Jak se správně starat o sedačku, aby vydržela roky | Blog Mall.cz

Staráte se o svou sedačku? S těmito pravidly bude vypadat skvěle i po 10 letech

Při běžném úklidu se jí většinou vyhýbáte obloukem. Jestli chcete, aby vám sedačka sloužila i po 10 letech a navíc pořád skvěle vypadala, pečujte o ni. Sepsali jsme uklízecí tipy pro majitele kožených pohovek i gaučů s látkovým potahem.

Péče o sedačku začíná už u jejího výběru. Pečlivě zvažte, z jakého materiálu gauč pořídíte. Kožená sedací souprava totiž vyžaduje zcela jinou péči než čalouněné pohovky. Pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky, zvažte také sedačku se snímatelným potahem. Ten kdykoli sundáte a vyperete.

Čalouněná sedačka: důležité je pravidelné vysávání

Chcete-li, aby vám čalouněná pohovka dlouho vydržela a usnadnili jste si údržbu, dívejte se při výběru na takzvanou otěruvzdornost. Označuje se také jako „Martindale” a udává stupeň odolnosti látky proti ošoupání.

Běžné potahy mají hodnotu otěruvzdornosti 20 až 40 000 cyklů. Jeden cyklus přitom označuje otočení válce, který vyvíjí na potah tlak a testuje ošoupání. Jestli chcete odolnější sedačku, vybírejte látky s vyššími hodnotami.

Než se pustíte do úklidu, ověřte si, z jakého materiálu sedačka je. Některým látkám byste čisticími prostředky ublížili. • 

Výdrž čalouněné sedačky ale závisí také na tom, kolik energie vložíte do úklidu:

  1. Jednou týdně sedačku vysajte, zbavíte ji tak prachu, drobků z jídla i dalších nečistot. Vždy sundejte z vysavače kartáč a vysávejte jen hubicí, abyste látkový potah nepodřeli.
  2. Zhruba 3× do roka se vrhněte na důkladnější čištění. Využijte k tomu speciální čisticí prostředky na čalouněné sedačky, které jsou většinou na bázi suché pěny. Tu do sedačky zapracujete jemným kartáčkem, a když vyschne, vysajete ji. K dostání jsou i tekuté prostředky, mýdla nebo spreje.
  3. Alespoň každého půl roku pohovku naimpregnujte impregnačním sprejem –  vybírejte přímo ty, které jsou určené na sedačky. Prodloužíte tak životnost gauče a zabráníte vyblednutí barev. Sedačka je díky tomu navíc odolnější proti znečištění a odpuzuje vodu.

„Než se pustíte do čištění, vždy si přečtěte příbalový leták a dbejte na doporučení výrobce. Účinky impregnací i čisticích prostředků se totiž mohou lišit u různých sedaček. Nejlépe uděláte, když přípravek nejprve otestujete na kousku soupravy a až poté jej aplikujete na celou plochu.“

Michaela Kratochvílová, produktová specialistka na sedačky z Biano.cz

Náš tip: Čištění sedačky vám půjde líp, když si pořídíte potah se speciální povrchovou úpravou Aquaclean – díky ní se do látky třeba nevsákne rozlitá tekutina.

>> Čtěte také, jak si vyrobíte vlastní úklidové prostředky. <<

Pokud jste péči roky zanedbávali a gauč potřebuje generální úklid, pozvěte si specializovanou firmu, která sedačku vyčistí profesionálně. • 

Kožená sedačka: neustálá důkladná péče

Sedačky z kůže udělají v interiéru parádu a na rozdíl od čalouněných pohovek vám déle vydrží. Na druhou stranu ale vyžadují důkladnou údržbu, které se musíte věnovat pravidelně:

  1. Ideálně každý týden otírejte koženou sedačku vlhkým hadříkem, namočeným ve vodě s trochou mýdla nebo přípravku na kůži. Zaměřte se hlavně na namáhaná místa, jako jsou opěrky, sedáky a područky. Vždy potom sedačku vytřete čistým hadříkem do sucha.
  2. Jednou až dvakrát měsíčně ošetřete kůži krémem nebo pastou na bázi tuku. Někteří lidé doporučují na údržbu i běžný olej nebo sádlo – těmi si ale sedačku jen zničíte. Vždy vybírejte ověřené prostředky určené speciálně na kůži.
  3. Stejně jako čalouněné sedačky i kožený nábytek každého půl roku naimpregnujte. Použijte k tomu jemnou utěrku z mikrovlákna, kterou prostředek rozetřete krouživými pohyby po sedačce. Následně kůži vytřete do sucha.

„U kožených sedaček se vyhýbejte chemickým prostředkům, které obsahují bělidla. Ty mohou povrch nenávratně poškodit. Zároveň sedačku nikdy nedrhněte silou a místo kartáče použijte jen jemný hadřík.“

Michaela Kratochvílová, produktová specialistka na sedačky z Biano.cz

>> Vyberte si čisticí prostředky určené na kůži a textil z MALL.CZ. <<

Kožené sedačky jsou náchylné na ušpinění třeba od kalhot nebo časopisů, které pouští barvu. Abyste nemuseli gauč čistit častěji, než je nutné, nesedejte si na něj v džínách ani v mokrém oblečení. • 

Co dál dodržovat, aby byla sedačka stále jako nová

I když dodržíte všechna uklízecí pravidla, nemáte 100% jistotu, že sedací souprava přežije bez újmy dlouhé roky. Na její opotřebovanost má totiž vliv také umístění v bytě – ať už je kožená nebo má látkový potah, přímé sluneční světlo jí nesvědčí. Dejte ji proto raději dál od okna nebo si pořiďte záclony, které dopad paprsků zmírní.

Zvlášť kožené sedačky potřebují také ideální klima – teplotu kolem 15–35 °C a 40–70% vlhkost. Když je vystavíte teplejšímu a suššímu prostředí, sedačka ztvrdne a popraská. Když to jde, vyhněte se proto topení a sedačku postavte do prostoru. Platí přitom, že krb nebo radiátor by měly být vzdálené od sedačky alespoň 30 centimetrů.

A nezapomeňte – pokud nedopatřením sedačku polijete nebo ušpiníte, nečekejte a skvrny vyčistěte hned:

  • Na čalouněnou sedačku použijte papírové utěrky, kterými vodu odsajete. Jemným hadříkem nebo houbičkou (namočenou ve vlažné vodě s troškou mýdla) pak potah vyčistěte krouživými pohyby směrem od okraje ke středu, jen tak se skvrna nezvětší.
  • U kožené sedačky použijte jemné mýdlo, navlhčeným hadříkem ho rozetřete a skvrnu vyčistěte. Jakmile se nečistoty uvolní, setřete je suchou utěrkou a znovu použijte vlhký hadřík. Myslete na to, že kůže musí zůstat co nejvíc suchá.

>> Víno, fixa nebo krev: zjistěte, jak odstraníte různé skvrny. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.