Připravte pokoj pro svého prvňáčka | Blog Mall.cz

Připravte pokoj pro svého prvňáčka

Hola, hola, škola volá! Už za pár týdnů budou maminky budit svoje čerstvé prvňáčky, aby poprvé vyrazili do školy. A proto je nejvyšší čas nachystat všechno potřebné v jejich pokoji, kde se nově budou učit, psát úkoly a třeba i zkoušet rýsovat.

Nejprve promyslete, který nábytek musíte dokoupit

Do pokoje malého školáka nemusíte kupovat všechno nové - spoustu nábytku a vybavení už vaše dítě má. Proto zjistěte, v jakém stavu je pokoj a jestli bude třeba pořídit něco nového.

Nejprve ukliďte - plyšáky a rozházené hračky totiž od září vystřídají sešity a penál s psacími potřebami. Udělejte si přehled, kolik má dítě úložného prostoru na školní pomůcky a jestli má místo, kam si bude dávat aktovku.

1. U psacího stolu se děti nesmí hrbit

Stůl malého školáka musí být dostatečně velký, aby se na něj vešel:

  • otevřený sešit i s učebnicí, ze které dítě přepisuje text za domácí úkol,
  • komínky dalších knih a sešitů,
  • lampička,
  • psací potřeby.

Ačkoliv na stole musí být hodně věcí, nedopusťte, aby halda školních potřeb a hraček zavalila celý pracovní prostor a nenechala žádné volné místo. Aby se váš prvňáček naučil pěkně psát, potřebuje dost prostoru nejen na sešity, ale i na ruce a předloktí.

Kromě velikosti desky navíc promyslete i výšku stolu. Oblíbené jsou rostoucí stoly, které umožňují zvyšovat či snižovat nohy nebo i naklápět pracovní desku.

Nejlepší místo pro stůl je nedaleko okna, aby denní světlo dopadalo přímo na pracovní plochu. Zároveň je dobré, aby dítě ze židle vidělo na vstupní dveře do pokoje a nemuselo se otáčet.

Tip: podle starého čínské učení feng šui by dítě mělo sedět zády ke zdi, nikoliv zády k volnému prostoru. Díky tomu se bude lépe soustředit při práci.

Seženete klasický stůl, moderní polohovatelný nebo i rohový. Kromě umístění v pokoji zvažte také to, jestli mají být součástí stolu i zásuvky nebo bude praktičtější samostatná skříňka na školní věci. • 

2. Dítě potřebuje dobré světlo na úkoly

Důležité je stropní světlo, ale při učení dítě využije i stolní lampičku. Nejlepší je nastavitelná lampička s flexibilním ramenem nebo s pohyblivou hlavou. Dítě si tak světlo snadno namíří přímo do knihy nebo sešitu a zbytečně si nekazí oči.

Pokud zjistíte, že na stole není pro lampičku dostatek místa, není to žádný problém. Můžete ji postavit na poličku nad stůl.

Nezapomeňte, že když jsou večer velké světelné kontrasty například mezi bodovým světlem a temnou místností, oko se snadno unaví a zrak slábne. Proto za dlouhých podzimních večerů kombinujte v dětské pokoji světlo z lampičky, která osvětluje stůl, se světlem z lustru, který prosvítí celou místnost.

Tip: Nezapomeňte, že dítě si stíní na sešit jiným způsobem podle toho, jestli je pravák nebo levák. Pravákovi umístěte lampičku doleva, levákovi vpravo.

Pro svého prvňáčka pořídíte jednoduchou a nadčasovou lampičku nebo i s obrázky oblíbených pohádkových postav. • 

3. Sezení na židli nesmí být za trest

Špatné návyky v dětství mohou způsobit bolesti zad třeba až po několika letech, kdy dítě nesedí správně. Proto je potřeba naučit děti dobře sedět u úkolů hned v 1. třídě.

Dítě musí sedět na celé ploše židle, s pokrčenými koleny a s chodidly položenými na zemi volně vedle sebe. Při správném sezení váš školák neopírá břicho o stůl a má mírně skloněnou hlavu - nehrbí se nad sešitem.

Pokud budete pořizovat novou židli, dbejte na to, aby měla nastavitelnou výšku. Nejlepší je jednoduchá - spoustu dalších různých možností nastavení židle váš školák stejně nevyužije. 

4. K šatní skříni pořiďte i skříňku na učení

Skříňka na učení bude pravděpodobně úplně novým kouskem nábytku v pokoji snad každého malého školáka. Nemusí být velká, ale měla by být dobře dostupná od psacího stolu. Vyberte takovou skříňku, kam si dítě přehledně uloží

  • sešity,
  • učebnice,
  • papíry,
  • desky na kartičky s písmenky a číslicemi,
  • obaly na sešity.

Tip: Ve skříňce musí být dost místa, aby do ní váš prvňáček necpal sešity silou a nemačkal je. 

Ideální je skříňka na kolečkách, kterou může dítě po pokoji stěhovat. Někdo potřebuje větší skříň a někomu stačí třeba jen několik poliček. • 

Diskutujte s námi o pokojíčku malého školáka. Rádi vám zodpovíme dotazy na našem Facebooku.