5 kroků, se kterými vyberete ideální matraci | Blog Mall.cz

Pro dobrou noc: 5 kroků, se kterými vyberete ideální matraci

Na matraci strávíte třetinu dne, její výběr proto nepodceňujte. Pořízení nové matrace vám totiž může pomoct od problémů se zády i od ucpaného nosu. Zeptali jsme se odborníka na matrace, na co se u výběru zaměřit a jak se o matraci starat, abyste měli opravdu dobrou noc.

Hodně lidí má matraci proleželou už několik let a ani je nenapadne s tím něco dělat. Přitom matrace má na kvalitu spánku velký vliv a dobrý spánek pak vede mimo jiné k lepšímu zdravotnímu stavu. Když si vyberete kvalitní matraci, investujete do příštích 10 až 15 let.

Signálem pro výměnu matrace zdaleka nemusí být jenom to, že vás bolí záda. Špatná matrace totiž může způsobit, že se v noci příliš vrtíte, když hledáte lepší polohu. Zbytečně tak přerušujete spánek a ráno se nikdy necítíte dostatečně svěží.

A kdy je čas vyměnit starou matraci za novou? Miloš Haken, odborník na matrace ze společnosti Tropico, na to má jednoduchý trik. Že je matrace proleželá poznáte podle toho, že se vám hůř vstává než usíná.

„Pokud se matrace proleží, tělo trpí hlavně, když spíte na boku. Proleželá matrace totiž nepodporuje nejtěžší část těla, pánev. Páteř je tak v nepřirozené poloze a riskujete bolest v kříži nebo dokonce zablokování obratlů. Dalším podnětem pro koupi nové matrace je úraz nebo zdravotní problém – například opotřebovaný kyčelní nebo ramenní kloub. Výměna matrace je nutná také v případě, že překročila svoji hygienickou životnost (je málo prodyšná, silně se v noci potíte a tak dále)."

Miloš Haken, obchodní a marketingový ředitel značky matrací Tropico

Většina matrací má také životnost kolem 10 let. Pokud máte tu svou déle, zvažte koupi nové matrace. Podle čeho se řídit?

1. Zvolte správnou tuhost matrace

Někomu vyhovuje matrace tvrdší, někomu měkčí. Volba tuhosti by se ale neměla zakládat jenom na osobních preferencích, důležité jsou i jiné faktory. Třeba váha člověka. Pokud vážíte víc, vsaďte raději na matraci tvrdší, která správně podpoří páteř. Jestliže jste drobnější, můžete si dovolit matraci měkčí.

Všimněte si také, jakou nosnost má matrace, kterou si vyhlédnete. A nikdy nevyužívejte uvedenou nosnost úplně nadoraz.

„Matrace by měla být pevná, ale povrchově měkká, aby se vám přizpůsobila a tělo okopírovala. Pokud si matraci nemůžete vyzkoušet, vybírejte podle hmotnosti uživatele – nechte si alespoň 20% rezervu v nosnosti matrace oproti vaší tělesné hmotnosti. Je to jako s autem, když mu naložíte tolik, co dle technického průkazu uveze, zvládne to, ale žádná parádní jízda to nebude.“

Miloš Haken, obchodní a marketingový ředitel značky matrací Tropico

Dalším faktorem pro výběr tuhosti matrace je váš věk. Mladým lidem udělá většinou největší službu matrace tužší (tvrdší), těm starším naopak matrace měkčí. A také si uvědomte, v jaké poloze rádi spíte.

„Při výběru tuhosti hraje roli i oblíbená spací poloha. Na zádech a na břiše ještě člověk nějakou tu odchylku od ideálu snese, ale pokud spíte na boku, potřebujete dobrou podporu. V případě až moc měkké matrace se pánev zaboří příliš, tělo je v nepřirozené poloze a v oblasti beder si koledujete o zablokování páteře. V případě příliš tvrdé matrace se stane to samé, protože pánev se nezabořila vůbec a páteř je v nepřirozené poloze stejně tak. Příliš tuhá matrace navíc vyvíjí extrémní tlak na kyčle a ramenní klouby. V rámci internetové nabídky matrací je nejjistější volbou taková, která má rozdílnou tuhost stran – minimalizujete tím riziko špatné volby.“

Miloš Haken, obchodní a marketingový ředitel značky matrací Tropico

Zvažte pořízení nové matrace, pokud dáváte její čistotě na frak. Například, pokud si do postele berete svého pejska. • 

>> 6 potravin, které vám vylepší spánek. <<

2. Vyberte vhodný materiál jádra

Spousta lidí si matraci vybírá podle tuhosti, ale úplně se zapomíná dívat na materiál jádra. Právě konstrukce jádra zajistí správnou oporu páteře a pohodlí. Vybírejte mezi matracemi:

  • pružinovými,
  • latexovými
  • a pěnovými.

Pružinové matrace mají asi nejhorší pověst – nejspíš si totiž vybavíte starý gauč s vyhřezlými péry. Dnešních pružinových matrací se přitom vůbec nemusíte bát, pružiny díky kvalitním vrchním vrstvám nevylezou. Výhodou pružinových matrací je jejich prodyšnost, položíte je i na pevnou desku. A navíc mají vynikající ortopedické vlastnosti díky taškovým pružinám, které samostatně reagují na tlak.

Matrace z latexu vydrží dlouhá léta a díky své elasticitě jsou velmi pohodlné. To znamená, že dobře zkopírují tvar vašeho těla, hodí se proto i pro lidi s ortopedickými obtížemi. Latex se dobře udržuje a je antibakteriální. Pokud ale hledáte matraci tvrdší, latexu se vyhněte – bývá totiž spíše měkčí.

Nejběžnějším typem matrací jsou matrace pěnové. Vyrábějí se z několika typů polyuretanových pěn. Ty se dělí podle technologie zpracování:

  • PUR pěna se přizpůsobí vašemu tělu, je odolná, takže vydrží hodně let, a pořídíte ji v různých tuhostech,
  • HR pěna má otevřenější buněčnou strukturu, je vzdušná a pružná, takže se hodí i pro lidi s ortopedickými obtížemi a pro alergiky,
  • paměťová pěna, která se přizpůsobí vašemu tělu a minimalizuje tlak.

Kvalitní moderní matrace jsou vyráběné i z takzvané hybridní pěny, která v sobě kombinuje ty nejlepší vlastnosti z ostatních pěn – je vzdušná, pružná, přizpůsobivá a odolná.

„Při výběru zohledněte případně zdravotní obtíže, kterými může trpět mladík i senior. Například při bolestech kyčlí a ramenních kloubů je nejlepší volbou matrace s paměťovou pěnou, což je jediný materiál schopný omezit tlak na tělo.“

Miloš Haken, obchodní a marketingový ředitel značky matrací Tropico

Pokud se nemůžete rozhodnout, oblíbíte si takzvané sendvičové matrace. V nich se kombinuje několik různých materiálů, nebo naopak několik vrstev toho stejného materiálu. Navíc něco vydrží a jenom tak je neproležíte, díky různým kombinacím si navíc vyberete podle svých cenových možností.

Jednou z osvědčených sendvičových matrací jsou i matrace Super Fox Cloud Wellness od českého výrobce Tropico. Ty jsou složené z několika různých vrstev speciálních pěn. Díky tomu mají jednu stranu tvrdší a druhou měkčí, pro různý efekt je jednoduše otočíte:

  • Měkčí stranu tvoří hybridní pěna GelTouch, která je jemná, prodyšná a navíc rozkládá tlak,
  • prostřední vrstva je z hybridní pěny, která zvyšuje pružnost, vzdušnost a pocitovou tuhost matrace,
  • tužší stranu tvoří studená pěna, která je prodyšná a nepřehřívá se.

>> Matraci Super Fox Cloud Wellness 28 pořídíte na MALL.CZ. <<

3. Vsaďte na zóny

Kvalitní matrace jsou rozdělené na zóny: v některých místech jsou tvrdší a v jiných měkčí podle části těla, která na nich leží. Těžší jsou například boky než chodidla a díky zónám předcházíte proležení matrace.

Matrace Super Fox Cloud Wellness má například zvýšenou podporu v pánevní oblasti. V oblasti ramen je naopak změkčená takzvanými ramenními kolébkami, které omezují tlak na klouby. Pokud spíte na boku, ramena vám tím ochrání.

4. Při nakupování matrace pro dítě myslete na jiná kritéria

Pokud vybíráte matraci pro děti, musíte myslet za ně. Neuděláte chybu, když se vyhnete měkké matraci. Růst dětí totiž podpoří spíš matrace tvrdší.

„Dětské matrace, tedy matrace do dětských postýlek, by měly mít střední až vyšší střední tuhost, aby se tělíčko nezabořilo příliš. Ideální pro miminka je jednoduchá matrace bez profilace, která dítě netlačí. Výška takové matrace v potahu by neměla překročit 10 centimetrů.“

Miloš Haken, obchodní a marketingový ředitel značky matrací Tropico

Miminka potřebují speciální matraci, která nebude příliš vysoká. • 

>> Tipy, jak uspíte miminko raz dva. <<

5. Dbejte na správné rozměry podle vaší výšky

Jestli jste vysocí, pořiďte si dostatečně velkou matraci, aby se vám na ní dobře spalo. Dvoumetroví lidé budou na klasické 200centimetrové matraci zbytečně trpět. Obecně by matrace měla být o 20 až 25 centimetrů delší než vy, klidně si ji nechejte vyrobit na míru.

A dívejte se také na výšku matrace. Ty tenké se totiž rychle proleží. Dobrá matrace by měla být minimálně 15 centimetrů vysoká.

Bonus: rady, jak o matraci pečovat

Aby vám matrace co nejdéle vydržela, starejte se o ni. Myslete na tyto zásady:

  • pravidelně čistěte potah matrace (podle instrukcí od výrobce),
  • čas od času ji vyvětrejte na balkóně nebo terase,
  • jednou měsíčně ji otočte, aby se jen tak neproležela,
  • chraňte matraci před zašpiněním chráničem nebo speciálním potahem,
  • nechejte matraci dýchat nestelte hned po probuzení, ale počkejte alespoň hodinu. Peřiny mezitím klidně vyneste na balkon nebo zahradu.

Náš tip: Aby matrace zůstala hygienicky čistá, kupte si takovou, která má pratelný potah alespoň na 60 °C.

Při výběru matrace a jejím používání se vyvarujte těchto chyb. • 

Všechno, co potřebujete pro komfortní pobyt doma, vám bezpečně doručíme. Nezapomínejte, že jsme v tom spolu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.