8 + 1 tipů, jak se v létě doma ochladit | Blog Mall.cz

8 + 1 tipů, jak se v létě doma ochladit

Vzduch se tetelí a horko byste mohli krájet. Řeč není o počasí na tropické dovolené, ale o klimatu, které vás v létě přivítá po příchodu domů. Naštěstí klimatizace není jediný způsob, jak si i v létě doma udržet příjemné klima. Inspirujte se, jak na to!

1. Nepusťte horko dovnitř

Nejúčinnější jsou rolety, které zabrání průniku až 85 % slunečních paprsků. Pomůžou také žaluzie, které pohltí až 60 % slunečních paprsků. Ty hliníkové však na noc vytáhněte – přes den zachycují teplo, které po ochlazení zase vypouští, takže večer fungují jako topení. Pokud nechcete pořizovat rolety či žaluzie, vystačíte si s tmavým závěsem.

2. Správně větrejte

Přes den nechte okna zavřená a zatemněná. Větrejte jen brzy ráno, pozdě večer a přes noc. Nejlepší je alespoň na chvíli udělat průvan, který do domácnosti vnese vlahý večerní vzduch.

Přes den nechte okna zavřená a ideálně zatemněná. Větrejte přes noc a snažte se udržet průvan. • 

3. Zchlaďte vzduch

Nesnesitelná horka při větrání zmírníte tak, že namočíte prostěradlo do ledové vody a vyždímané ho napnete mezi okenní rám. Teplý venkovní vzduch se tak cestou do místnosti krásně ochladí?

4. Vyrobte si sibiřský vítr

Stojací ventilátor vzduch neochladí, ale alespoň ho příjemně rozptýlí. Postavte před větrák kyblík s ledem, čímž vzduchu dodáte ledový nádech. Pomůže také, když přes ventilátor přehodíte utěrku namočenou v ledové vodě.

5. Ledová voda ochladí i byt

Napusťte do umyvadel, dřezu a vany několik centimetrů ledové vody. Ta se bude v horku odpařovat a nejen ochladí, ale také zvlhčí suchý vzduch.

Pět centimetrů ledové vody ve vaně a umyvadle pomůže ochlazovat byt. • 

6. Spěte na zemi a bez peřiny

Vedro v noci brání pohodovému spánku. Přikrývky odložte a spěte jen pod prostěradlem nebo povlakem, který před spaním nachladíte v mrazáku. Pod chladnou látkou se vám bude hned lépe usínat. Pokud se bez peřiny neobejdete, sáhněte po saténovém povlečení, které chladí.

Chladněji je u země, kde se vám také bude lépe spát. Když jsou vedra nesnesitelná, přestěhujte matraci na zem – budete spát v chladnějším klimatu a ještě ulevíte zádům.

7. Vypněte, co jde

Televize, sporák, počítač. Všechny spotřebiče hřejí, proto je v létě pouštějte co nejméně. U elektrických zařízení nestačí vypnutí ovladačem nebo uspání, vypojte je ze zásuvky – jinak zůstanou v pohotovostním (stand-by) režimu, který zařízení také zahřívá.

8. Chlaďte zevnitř

Abyste zbytečně nezahřívali sporák a troubu, připravujte studené dobroty. Saláty, studené polévky, smoothies či nepečené dezerty jsou vynikající chuťově, ochladí a odlehčí váš jídelníček, takže se budete i méně potit.

V parných dnech skvěle ochladí i kousek studené okurky nebo ledově vychlazeného melounu. Ne všem potravinám však lednice svědčí – přečtěte si, které raději nechat venku.

Zelenina a ovoce vás v létě nejenom zasytí, ale také ochladí a dodají energii. • 

První chladivá pomoc

Pokud vás po příchodu domů zaskočí vlna vedra, vypijte alespoň jednu velkou sklenici příjemně vychlazené vody nebo čaje. V lednici mějte vždy připravený led a džbánek s oblíbeným nápojem. Díky studenému pití se tělo lépe aklimatizuje a vy snadno zvládnete teplotní šok. Vyhněte se ale ledové tříšti, ze které snadno rozbolí hlava.

Po příchodu domů si dejte vlažnou sprchu a ochlaďte se zmrzlinou nebo studeným ovocem. • 

Jaký je váš tajný trip na schlazení? Podělte se s námi na Facebooku