Navštivte české populární i opomíjené zříceniny | Blog Mall.cz

Strašidelné výlety: navštivte populární i opomíjené zříceniny

Načančané zámky, kterými procházíte s ochrannými návleky a nesmíte na nic sahat, málokteré dítko nadchnou. Proto vyrazte s rodinou na výlety za strašidly, loupežníky a rytíři do trosek hradů a zámků. Ačkoliv nejsou tak honosné, skrývají zajímavé příběhy. Sepsali jsme pro vás oblíbené zříceniny naší redakce.

Zachovalé Zvířetice s hrou pro děti podle Katky

Zatímco u některých zřícenin potřebujete velké množství fantazie, abyste poznali, kde se dříve hrad tyčil, Zvířetice vás ohromí velikostí a zachovalostí. A pro ty s menší představivostí je připravená 3D prohlídka v informačním centru.

Zvířetice v krajině Středního Pojizeří jsou volně přístupné. Překvapivě nejsou ani turisticky vytížené, takže se nemačkáte s davy.

Původní gotická pevnost patřila Zdislavovi z Lemberka, což byl syn legendární svaté Zdislavy. Tato zázračná léčitelka zemřela ve 33 letech, ale podle pověstí prý léčí dodnes.

 „Ohromila mě velikost zříceniny. Nejvíce se mi líbilo, že je částečně přístupná věž a pro rodinkáře je na místě zábavná hra Tajemství zvířetického trezoru. V areálu nebyly stánky se suvenýry, ani občerstvením, takže svačiny s sebou.”

Katka

Potštejn se stále čekajícím pokladem podle Ondry

Z hřebenu nad zříceninou hradu Potštejn si za pěkného počasí prohlédnete celé Orlické hory a často dohlédnete až do Krkonoš. Zletilé turisty po návratu do stejnojmenného městečka odmění i minipivovar Clock.

Na Potštejně strávil hrabě Chamaré úctyhodných 35 let hledáním pokladu rytíře Mikuláše, který se údajně na Potštejně nachází. Při svém snažení hrad poddoloval. Tato historka inspirovala Aloise Jiráska k sepsání knihy Poklad.

Pod Potštejnem údajně stále čeká poklad rytíře Mikuláše. • 

„V létě je městečko plné cyklistů, místo je skvěle dostupné i vlakem z Hradce Králové do Letohradu. Osobně bych nejvíce vyzdvihnul řemeslný pivovar, chuť je báječná a etikety jsou těžká stylovka.”

Ondra

Možná vám název hradu připomíná zříceninu zmiňovanou ve filmu Páni kluci. Nenechte se ale zmást – ve filmu šlo o smyšlený hrad Pokštejn a ve filmu ho zastoupil hrad Osek (Rýzmburk) u Oseka u Duchcova.

Malé turisty na zříceninu nalákáte pověstí o hledání pokladu. Podle ní totiž kopáči skutečně narazili na dveře vedoucí k pokladu, náhle se na nich ale zjevil nápis Ještě není čas a ozval se strašidelný řev. Hledači cenností utekli a tak lup rytíře Mikuláše stále čeká na objevení.

>> Hlídejte si, kolik jste na výletech nachodili kilometrů s fitness náramky z MALL.CZ. <<

Hukvaldy s krásnou oborou podle Martina

Turistická stálice Moravskoslezkého kraje vznikla v 70. nebo 80. letech 13. století. Za dob své síly odrazil hrad nájezd Švédů a kvůli pevnostnímu charakteru na hradě postavili vězení pro neposlušné kněze.

Dnes přitahuje pozornost nejen zřícenina, ale i pod hradním kopcem umístěná obora Hukvaldy. V ní žijí daňci, zajíci, veverky, ale i lišky či jezevci. Přibalte si s dětmi na výlet dalekohled a atlas ptáků a pozorujte například sojky, žluny nebo dudky. Další přírodní raritou je seskupení 7 mohutných buků, pod jejichž propletenými kořeny je podle legendy ukrytý poklad.

„Hukvaldy jsou skvělým místem pro rodinný výlet. Vede tudy totiž i asfaltová cesta vhodná pro maminky s kočárky, děti na odrážedlech i pro seniory. V podhradí zříceniny je vyhlášená restaurace U Námořníka.”

Martin

Nedaleko zříceniny najdete památník Lišky Bystroušky. Ta se sice podle Těsnohlídkova příběhu pohybuje v lesích u Brna, ale má své místo i zde díky hukvaldskéhu rodákovi Leoši Janáčkovi. • 

Cornštejn s nepřekonatelnými výhledy na meandry Dyje podle Martiny

Když budete výletovat v okolí Znojma, určitě nevynechejte krátký výlet na Cornštejn. Hrad ze 14. století je krásným místem pro cyklovýlet. Nevadí, pokud nestihnete komentovanou prohlídku s průvodci – k dispozici jsou i papírové programy, ze kterých se dozvíte vše o historii hradu.

„Původně jsme s mužem jeli na hrad Bítov. Těšili jsme se na výhledy na Dyji, ale nakonec jsme vyrazili ještě na Cornštejn. Meandry řeky v zapadajícím slunci byly fantastické, ještě lepší než na Bítově.”

Martina

Když s dětmi počkáte do setmění, možná narazíte na přízrak Bílé paní. Manželka Hynka z Lichtenburka vyskočila z okna, když její muž padl v bojích s královskými vojsky. Od té doby se přízrak objevuje na hradbách. Podle pověstí ji zaručeně potkáte o Květné neděli společně s pokladem jejího muže.

Romantickou zříceninu hradu Cornštejn často navštěvují se svými vystoupeními kejklíři a šermíři. • 

>> Podívejte se na zříceniny z ptačí perspektivy s dronem z MALL.CZ. <<

Lichnice s vyhlídkou v srdci Železných hor podle Hanky

Na zříceninu Lichnice láká především zrekonstruovaná kovová vyhlídka. Z ní za pěkného počasí uvidíte Sněžku, Milešovku i horu Říp.

V letní sezóně si prohlédnete i malé hradní muzeum, v zimě Lichnice nabízí pro příznivce venkovního spaní akci Zimní táboření na Lichnici.

I zde podle pověsti bloudí nešťastná paní. Jmenuje se Milada a je potrestaná za svoji pýchu. Podle pověsti se totiž rozhodla provdat jen za toho muže, který se s koněm třikrát otočí na blízké skále, kde zahynul její otec. Po smrti mnoha nápadníků jeden mladík koně na skále třikrát otočil, protože mu do podkov zakoval diamanty. Miladu ale za ženu nechtěl a za její pýchu ji potrestal.

Lichnice často hostí i historické trhy, divadla nebo koncerty. • 

„Parkoviště je hodně malé, ale jinak je pro mě Lichnice srdeční záležitostí. Železné hory jsou opomíjenou turistickou lokalitou, takže často máte hrad téměř sami pro sebe. Zřícenina je dobře přístupná, výstup zvládnou i malé děti. Pokud jim chcete připravit netradiční dobrodružství, vezměte je na zříceninu při západu slunce a počkejte do setmění na pyšnou paní Miladu.”

Hana

>> Na výšlap, delší túru i do školy. Čtěte tipy pro správně zabalený batoh. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5