Zbavte prádlo virů a bakterií | Blog Mall.cz
Prádlo bez bakterií a virů: zjistěte, jak na to

Prádlo bez bakterií a virů: zjistěte, jak na to

I když si pečlivě myjete ruce, po každém návratu si můžete domů přinést škodlivé mikroorganismy. S oblibou se totiž usazují na tkaninách, na které se při dezinfekci často zapomíná nebo se nečistí správně. Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak oblečení spolehlivě zbavíte virů a bakterií.

Nastavte při praní vysokou teplotu

Jednoduchým a účinným způsobem, jak prádlo dezinfikovat je zvýšení teploty při praní, většina bakterií a virů totiž nepřežije při teplotě nad 70 °C více než 10 minut. V některých případech by to ale nemuselo přežít ani prádlo, proto si vždy před praním na štítku zkontroluje, jakou maximální teplotu konkrétní kus oděvu snese.

Použijte dezinfekci

Pokud nechcete u oblíbených kousků z šatníku riskovat praní při vysokých teplotách, pořiďte si dezinfekci určenou přímo na prádlo. Likviduje viry, bakterie i plísně, a to i při nízkých teplotách. Dezinfekci jen přidáte před praním do pračky nebo naředíte s vodou při ručním praní. Před nákupem si dobře prostudujte etiketu, ať přesně víte, na jaké textilie je prostředek vhodný.

Pořiďte si sušičku

Sušička vás zbaví věšení prádla a navíc spolehlivě zahubí viry a bakterie – stačí když teplotu v sušičce nastavíte alespoň na 60 °C.

Náš tip: zkuste to se sušičkou Beko

S některými moderními sušičkami vám odpadá starost s nastavováním teploty, a tedy i výběrem prádla, které do sušičky můžete dát. Například sušička HygieneShield značky Beko využívá při sušení UV záření, které zlikviduje až 99,99 % virů a bakterií.

Sušit a zároveň dezinfikovat v ní můžete až 5 kilogramů prádla najednou nebo si zvolte program UV Refresher. Ten osvěží a vydezinfikuje i jemné prádlo, které byste do běžné sušičky dát nemohli.

>> Vyberte si sušičku Beko na MALL.CZ. <<

Zpražte mikroorganismy žehličkou

Nezvaných návštěvníků ve tkaninách se spolehlivě zbavíte také žehlením, při kterém se navíc vlákna uzavřou před nečistotami a špínou. Žehlete především látky, které jsou běžně v kontaktu s kůží – oblečení, spodní prádlo i povlečení.

Vystavte prádlo slunečním paprskům

V dobách před vynálezem pračky by vám snad každá pradlenka potvrdila, že jejím nejlepším pomocníkem je sluníčko. Ultrafialové záření ve slunečním světle totiž funguje jako dezinfekce a paprsky navíc prádlo pěkně vybělí. Takže jakmile trochu vysvitne, vyvěste ven oblečení nebo třeba peřiny a nechte sluníčko pracovat za vás.

Vyzkoušejte sílu octa

Ocet se v domácnosti prostě neztratí. Kromě vodního kamene nebo připálenin totiž skvěle čistí i prádlo. Kyselina octová má dezinfekční účinky, takže vám pomůže i v boji proti mikroorganismům a při praní dokonce zastoupí i aviváž a prádlo krásně změkčí. Přidejte trochu octa před praním do dávkovače a máte vystaráno.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.