeho dítěte a nastavíte u nich výšku i hloubku sedu. Když bude mít funkci aktivního sezení, nehrozí, že dítě bude i po dlouhém sezení odcházet od stolu se zatuhlými zády. Taková židle totiž potomka neustále nutí k jemnému balancování a nenechá ho tedy sedět v jedné poloze.

Důležité je i osvětlení. Každá zóna pokoje by měla mít vlastní zdroj světla. Na stůl postavte kancelářskou lampu a designově ji slaďte s centrálním světlem. Lampičku k posteli vybírejte podle toho, jestli máte doma vášnivého čtenáře. Nastavitelný směr světla je totiž skvělý pro čtení i pro noční biflování. U hlavního světla a lampy na stole zároveň myslete na to, že pravákovi by mělo svítit světlo vždy zleva a naopak.

S nastavitelnou lampičkou si děti nekazí oči i ani při čtení v noci. • 

>> Škola v obýváku: 7 rad od odborníka na domácí vzdělávání. <<

7 tipů jak zútulnit prostor studentského pokoje

Drobné detaily pokojík posunou k dokonalosti. Doplňte ho proto

  • osobními fotkami v rámečcích sladěných v kontrastní barvě,
  • houpačkou zavešenou ze stropu, kde půjde lépe do hlavy i fyzika,
  • vonným difuzérem, se kterým si holky promění pokoj v rozkvetlou louku,
  • drobnými koberečky, které prostor zútulní,
  • nenáročnými a designovými květinami, jako je tchýnin jazyk[1] ,
  • tapetou za čelo postele, která dotvoří atmosféru pokoje
  • nebo velkým zrcadlem, které prostor pocitově zvětší.